Ξίνισε και το χαλλούμι του... Τατάρ-Η επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν

Στη δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή που απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία αναφέρεται σε  «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα του χαλλουμιού» και σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, σε αυτήν αναφέρει ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η ρύθμιση που επιχειρείται να εφαρμοστεί στοχεύει στο να υπαγάγει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς στις «ελληνοκυπριακές αρχές».

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ενώπιον της ΕΕ, ότι σε σύσκεψη που διοργάνωσε το «συμβούλιο συντονισμού για το χαλλούμι» στην «πρωθυπουργία» με την συμμετοχή του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» αξιολογήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία εξαγωγής του εν λόγω προϊόντος προς την ΕΕ και αποφασίστηκε να διαβιβαστεί το θέμα στον «πρόεδρο της δημοκρατίας», από τον οποίο ζητήθηκε να αποστείλει επιστολή για το θέμα προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Προς την κατεύθυνση αυτής της επιθυμίας, εστάλη εκ μέρους του προέδρου της δημοκρατίας μας μια επιστολή που περιέχει τα προβλήματα τα οποία διαβίβασε το συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους και προστίθεται ότι στην επιστολή σημειώνεται ότι δεν θα γίνουν αποδεχτές οι «διακρίσεις» και η «αδικία» κατά των Τουρκοκυπρίων.

Ζητείται επίσης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις που επιχειρείται να τεθούν σε ισχύ εκ μέρους της ΕΕ κατά «παράβαση» της θεμελιώδους, όπως αναφέρεται, αρχής ότι ως απαιτούμενο των ίσων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς η μία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορεί να ασκεί εξουσία πάνω στην άλλη. 

Ο κ. Τατάρ αναφέρει επίσης ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις στοχεύουν να υπαγάγουν τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς στην «ελληνοκυπριακή αρχή» και αυτό εξυπηρετεί στην επίτευξη του «ονείρου» της κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί εξαπλώνοντας την εξουσία της στο ψευδοκράτος.

Ισχυρίζεται ότι αυτή η «αναχρονιστική προσέγγιση» δεν θα μπορέσει να φέρει την ειρήνη και την σταθερότητα στο νησί.

Υπενθυμίζοντας την ευθύνη της Κομισιόν για ύπαρξη ενός λειτουργικού μηχανισμού σε ολόκληρο το νησί για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, ο κ. Τατάρ ζήτησε να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας με τον διορισμό μιαν ώρα αρχύτερα, είτε εκ μέρους της Επιτροπής είτε από τις δύο πλευρές, ενός οργανισμού που θα ελέγχει την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, που χρειάζεται για να γίνονται εξαγωγές προς την ΕΕ μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Εξάλλου δημοσίευμα στην «Γκιουνές» αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» του «συμβουλίου συντονισμού» για το χαλλούμι στην «πρωθυπουργία» Χουσεϊν Αμτζάογλου υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε ακόμα τις υποσχέσεις που έδωσε προς τους Τουρκοκύπριους στην αρχή της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλλουμιού.

Μιλώντας στον παράνομο Μπαϊράκ, ο κ. Αμτζάογλου υπενθύμισε ότι η ΕΕ αντίκρισε θετικά την διεξαγωγή ελέγχου στα κατεχόμενα από έναν ανεξάρτητο οργανισμό και ότι αποφασίστηκε πως ο οργανισμός που θα ελέγχει την παραγωγή του χαλλουμιού κατά τα πρότυπα της κατοχύρωσης θα είναι ο Bureau Veritas, ο οποίος ακόμα δεν επικοινώνησε με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που είναι αρμόδιο για την διαδικασία στα κατεχόμενα, παρά το γεγονός ότι άρχισε την διαδικασία στις ελεύθερες περιοχές.

Ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να κατευθυνθούν οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί προς το «ελληνοκυπριακό υπουργείο γεωργίας» και υποστήριξε ότι εδώ έρχεται σε πρώτο πλάνο η πολιτική, δεν υπήρξαν επαφές μαζί τους και η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

«Αποφασίσαμε να διεξάγουμε έναν σοβαρό αγώνα για να μην χάσουμε τα δικαιώματά μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας μας του ζητήσαμε να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο. Θέλουμε να πάρουμε ραντεβού στις Βρυξέλλες. Αν χρειαστεί, μπορεί να κάνουμε εκδηλώσεις και στο Λήδρα Πάλας και στις Βρυξέλλες μαζί με τους παραγωγούς». 

Υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προσχωρήσει με τις «ψευδείς ειδήσεις» που δημοσιεύονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο και ότι δημοσιεύθηκε λανθασμένα ακόμα και η επιστολή του Ερσίν Τατάρ προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ.

Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί είναι πάντα έτοιμοι για την διαδικασία ελέγχου και πρόσθεσε ότι ο Bureau Veritas πρέπει να αρχίσει ελέγχους στα κατεχόμενα μη ξεχνώντας την αρχή της αμεροληψίας.

Σημείωσε ότι δεν μπορούν να διεξάγουν την διαδικασία κάτω από το «ελληνοκυπριακό υπουργείο γεωργίας» και πρόσθεσε ότι το ανέφεραν αυτό στην ΕΕ, η οποία επέδειξε κατανόηση.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών