Πού θα πάνε τα €180,6 εκατ. του 5ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε τη Δευτέρα ο πέμπτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2021, ύψους €180,6 εκατομμυρίων.

Όπως σημείωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου ανέρχεται στο 0,11% και διευκρινίζει πως ποσό ύψους €156,2 εκατ. αποτελεί ενδοκυβερνητικές συναλλαγές και συνεπώς δεν επηρεάζει δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των πέντε συμπληρωματικών προϋπολογισμών φέτος, ανέρχεται σε €690,8 εκατ.

Μεταξύ άλλων, στον νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται πρόσθετες πιστώσεις ύψους €85 εκατ. για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που απαιτείται για καταβολή της αυξημένης γενικής κυβερνητικής εισφοράς στο ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και πρόσθετες πιστώσεις ύψους €8,5 εκατ. για κάλυψη των αυξημένων αναγκών για αγορά φαρμάκων και εμβολίων.

Επίσης προέκυψε ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων €30 εκατ. για χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης λόγω λανθασμένης λογιστικής εγγραφής το 2019. Προβλέπεται επίσης το ποσό των €13.8 εκ, λόγω κάλυψης των φορολογικών οφειλών της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας Δημόσια Εταιρεία, μέχρι τις  30/12/2021.

Επίσης, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €3,7 εκατ. λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και των αυξημένων αιτήσεων ασύλου και διεθνούς προστασίας, που δέχονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Ειδικότερα, οι πιστώσεις αυτές αναμένεται να καλύψουν το κόστος των υλικών συνθηκών υποδοχής και της διαμονής τους σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως αναφέρεται.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης αυξημένες πιστώσεις για κάλυψη αναγκών που προέκυψαν, μικρά έργα υποδομής, αυξημένες χορηγίες στον ΚΟΑ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Θέατρο Ριάλτο.

Προβλέπονται επίσης €165, 8 εκατ. που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς. 

Περιλαμβάνονται επίσης πιστώσεις  €415.800 λόγω της αύξησης του αριθμού δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων δημοπράτησης των δικαιωμάτων, που καταβάλλονται στο ΧΑΚ ως εκπλειστηριαστή. 

Περιλαμβάνονται επίσης αυξημένες δαπάνες για την καταβολή Μεταβατικής Εθνικής Ενίσχυσης στην αιγοπροβατοτροφία, ως αντιστάθμισμα του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών, ύψους €1.4 εκ. Επίσης, λόγω του ότι η καταβολή επιδοτήσεων από τον ΚΟΑΠ για τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα πραγματοποιηθεί αργότερα από ότι αρχικά υπολογιζόταν, τα σχετικά ποσά δεν μπορούν να εκταμιευθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν εντός του έτους και απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις ύψους €7,7 εκ. για λόγους ρευστότητας, ώστε  ο ΚΟΑΠ να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις πληρωμές των δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2021, που αφορούν Μέτρα του ΠΑΑ και Μέτρα Άμεσων Πληρωμών, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Επιπλέον περιλαμβάνονται ποσά για την κάλυψη των δεδουλευμένων των αναδόχων λειτουργίας των μονάδων ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου (€750.000) και ΟΕΔΑ Λεμεσού (€600.000).

Ακόμα δαπάνες €19.4 εκ. οι οποίες προορίζονταν να καλύψουν, μεταξύ άλλων, τη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2021 και  €3.8 εκ. δαπάνη για παροχής Κοινωνικής Σύνταξης

Περιλαμβάνονται επίσης €7.5 εκ. με σκοπό την αποπληρωμή του κόστους του έργου της αντικατάστασης των υφιστάμενων ενεργοβόρων φωτιστικών οδικού φωτισμού στις κοινότητες με φωτιστικά τύπου LED.

Επίσης τροποποιείται το Άρθρο 16 για διαφοροποίηση της οροφής απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού, για κάλυψη των αυξημένων αναγκών της σχολικής χρονιάς 2021-2022. Η υλοποίηση της πιο πάνω ρύθμισης συνεπάγεται πρόσθετη δαπάνη ύψους €1.8 εκ. για τους δύο μήνες της σχολικής χρονιάς 2021-2022 (Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Γίνεται επίσης αντικατάσταση της λέξης «υπαλλήλων» στην πρώτη επιφύλαξη του άρθρου 16 (πρώτη γραμμή) με την φράση «εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου ή/και εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου».

Παράλληλα γίνεται συμπερίληψη της Δικαστικής Υπηρεσίας στις εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη επιφύλαξη του Άρθρου 16 ώστε να παρέχεται ευχέρεια αντικατάστασης υπηρετούντων εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου ή/και εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου στη Δικαστική Υπηρεσία σε περίπτωση αποχώρησης τους.

Παράλληλα, καλύπτεται η ανάγκη δημιουργίας περιορισμένων θέσεων εργασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Πρόκειται για δεκαεννέα θέσεις, ήτοι δώδεκα στις εξωτερικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, τη μεταφορά των υπαλλήλων της Επιτροπής Σιτηρών στο Υπουργείο Γεωργίας (έξι θέσεις) και στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (μία θέση) για σκοπούς εφαρμογής του νόμου που προνοεί τη μεταφορά των υπαλλήλων της Επιτροπής Σιτηρών στο Υπουργείο Γεωργίας.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»