Χρ. Αγκαστινιώτης: Θα προστατεύσουμε επιχειρήσεις και οικονομία

«Μοναδική έγνοια του ΚΕΒΕ είναι οι επιχειρήσεις και η οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και τα δύο», διαμήνυε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κάνοντας λόγο για μεγάλες και πολυσύνθετες προκλήσεις που επιβάλλουν εγρήγορση, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο κ. Αγκαστινιώτης υπενθύμισε την περσινή δύσκολη για όλους χρονιά, σημειώνοντας πως  η έξαρση της πανδημίας, τα συχνά lockdowns και η αναστολή εργασιών για τις περισσότερες επιχειρήσεις, δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο στην οικονομία και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όπως υπέδειξε, το ΚΕΒΕ, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας μπήκε μπροστά και με προτάσεις και εισηγήσεις του προσπάθησε να περιορίσει τις επιπτώσεις πάνω στις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε συναφώς ότι τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης, που όντως συνέβαλαν αποφασιστικά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, έγιναν με την συνδρομή και του ΚΕΒΕ. «Βλέποντας σήμερα πίσω», επισήμανε, «μπορούμε να πούμε ότι η στήριξη του κράτους με εκατομμύρια ευρώ ήταν γενναία και πράγματι βοήθησε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να αντέξουν στους κλυδωνισμούς της κρίσης».

Σημειώνοντας πως σήμερα η εικόνα της οικονομίας και του επιχειρηματικού κλίματος είναι καλύτερη, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επισήμανε πως βασικοί τομείς του τουρισμού και των ακινήτων επανεκκίνησαν, ενώ και η υπόλοιπη οικονομία επανήλθε σχεδόν στην κανονικότητα. «Φυσικά», συμπλήρωσε, «οι πληγές που μας κληροδότησε η πανδημία είναι μεγάλες,  τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο και στις επιχειρήσεις. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5.2% το 2020, οι ‘’τρύπες’’ στα κρατικά ταμεία και η έκθεση των επιχειρήσεων σε μεγάλες ζημιές, είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Για το σκοπό αυτό, όπως υπογράμμισε, το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει σωρεία πρωτοβουλιών που κατατείνουν:

1.Στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

2.Στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

3.Στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων.

«Εδώ πρέπει να αναφερθώ και την εξαιρετική σημασία πρόταση 66 σημείων που το ΚΕΒΕ με την βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων που ετοίμασε και έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση. Κινούμενοι πάνω σ’ αυτούς τους άξονες, πιστεύουμε ότι η ευρύτερη εικόνα της οικονομίας θα βελτιωθεί και οι επιχειρήσεις μας θα επιστρέψουν σε κερδοφορία», ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης. Για να υπογραμμίσει περαιτέρω πως όλα αυτά και πολλά άλλα επιβάλλεται να προωθηθούν τώρα κι όχι αύριο, αλλά και πως «είναι ανάγκη να επιφέρουμε αυτές τις τομές για να μπορέσουμε να θέσουμε την οικονομία πάνω σε νέες ράγες ανάπτυξης». 

Μήνυμα προς τις συντεχνίες

Αναφερόμενος στη σημασία που αποδίδει το ΚΕΒΕ στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Αγκαστινιώτης επισήμανε πως τελευταία παρατηρείται μια τάση από το συνδικαλιστικό κίνημα για απαιτήσεις που δεν μπορούν να τις αντέξουν οι επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις συντεχνίες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της συγκυρίας και να σταματήσουν να θέτουν αιτήματα που είναι εκτός τόπου και χρόνου.

«Επιπλέον καλούμε τις συντεχνίες να αναγνωρίσουν την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού που υπάρχει στην Κύπρο και να συνεργαστούν μαζί μας στην έγκριση της ‘’νέας πολιτικής που αφορά άδειες εργασίας για άτομα από Τρίτες Χώρες’’, που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία μας για να προχωρήσει. Το παράδειγμα και τα σημερινά πάθη της Αγγλίας ας μας προβληματίσουν», σημείωσε.

Το αύριο της οικονομίας

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ΚΕΒΕ για το αύριο της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας πως συμφωνεί  με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των οίκων αξιολόγησης ότι το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη γύρω στο 4% του ΑΕΠ.

«Όμως», ξεκαθάρισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας». «Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι μεγάλες και πολυσύνθετες. Γι’ αυτό επιβάλλεται εγρήγορση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Εμείς, ως ΚΕΒΕ, θα συνεχίσουμε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, ανεξαρτήτως κόστους.

Μοναδική έγνοια του ΚΕΒΕ είναι οι επιχειρήσεις και η οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και τα δύο. Αυτή είναι η υπόσχεση που σας δίνω σήμερα και αυτή είναι η γραμμή που θα ακολουθήσουμε απ’ εδώ και μπρος», τόνισε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Ξεκαθαρίζει για ΓεΣΥ…

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε, εξάλλου, προβληματισμό για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και στο ΓεΣΥ. Συναφώς, υπενθύμισε πως το ΚΕΒΕ, παρά τη γενική συγκατάθεσή του, είχε εκφράσει επιφύλαξη για αρκετές πρόνοιες του ΓεΣΥ και είχε ξεκαθαρίσει ότι:

• Είναι απαραίτητη η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

• Δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία νέα αύξηση των συνεισφορών στο ΓεΣΥ.

«Τώρα, βλέποντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στο χώρο της υγείας, επαναλαμβάνουμε τις προϋποθέσεις αυτές. Και αυτό γιατί η μεν αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν έγινε, ενώ κάποιοι συντεχνιακοί κύκλοι άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη αύξησης των εισφορών στο ΓεΣΥ», επισήμανε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Δειτε Επισης

Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024!
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους