Α. Δημητρίου: Ενεργός πολιτότητα αναπόσπαστο μέρος της συμμετοχικής Δημοκρατίας

Η δημόσια συζήτηση μας κάνει όλους σοφότερους, ενώ η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί το πολυτιμότερο κληροδότημα που καλούμαστε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επόμενων γενεών. Αυτό ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με τίτλο «Πολίτες, Πολιτικοί, Πολιτικές: Η δύναμη της συνεργασίας για επίτευξη της Ατζέντας 2030» που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η κ. Δημητρίου τόνισε πως οι πολιτικοί οφείλουν να λαμβάνουν πολιτικές για τους πολίτες. Πρόσθεσε πως πυξίδα για το καλύτερο αύριο είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ότι η πανδημία θα επιτάχυνε τα πράγματα και θα επέβαλλε την ανάγκη για άμεση υλοποίηση της ατζέντας και τους στόχους. «Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές και οι πυρκαγιές που βίωσε και η Κύπρος μας επιβάλλει να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, έχουμε ήδη αργήσει πάρα πολύ και ίσως ορισμένα πράγματα να είναι μη ανατρέψιμα».

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η κρίσης μπορεί να αποτελέσει και μία ευκαιρία για στοχασμό, για να τολμήσουμε να κάνουμε ότι πρέπει να γίνει. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη συμφωνία  αποτελούν το πλάνο για υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Τόνισε πως πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να γίνουν συμμέτοχοι και οι πολίτες, κάνοντας τους πρώτα να αντιληφθούν γιατί είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχής τους.

Ο ρόλος της Βουλής για το 2030 είναι η υλοποίηση όλων των νομοθεσιών για καλύτερη οικολογική ανοικοδόμηση της ηπείρου. Εκ των πραγμάτων μέσω τους θεσμικού της ρόλου η Βουλή, ανέφερε, κλήθηκε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που μας φέρνουν πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως η υπο εκπροσώπηση των γυναικών αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση όπως και το θέμα της ισότητας των φύλων. «Αγωνιζόμαστε για την καλύτερη αντιπροσώπευση για την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Στερεότυπα και αντιλήψεις που θα πρέπει να καταρριφθούν, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Βουλή».

Θα πρέπει, είπε, να υπάρχει συνεργασία με τους πολίτες, ενεργό πολιτότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες, ενώ μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας οι πολίτες θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση για το τι γίνεται στη Βουλή και να λαμβάνουν άμεσα απαντήσεις.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους