Κ. Πετρίδης: Πολιτικοί οφείλουν να παράγουν πολιτικές που αφορούν τους πολίτες

H οικονομία πρέπει να είναι βιώσιμη και να καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος αλλά ταυτόχρονα να μην θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών και να δίνει τη δυνατότητα ώστε να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με τίτλο «Πολίτες, Πολιτικοί, Πολιτικές: Η δύναμη της συνεργασίας για επίτευξη της Ατζέντας 2030» που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Τόνισε πως τα αναπτυξιακά προγράμματα θα πρέπει να μεριμνούν και για τις μελλοντικές γενεές και δεν θα εξαντλούν τους υφιστάμενους πόρους τους καλύπτοντας τις ανάγκες της υφιστάμενης γενεάς. Υπογράμμισε πως η έννοια αειφόρου ανάπτυξης βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αειφορία σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση εδράζεται σε 3 τομείς. «Περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη οι οποίοι θα πρέπει να συνυπάρξουν σε ένα πλαίσιο που βοηθούν το περιβάλλον την κοινωνία και τη ανάπτυξη – ευμάρεια και δεν είναι κατ’ ανάγκη να είναι συγκρουόμενες έννοιες».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως οικονομική πολιτική δεν σημαίνει να αναπτύσσουμε μόνο το real estate για καθαρά επιχειρηματικούς σκοπούς, καθώς η πρακτική δεν είναι βιώσιμη, όχι μόνο διότι εξαντλούνται πόροι αλλά και στερεί ενδεχομένως μια παραγωγική διαδικασία που θα μπορούσε να επικεντρωθεί αλλού.

Υπάρχει συνάφεια, είπε, σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από μια κυβέρνηση και οι πολιτικές αυτές δεν πρέπει να είναι ευκαιριακές ώστε να καθορίζονται πολιτικές που θα διασφαλίζουν τις επόμενες γενεές.

Σημείωσε πως η ΕΕ έκανε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση υιοθετώντας κατευθυντήριες γραμμές ώστε να εγκριθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. «Δεν είναι τυχαίο που το Ταμείο Ανάκαμψης ονομάζεται και Next generation EU».

Ως κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, κάναμε αρκετή δουλειά ώστε να συνδέσουμε τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ . Αυτούς τους στόχους τους έχουμε συνδέσει απόλυτα με τις πολιτικές του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόσθεσε πως οι στόχοι καλύπτονται μέσα από τις πολιτικές και δράσεις που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επίσης, με βάση το νέο μοντέλο ανάπτυξης που συντάσσεται σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν 220 δράσεων για την οικονομία και συγκαταλέγονται στους προϋπολογισμούς μέσω συγκεκριμένων πολιτικών.

Τόνισε πως οι πολιτικοί οφείλουν να παράγουν πολιτικές που αφορούν τους πολίτες. Πρόσθεσε πως η η πράσινη μετάβαση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και δεν θα γίνει χωρίς κόστος και γι αυτό υπάρχουν και τα μέτρα αντιστάθμισης. Θα πρέπει να μειωθούν οι ρύποι στο 55% μέχρι το 2030 και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. «Δεν είναι εύκολο αλλά αν πορευτούμε με αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε».

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης