Βολές Αναστασιάδη στα κόμματα για τις μεταρρυθμίσεις

Σαφή μηνύματα προς τα κόμματα να στηρίξουν και να συμβάλουν στην υλοποίηση των προωθούμενων από την Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, έστειλε από το βήμα της 94ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξαπέλυσε ευθείες βολές προς τα κόμματα, τονίζοντας πως δεν «μπορεί να λέμε ότι θέλουμε σύγχρονο κράτος, αλλά όταν έρθει η ώρα των μεταρρυθμίσεων, με προσχηματικούς τρόπους να αναβάλλεται η μια μετά την άλλη μεταρρύθμιση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στο επίκεντρο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για τον θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό είναι το Σχέδιο «Κύπρος- το αύριο», το οποίο, όπως υπέδειξε, αποτελεί το καθοδηγητικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. «Που όχι μόνο θα εκσυγχρονίσει πλήρως το κράτος, προσαρμόζοντάς το στα δεδομένα του αύριο, αλλά και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του όλου κοινωνικό-οικονομικού συστήματος για αντιμετώπιση απρόβλεπτών προκλήσεων», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «οι κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της υιοθέτησης στοχευμένης στρατηγικής, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, να ενδυναμώσουμε παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς και να συνεχίσουμε την ισχυρή ανάκαμψη και δυναμική της οικονομίας μας, η οποία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε εδώ: Χρ. Αγκαστινιώτης: Όχι στον κατώτατο μισθό, ναι στις μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα για ακόμη μια χρονιά την πρόσκληση να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη του Επιμελητηρίου για το σύνολο των εποικοδομητικών πρωτοβουλιών και της δημιουργικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν, ως επίσης για τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν.

Την ίδια στιγμή, εκφράζω την εκτίμησή μου για την ανέκαθεν άριστη συνεργασία και τις αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ΚΕΒΕ οι οποίες αναδείχθηκαν διαχρονικά καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου για τον τόπο.

Αναλόγως σημαίνουσα υπήρξε και η συμβολή του ΚΕΒΕ στην αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στη διαχείριση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της.

Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τα μέλη του εμποροβιομηχανικού κόσμου διότι πραγματικά μέσα από τοις παροτρύνσεις προς τους εργαζόμενους, μέσα από τις συνθήκες που δημιουργούν για τους εργαζόμενους πραγματικά συνεισφέρουν σε αυτό που προσπαθούμε, να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα που οι επιστήμονες υπαγορεύουν και συμβουλεύουν.

Γνωρίζω ότι αυτό που αναμένεται είναι η παράθεση της στρατηγικής της Κυβέρνησης επί των θεμάτων που σας απασχολούν και άπτονται των επαγγελματικών σας δραστηριοτήτων και όχι μόνο.

Βρισκόμαστε πλέον ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας η οποία συνιστά το εφαλτήριο ούτως ώστε να επικεντρωθούμε στην ισχυροποίηση της οικονομίας και επίτευξης βιώσιμης, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για τον θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό είναι το Σχέδιο «Κύπρος- το αύριο».

Έχω πολλές φορές αναφερθεί στα πλεονεκτήματα του Σχεδίου και δεν θα κουραστώ να τα επαναλαμβάνω, καθώς αποτελεί το καθοδηγητικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που όχι μόνο θα εκσυγχρονίσει πλήρως το κράτος, προσαρμόζοντας το στα δεδομένα του αύριο, αλλά και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του όλου κοινωνικό-οικονομικού συστήματος για αντιμετώπιση απρόβλεπτών προκλήσεων.

Εστιάζοντας στους πυλώνες που άπτονται των δραστηριοτήτων σας και βεβαίως έχουν ευρύτερη επέκταση, σημειώνω πως θα διατεθούν πέραν των 540 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση, με πράσινες επενδύσεις και ώθηση σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα προάγει τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν.

 Ενδεικτικά, και μόνο, αναφέρω πως προβλέπονται:

*Σχέδια χορηγιών για ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.

*Σχέδια χορηγιών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

*Επιδότηση συμμετοχής επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις.

*Κονδύλια για δημιουργία συμπράξεων στον επιχειρηματικό τομέα.

*Προγράμματα χρηματοδότησης της καινοτομίας και σχέδια στήριξης της ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

*Προγράμματα στήριξης της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού των κυπριακών επιχειρήσεων.

Και αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών, επιθυμώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός πως οι προσπάθειες μας για ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και αύξηση των εξαγωγών, μέσω, μεταξύ άλλων, της νέας εμπορικής πολιτικής 2021-2023 για περαιτέρω προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, την επιδότηση συμμετοχής κυπριακών επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις και αναβάθμιση του Export Help Desk, έχουν φέρει αποτελέσματα.

Συναφές με το προαναφερθέν είναι η προκήρυξη τον Αύγουστο του 2021, διαγωνισμού για τη δημιουργία brand “Made in Cyprus” - να καθιερωθεί δηλαδή ότι επιτέλους κάποια προϊόντα παράγονται και είναι προϊόντα της Κύπρου - για τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, με στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που θα ενισχύουν την αναγνωσιμότητα τους στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και η προκήρυξη διαγωνισμού τον Νοέμβριο του 2021 για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.

Πέραν τούτων, βασική στόχευσή μας αποτελεί η ενίσχυση των μέχρι στιγμής ενεργειών μας σχετικά με τη μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης και όχι μόνο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιπλέον των υφιστάμενων ελκυστικών φορολογικών και άλλων επιχειρηματικών κινήτρων, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά η νέα εθνική στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, που έχουμε προσφάτως ανακοινώσει.

Η εν λόγω στρατηγική, χωρίς να αποκλείει καμιά των επιχειρήσεων, εστιάζει ιδιαίτερα την προσοχή στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτός της Υψηλής Τεχνολογίας, της Ναυτιλίας, της Καινοτομίας, της Έρευνας και Ανάπτυξης, και της Βιογενετικής και Βιοτεχνολογίας.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι οι δράσεις που περιλαμβάνει ως επίσης τα φορολογικά και τα λοιπά κίνητρα που παρέχει,  αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τις άδειες διαμονής και απασχόλησης, τη φορολογική μεταχείριση, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, την ενίσχυση του Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης Εταιρειών, καθώς και την προβολή της χώρας μας ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις.

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ. Δεν θα διαφωνήσω ποσώς ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Υπάρχουν, όμως, κάποια τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην κοινή επιδίωξη, στην οικονομική ανάπτυξη, στην ευημερία του τόπου, γενικότερα στα βήματα που πρέπει να κάνουμε μπροστά.

Και αυτά εκπρόσωποι των κομμάτων, είναι οι μεταρρυθμίσεις. Πραγματικά το πολιτικό σύστημα, μη εξαιρουμένης της εκτελεστικής εξουσίας, κάπου έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας.

Δεν μπορεί να λέμε ότι θέλουμε σύγχρονο κράτος, αλλά όταν έρθει η ώρα των μεταρρυθμίσεων με προσχηματικούς τρόπους να αναβάλλεται η μια μετά την άλλη μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί να λέμε ότι θέλουμε πάταξη της διαφθοράς και να εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής αυτών που κρίνουν και επικρίνουν για δήθεν ύπαρξη της διαφθοράς να αρνούνται να ψηφίσουν εκείνα τα νομοθετήματα που επιτέλους θα επιβάλουν τη διαφάνεια, θα επιβάλουν τη λογοδοσία, θα ελέγξουν τους όσους είναι υπόλογοι και που πρέπει να είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό και τη νομοθετική εξουσία.

Έφτασε η ώρα επιτέλους της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Φανταστείτε να αναμένει κάποιος 12 ή 15 χρόνια για να του απονεμηθεί δικαιοσύνη. Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη. Φανταστείτε να έχουμε το σύστημα που καταγράφεται και όλοι με κριτική διάθεση το αντιμετωπίζουμε, οι εξαίρετοι των εξαιρέτων, οι προαγωγές όχι με βάση την αξία αλλά με βάση την ηλικία. Πώς μπορεί να πάει μια χώρα μπροστά με ανάλογο σύστημα;

Την ίδια ώρα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να μετατρέπονται οι ανάγκες του κράτους σε ανάγκες των κομμάτων. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο στόχος να είναι πόσους περισσότερους δήμους θα έχει ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ ή τα λοιπά των κομμάτων. Η ουσία πρέπει να παραμείνει μια, ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης, αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιτέλους εξυπηρέτηση των πολιτών, εξυπηρέτηση του κράτους.

Ακολουθώ με κάθε προσπάθεια μια συναινετική τακτική έτσι ώστε να είμαι σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι χρήσιμες οι πολιτικές δυνάμεις, συμβάλλουν με τις ιδέες, με την κριτική, με τη συνεισφορά τους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες αγκυλώσεις. Έχουμε το προεδρικό σύστημα, ο λαός εκλέγει εκτελεστική εξουσία η οποία μπορεί να έχει ήδη σταθερότητα διακυβέρνησης δεν δίδει όμως πλειοψηφία στην υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου.

Συνεπώς αν είναι κάτι που θέλω να παρακαλέσω είναι εξ ανάγκης που είμεθα υποχρεωμένοι όλοι να συμβιβαζόμαστε, η απόλυτη άποψη έχει από χρόνια πλέον και πρέπει να παύσει να κυριαρχεί και να καθοδηγεί τις σκέψεις μας έτσι ώστε να κατορθώσουμε να δικαιώσουμε και να δικαιωθούμε.

Παραμένει ένα ακόμα για να παρατηρηθεί η ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε. Είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Ένας στόχος, ένα όραμα που έθεσα από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας και εκδήλωσα κατά τη διάρκεια των χρόνων που εμπλέκομαι στην πολιτική. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ο στόχος της Τουρκίας παραμένει αμετάθετος και εκδηλώνεται και υλοποιείται μέσα από συγκεκριμένες πράξεις όπως καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, είτε αυτές αφορούν τις παρεμβάσεις στην ΑΟΖ είτε στην άρση του στάτους κβο της Αμμοχώστου είτε στις δωρεές ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Καρπασία για περαιτέρω στρατικοποίηση της Κύπρου είτε τις απειλές που ακούμε είτε τις νέες θέσεις που αξιώνουν για τη λύση δύο κρατών.

Αυτό που θα ήθελα και το στέλνω σαν μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είναι ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι όσο εξαρτώνται, και θα εξαρτώνται, από την Τουρκία θα υποφέρουν από τα ίδια που υποφέρει ο τουρκικός λαός. Είναι η ώρα να κατανοήσουν ότι με τους Ελληνοκύπριους έχουν πολύ περισσότερα να μοιραστούν παρά με την Τουρκία.

Έχουμε δώσει δείγματα γραφής της αποφασιστικότητας και της πολιτικής μας βούλησης μέσα από συγκεκριμένες και πολλές φορές κατακριτέες υποχωρήσεις που έχουμε κάνει προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε την ειρηνική συμβίωση, θέλουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν μαζί να πάμε μπροστά.

Οι κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της υιοθέτησης στοχευμένης στρατηγικής, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, να ενδυναμώσουμε παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς και να συνεχίσουμε την ισχυρή ανάκαμψη και δυναμική της οικονομίας μας, η οποία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέδειξαν, την ίδια στιγμή, τη σημασία της συλλογικότητας, της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ως επίσης της συντονισμένης δράσης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Δεδομένων των πολλαπλών θετικών αποτελεσμάτων που επιφέρουν οι  επωφελείς συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ΚΕΒΕ, θα πρωτοστατήσει και αυτή τη φορά ώστε η νέα προσπάθεια που καταβάλουμε να στεφθεί με επιτυχία.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ, τόσο την ηγεσία όσο και τα μέλη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου.

Η Κυβέρνηση θα είναι πάντα στο πλευρό σας, μέσα από διάλογο να υιοθετούνται εκείνες οι πολιτικές που δεν θα ωφελούν μόνο τους επιχειρηματίες, θα είναι επ’ ωφελεία των εργαζομένων, θα είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας, θα είναι επ’ ωφελεία του κράτους.

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα