Ευρωβαρόμετρο: Καθολική απαίτηση των Κυπρίων οι μεταρρυθμίσεις

Επωφελές για την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το ευρώ το 78% των Κυπρίων (καθώς και το 78% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη) στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για την ευρωζώνη το οποίο δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποσοστό που - όπως σημειώνεται - αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από την έναρξη της πρακτικής των ετήσιων ερευνών το 2002.

Όσον αφορά το ευρώ, 69% κατά μέσο όρο των κατοίκων της ευρωζώνης (66% στην Κύπρο) απάντησαν πως θεωρούν πως το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έχει θετική επιρροή στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 75% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (82% στη ζώνη του ευρώ) θεώρησαν θετική κίνηση την παροχή δανείων για την προστασία της απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE), ενώ 16% (12% στην ευρωζώνη) απάντησαν αρνητικά.

Επίσης, 73% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (77% στην ευρωζώνη) ανέφεραν πως βλέπουν θετικά την οικονομική στήριξη που παρέχεται στα κράτη μέλη της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility - RRF) και 16% (14% στην Κύπρο) απάντησαν αρνητικά.

Δύο στους τρεις πολίτες της ευρωζώνης εκτιμούν πως ο φετινός πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από τον περσινό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που προχωρά σε αυτή την εκτίμηση από το 2008.

Το 72% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (64% στην ευρωζώνη) απάντησε πως βλέπουν την ανάγκη περισσότερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, η στήριξη σε περισσότερο συντονισμό αυξήθηκε κατά μια μονάδα στην Κύπρο και μειώθηκε κατά 3 μονάδες στην ευρωζώνη. Το 4% (9% στην ευρωζώνη) απάντησε πως χρειάζεται λιγότερος συντονισμός, σημειώνοντας μείωση μιας μονάδας στην Κύπρο και αύξηση μιας μονάδας στην ευρωζώνη.

Ακόμα, το 92% στην Κύπρο (80% στην ευρωζώνη) απάντησε πως χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας.

Το 55% (53% στην ευρωζώνη) συμφώνησε πως οι επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις σε άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ διευκόλυναν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους.

Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Σε ερώτηση πόσο σημαντική είναι η μεταρρύθμιση του κάθε τομέα ώστε να αυξηθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση, οι περισσότεροι Κύπριοι αξιολόγησαν ως «πολύ σημαντικές» τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας (71%, 71% στην ευρωζώνη) και στην εκπαίδευση (επίσης 71%, 70% στην ευρωζώνη).

Ως πολύ σημαντικές έκριναν επίσης τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (62% στην Κύπρο και στην ευρωζώνη), το σύστημα συντάξεων (58% στην Κύπρο, 60% στην ευρωζώνη), το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων (53% στην Κύπρο, 56% στην ευρωζώνη), τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά, για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια (49% στην Κύπρο, 38% στην ευρωζώνη) και την φορολογία (38% στην Κύπρο, 49% στην ευρωζώνη).

Σημειώνεται πως ακόμα και στους τομείς τους οποίους σχετικά χαμηλότερο ποσοστό αξιολόγησε ως «πολύ σημαντικούς», μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως είναι ωστόσο «αρκετά σημαντικοί». Ειδικότερα, αρκετά σημαντικές έκρινε τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας το 22% των Κυπρίων, του εκπαιδευτικού συστήματος το 23%, της αγορά εργασίας το 31%, των συντάξεων το 26%, των κοινωνικών ασφαλίσεων το 33%, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια το 29% και στην φορολογία το 34%.

Ακόμα, 88% (82% στην ευρωζώνη) συμφώνησε πως η ύπαρξη του ευρώ διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών και τις αγορές σε άλλα κράτη της ΕΕ, και το 83% (79% στην ευρωζώνη) συμφώνησε πως το ευρώ διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το 62% των Κυπρίων (53% στην ευρωζώνη) απάντησε πως το ευρώ έχει καταστήσει τα ταξίδια ευκολότερα και λιγότερο ακριβά και το 53% (44% στην ευρωζώνη) απάντησε πως η χρήση του νομίσματος έχει οδηγήσει στη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων όταν ταξιδεύουν.

Σε ένα άλλο εύρημα, 63% των Κυπρίων (65% στην ευρωζώνη) τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των νομισμάτων του ενός και των δύο σεντ μέσω της στρογγυλοποίησης των τελικών τιμών στα πέντε ή δέκα σεντ. Κατά τάχθηκε το 34% στην Κύπρο και 33% στην ευρωζώνη, ενώ το 3% και στις δύο περιπτώσεις απάντησε πως δεν γνωρίζει και δεν απαντά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 17.600 ατόμων και στις 19 χώρες της ευρωζώνης, την περίοδο μεταξύ 25ης Οκτωβρίου και 9ης Νοεμβρίου 2021.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους