Έτσι αλλάζει το δημόσιο-Πώς θα γίνονται αξιολόγηση και προαγωγές

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είναι μια πολυμέτωπη προσπάθεια η οποία θα γίνεται συνεχώς, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας την σημαντικότητα διόρθωσης του πυλώνα στη διαχείριση των υπαλλήλων.

Και αυτό, όπως υπογράμμισε, ώστε να μην αδικούνται οι άξιοι, να μπορούν να προαχθούν οι άξιοι και να παρέχονται κίνητρα ανέλιξης στους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι προσπαθούν, μοχθούν και έχουν τις ικανότητες και να μην έχουν αντικίνητρα στο να δουλέψουν, γιατί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες προάγονται ενδεχομένως άλλοι.

Για τρία νομοσχέδια που αφορούν τις προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, η Βουλή καλείται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου.  

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τη δημιουργία νέας κατηγορίας θέσεων «Διατμηματικής Προαγωγής» που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας στην κλίμακα Α13 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων. Τις θέσεις αυτές θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα και πείρα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΕΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας με απώτερο στόχο της διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και της αποτελεσματικής εφαρμογής των βασικών αρχών αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.

Οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν την εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και βαρύτητα, δομημένες προφορικές συνεντεύξεις, διασύνδεση συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης με το σύστημα προαγωγών με καθορισμένη βαρύτητα και κατάργηση της αρχαιότητας ως κυριότερη κριτήριο για προαγωγή. Περιλαμβάνονται επίσης πρόνοιες για δημιουργία εξεταστικών κέντρων για την αξιολόγηση των υποψηφίων τόσο για θέσεις διατμηματικής προαγωγής, προαγωγής και πρώτου διορισμού περιλαμβανομένων των θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων.

Το τρίτο νομοθέτημα αφορά την εισαγωγή κανονισμών του νέου συστήματος αξιολόγησης και απόδοσης δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μετά από συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ επήλθαν κάποιες πολύ μικρές διαφοροποιήσεις στα κείμενα των νομοσχεδίων και θα κατατεθούν με νέα νομοσχέδια οι αλλαγές στη Βουλή τη Δευτέρα.

Όπως είπε, το μόνο που αλλάζει είναι κάποια ποσοστά μοριοδότησης, δίνεται ένα 5% της μοριοδότησης, στην αναγνώριση σχετικής πείρας με το αντικείμενο, άρα δεν αλλάζει ούτε η φιλοσοφία για τη διατμηματική προαγωγή. Επίσης, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ εντός της Επιτροπής αποδυναμώνεται λίγο το βάρος των γραπτών εξετάσεων για προαγωγές πέφτοντας από το 50% στο 40%.

Πρόσθεσε ότι το ορόσημο για ψήφιση των νομοσχεδίων από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι το τέλος του χρόνου, και εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν όλα ομαλά.

Διαβάστε ακόμη: 

Black Friday, σαν άλλη μία Παρασκευή-Η εικόνα στην αγορά (pics)

Black Friday: Σε προσφορές προϊόντα τεχνολογίας μέχρι…ακίνητα

Εντυπωσιακά πλάνα από το City of Dreams Mediterranean (video)

Γ. Χρυσοχός: Αγαπημένη επένδυση των Κυπρίων τα ακίνητα

Asteroid: Λίγο πριν την παράδοση ο νέος πύργος στη Λευκωσία (pics)

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με θέμα τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε πως η πρώτη συζήτηση νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας έγινε το 2015, εκφράζοντας την προσδοκία ότι έξι χρόνια και μετά από μια πολύ καλή συνεδρία της Βουλής, αυτή η οδύσσεια θα φτάσει στο τέλος της. «Και προσδοκώ», τόνισε, «ότι θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Αφορά τις προαγωγές, τις προσλήψεις, το σύστημα αξιολόγησης».  

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε μ’ ένα απολύτως ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, μέσω του οποίου όλοι είναι «εξαίρετοι».

«Δεν είναι δυνατόν», είπε, «οι προαγωγές να συνεχίσουν να γίνονται μόνο με το κριτήριο της ημερομηνίας γέννησης ή το μέσο. Χρειάζονται αντικειμενικά κριτήρια. Αυτά είναι που προνοούν τα νομοσχέδια. Θα γίνεται αντικειμενική μοριοδότηση μέσω εξετάσεων, μέσω της πείρας που έχει κάποιος και των επιπρόσθετων προσόντων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η παραγωγικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και να παταχθούν φαινόμενα ρουσφετιού και διαφθοράς. Δεν φτάνει μόνο να μιλάμε για τη διαφθορά. Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο απόλυτα συναφές με την πάταξη της διαφθοράς. Άρα, θεωρώ ότι αυτός ο πυλώνας είναι πάρα πολύ σημαντικός».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ξεκαθάρισε περαιτέρω ότι τα νομοσχέδια, αφορούν στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της δημόσιας υπηρεσίας. «Από εκεί και πέρα», επισήμανε, «υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή, η οποία έρχεται στη δημόσια υπηρεσία μέσω της ψηφιοποίησης. Πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ψηφιοποιημένες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή είναι τριψήφιος ο αριθμός των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών».

Υποδεικνύοντας ότι τα ΚΕΠ έχουν ενδυναμωθεί και προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες,  το Κτηματολόγιο έχει ένα από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα μέσω των οποίων διεξάγονται και εργασίες από  τον κόσμο, ότι παραδίδεται το σύστημα της Πολεοδομίας και ότι έχουν ιδρυθεί Υφυπουργεία, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως βλέπουμε τώρα πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα Υφυπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού ή ένα Υφυπουργείο Τουρισμού. «Γίνονται», συνέχισε, «αλλαγές ηλεκτρονικές στο Γενικό Λογιστήριο, στο Τμήμα Φορολογίας».

«Επομένως», σημείωσε, «η μεταρρύθμιση είναι μια πολυμέτωπη προσπάθεια, η οποία θα γίνεται συνεχώς, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να διορθωθεί αυτός ο πυλώνας που αφορά στο πώς διαχειριζόμαστε τους υπαλλήλους μας, να μην αδικούνται οι άξιοι, να μπορούν να προαχθούν οι άξιοι, να δίνουμε κίνητρα ανέλιξης στους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι προσπαθούν, οι οποίοι μοχθούν, οι οποίοι έχουν τις ικανότητες και να μην έχουν αντικίνητρα στο να δουλέψουν, γιατί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες προάγονται ενδεχομένως άλλοι.

Είναι κάτι που μεσοπρόθεσμα σίγουρα το όφελος θα είναι στον ίδιο τον πολίτη. Η δημόσια υπηρεσία είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός της Κύπρου, του οποίου οι δραστηριότητες έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας, άρα όσο πιο εύρυθμη, αποτελεσματική και παραγωγική είναι τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το όφελος στους πολίτες».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής οπλίζει την Επιτροπή με σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλείστες  προηγμένες χώρες, προάγοντας την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την εμπειρία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα μειωθούν οι προσφυγές εναντίον προαγωγών, αφού αυτές θα γίνονται μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες.  

Γενικός Ελεγκτής και ΓΔ ΥΠΕΞ ζητούν εξαιρέσεις

Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα, από τις διατμηματικές προαγωγές. Όπως είπε δημιουργείται πρόβλημα, αν ελέγχουν μια υπηρεσία για την οποία υποβάλουν αίτηση και πρέπει  να απομακρύνονται από την ελεγκτική θέση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι 91% των εργαζομένων στην Ελεγκτική Υπηρεσία συμφώνησαν να εξαιρεθούν και να μην μπορούν να κάνουν αιτήσεις σε άλλες υπηρεσίες και ούτε όμως να μπορούν άλλοι να διεκδικήσουν προαγωγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ότι είναι δυνατό να υπάρχει μια σύγκρουση στα καθήκοντα και είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να βρει μια ρύθμιση που θα ικανοποιεί και την ΕΔΥ.

Βουλευτές ανέφεραν παράλληλα ότι τους απεστάλη επιστολή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών που ζητούσε να εξαιρεθούν από τις διατμηματικές προαγωγές και τα εξεταστικά κέντρα και οι ακόλουθοι στο Υπουργείο. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε έκπληξη και άγνοια γύρω από το θέμα, αναφέροντας ότι δεν έφτασε κοντά του ένα τέτοιο αίτημα.

Παράλληλα εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε ότι με το Υπουργείο έχουν επιτευχθεί κάποιες οριακές αλλά σημαντικές αλλαγές, ενώ αισθητά βελτιωμένα χαρακτήρισε τα νομοσχέδια και η ΑΣΔΥΚ.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής