Κ. Πετρίδης: Εστιάζουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης

Σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εστιάζει η Κύπρος, «προκειμένου να αυξηθεί η δυνητική απόδοση της οικονομίας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η αναφορά του κ. Πετρίδη έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των συμπερασμάτων των εκθέσεων μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως αντανακλούν τόσο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όσο και τις προοπτικές και τις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας.

Κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης πως, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως τα μέτρα που λήφθηκαν απέδωσαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και υπερκάλυψη της ύφεσης του 2020 μετά τον Ιούνιο του 2021, και να εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση πέραν του 5,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμα στην εκτίμηση πως το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2021, στο 104,2% του ΑΕΠ έναντι 115,3% του ΑΕΠ το 2020, αλλά και ότι προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 στο 97,5%.

Σε σχέση με την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, έκανε λόγο για συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περισσότερο από 100% του ΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού