Ι. Μάτσης: Το τεχνολογικό cluster θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο

Αισιόδοξος ότι το τεχνολογικό cluster, κατά την έκφρασή του, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στην Κύπρο, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Invest Cyprus Ιωάννης Μάτσης, τονίζοντας πως οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας και να συμβάλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα αναγνωρισμένο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Διαβάστε ακόμη:

Η δεκαετία της ολικής μετάβασης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Μ. Κυπριανού: Αναγκαία η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

La Caleta: Ένα σικάτο εστιατόριο στον 10ο όροφο του The Icon(pics)

Σε συνέντευξή του στο τεύχος Δεκεμβρίου 2021 του περιοδικού GOLD, o κ. Μάτσης, σημειώνει παράλληλα το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στους τομείς της υγείας και της παιδείας, επισημαίνοντας πως είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε επενδύσεις ορόσημο, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Καταθέτοντας την διαπίστωση πως η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στην κρίση του κορωνοϊού απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, ο πρόεδρος του Invest Cyprus υποδεικνύει πως παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, οι προσδοκίες είναι για σημαντική ανάπτυξη το 2022. «Το πιο σημαντικό στοιχείο», υπογραμμίζει, «είναι να ακολουθήσει η χώρα μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, όχι ευκαιριακή, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν».

Διοριστήκατε προ μερικών μηνών πρόεδρος της Invest Cyprus. Ποιο είναι το όραμά σας για τον οργανισμό και τι ελπίζετε προσωπικά να πετύχετε στο πλαίσιο του νέου σας ρόλου;
Είναι προνόμιο για εμένα και συνάμα σημαντική υποχρέωση ο διορισμός μου ως πρόεδρος του Invest Cyprus. Ο Invest Cyprus ως οργανισμός, είναι υπεύθυνος για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ενθάρρυνση εταιρειών στο να μετακινηθούν και να δημιουργήσουν γραφεία στην Κύπρο, γεγονός κομβικής σημασίας, ειδικότερα σε μια τόσο δύσκολη δεκαετία όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Στόχος μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την προώθηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής πολιτικής της Κύπρου στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των προσπαθειών για προσέλκυση και διευκόλυνση βιώσιμων επενδύσεων και ξένων εταιρειών το νησί.

ICT και ελπιδοφόροι τομείς 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας, κάτι που έχει αποδειχθεί επιτυχημένο. Είναι στα πλάνα του Invest Cyprus να συνεχίσει την ίδια στρατηγική;
Η στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης το 2019 ήταν να καταστήσει τον τομέα του ICT ως μια από τις προτεραιότητες της Κύπρου και αδιαμφησβήτητα είναι κάτι που έχει αποδειχθεί επιτυχημένο μέχρι στιγμής.

Οι προτεραιότητες του Invest Cyprus είναι πάντα πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της κυβέρνησης, και ως εκ τούτου η προσέλκυση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς μας πυλώνες. Δεδομένων των μεγάλων δυνατοτήτων και της ταχείας ανάπτυξης του ICT με έναν αξιοσημείωτο ρυθμό, ως Invest Cyprus θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό για διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας. 

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες σπουδαίων παραδειγμάτων υφιστάμενων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και νέων εταιρειών και επενδύσεων που επιλέγουν την Κύπρο για τις δραστηριότητές τους. Ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειές μας με όλα τα Yπουργεία και με το πιο πρόσφατο σχέδιο δράσης για την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, είμαστε αισιόδοξοι ότι το τεχνολογικό cluster θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό παγκόσμιας κλάσης για διεθνείς εταιρείες ICT.

Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας και να συμβάλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα αναγνωρισμένο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκτός από τον τομέα του ICT, ως ελπιδοφόροι τομείς για επενδύσεις εμφανίζονται η υγεία, η παιδεία και ο τουρισμός. Σκοπεύει ο Invest Cyprus να αξιοποιήσει τη δυναμική αυτών των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αλλά και άλλων τομέων;
Ως ο οργανισμός που προωθούμε την επιχειρηματική και επενδυτική πολιτική της Κύπρου στο εξωτερικό, παρουσιάζουμε τις ισχυρές επενδυτικές δυνατότητες κάθε κλάδου. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε και πρόσφατα εγκαινιάσαμε την «Τράπεζα Έργων» (Project Bank), που λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα στους επενδυτές και στα έργα που αναζητούν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). 

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, δημιουργήσαμε τη μονάδα «TourInvest Cyprus», η οποία προωθεί επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Ο Invest Cyprus λειτουργεί ως το πρώτο σημείο επαφής και ως one-stop-shop για τους ξένους επενδυτές, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στη διευκόλυνση της όλης επενδυτικής διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα, παρατηρήσαμε σημαντικό ενδιαφέρον στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε επενδύσεις ορόσημο ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το Σχέδιο «Olivewood»

Μετά τα άλυτα προβλήματα που προέκυψαν με τις κινηματογραφικές παραγωγές στην Κύπρο και την αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε από τη διαμάχη για την υπερπληρωμή, ακολουθούμενη από τις δημοσιοποιημένες απόψεις του Γενικού Ελεγκτή, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του Σχεδίου «Olivewood», που προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις σε διεθνείς στούντιο που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως τοποθεσία γυρισμάτων;
Είναι αρκετά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το έργο «Olivewood» εξελίσσεται με βιώσιμο τρόπο και τους τελευταίους μήνες ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών έχει γυριστεί στην Κύπρο. Ο ρόλος μας σε αυτό ως Invest Cyprus είναι να δείξουμε στο διεθνές κοινό και τους κινηματογραφιστές ότι η Κύπρος είναι μια ιδανική τοποθεσία για παραγωγή ταινιών, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε αυτή την προσπάθεια να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, σημειώνω ότι το Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για την εφαρμογή του σχεδίου κινήτρων, έχει ενεργήσει γρήγορα και έχει ήδη προχωρήσει σε τροποποιήσεις που καθιστούν την κυπριακή προσφορά ακόμη πιο ελκυστική. Να προσθέσω εδώ ότι δεν θεωρούμε πως τα ζητήματα που προέκυψαν με μια συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής οφείλονται σε σφάλμα του συστήματος, αλλά μάλλον λόγω της μη ορθής εφαρμογής των διαδικασιών και των πρωτοκόλλων που ορίζονται στο πρόγραμμα.

Εάν είχαν τηρηθεί σωστά αυτές οι διαδικασίες, θα είχε διασφαλιστεί ότι οι εκπτώσεις θα είχαν δοθεί χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη το 2022

Γενικότερα, πώς αναμένετε να κινηθεί η συνολική οικονομία της Κύπρου την επόμενη δεκαετία και πώς αυτό θα επηρεάσει τις επενδυτικές δραστηριότητες;
Η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στην κρίση του κορωνοϊού από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες έχουν επίσης σημαντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, η ανάκαμψη της Κύπρου ξεπέρασε όλες τις επιδόσεις.

Παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, οι προσδοκίες είναι για σημαντική ανάπτυξη το 2022. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να ακολουθήσει η χώρα μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, όχι ευκαιριακή, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Το «Όραμα 2035», όπως διατυπώθηκε από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, ανοίγει το δρόμο για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την πραγματική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας, είναι η προσέλκυση περισσότερων διεθνών εταιρειών και του υψηλά καταρτισμένου προσωπικού τους για να ζήσουν και να εργαστούν στο νησί.

  • Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιωάννη Μάτση ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους