Ξεκάθαρο όραμα για το πώς να αναπτυχθεί το επιχειρείν στην Κύπρο

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού εξέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ως κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο «Επιχειρηματικός Προσανατολισμός: Κύπρος 2021», στο Λονδίνο.

Ο κ. Νουρής σημείωσε αρχικά πως η Kυβέρνηση «έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς να αναπτυχθεί το επιχειρείν στην Κύπρο με πρόθεση να παγιωθεί η Κύπρος ως ένας επιτυχημένος, αξιόπιστος και ανταγωνιστής προορισμός που θέλει να προσφέρει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να ακμάσει κάθε επενδυτής».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας τη γεωστρατηγική της θέση, που συνδέει την ΕΕ με τις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα για τους επενδυτές, δηλαδή, μεταξύ άλλων, την προβλεπόμενη σημαντική οικονομική ανάκαμψη που σύμφωνα με την Κομισιόν αναμένεται να φτάσει στο 5,4% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, το εξαιρετικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, τις δυνατές υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων, το χαμηλό κόστος του επιχειρείν, την πρόσβαση σε έμψυχο εργατικό δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων, την υψηλή ποιότητα διαβίωσης, την υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και τη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος ενθάρρυνσης της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στους επιμέρους οικονομικούς τομείς που καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία και ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα κτηματομεσιτικά, η ενέργεια, η ανώτερη εκπαίδευση, τα επενδυτικά ταμεία και η τεχνολογία της πληροφορίας, η έρευνα και καινοτομία, όπως και ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη νέα fast-track αδειοδότηση για την οικοδόμηση γης, σημειώνοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν εκδοθεί 2.522 άδειες.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις κυβερνητικές πολιτικές προσφοράς κινήτρων για τις ξένες εταιρείες, τονίζοντας στο πλαίσιο αυτό τον τερματισμό του προγράμματος χορήγησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.

Το συνέδριο, που διοργανώνεται για τέταρτη χρόνια από τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μ. Βρετανίας-Κύπρου, χαιρέτισε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ Ανδρέας Κακουρής, ο οποίος σημείωσε πως σε στιγμές δύσκολες, όπως της πανδημίας, είναι σημαντικό να αναδειχθεί η δυνατή διμερής σχέση. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να επεκτείνει το ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος.

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις