ΣΠΟΔ: Συνεχίζεται η ανάκαμψη υπό τη σκιά της πανδημίας

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 12.7% τον Οκτώβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 112.0, μετά από ετήσιες αυξήσεις 12.0% το Σεπτέμβριο και 11.9% τον Αύγουστο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Θετικός συνεχίζει να καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο του 2021. Θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς πλην του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Οκτωβρίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκούν οι τουριστικές αφίξεις και ο όγκος λιανικών πωλήσεων.

Στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο συμβάλλει και ο - προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία - όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αν και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης τους κατά τους δύο τελευταίους μήνες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο νέο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. Σε αντιδιαστολή, στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη τον Οκτώβριο συμβάλλει ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και η σημαντική άνοδος που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου Brent Crude τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.

Εν κατακλείδι, ο συνεχιζόμενος θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο του 2021, προδιαγράφει τη συνεχιζόμενη  ανάκαμψη της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας, με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μεγέθυνσης να εξαρτώνται, ωστόσο, από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19.

Περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»