Πόσο αναίμακτα περνά ο προϋπολογισμός από τη Βουλή

Τις περσινές συμπληγάδες μέσα από τις οποίες πέρασε η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή θέλει πάση θυσία να αποφύγει η Κυβέρνηση, ευελπιστώντας πως η φετινή διαδικασία ψήφισής του από την Ολομέλεια θα κυλήσει αναίμακτα και χωρίς καθ’ οιοδήποτε τρόπο να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σχετικά περί τούτου μηνύματα φρόντισε να στείλει και στέλνει με κάθε ευκαιρία προς τα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα επικρατήσει η συνεννόηση και το πνεύμα συναίνεσης των προηγούμενων χρόνων, που είχαν ως αποτέλεσμα την έγκριση των εκάστοτε προϋπολογισμών χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Η ιστορική Eleon επιστρέφει-Από ποιους και πώς θα αξιοποιηθεί

Ποντάρει στη διαχείριση ξενοδοχείων τρίτων η Louis

Κ. Παρπούνας: Η στρατηγική συνεργασία με Grant Thornton Κύπρου

DBRS: Προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα

Οι ενδείξεις περί τούτου είναι ενθαρρυντικές, καθότι το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση και η φετινή ψηφοφορία στη Βουλή καμία σχέση δεν έχει με το περσινό τοξικό κλίμα που κυριαρχούσε στην κομματική ζωή της χώρας κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο.  

Με δεδομένη τη ψήφιση του προϋπολογισμού από τον ΔΗΣΥ από την μια και την καταψήφισή του από το ΑΚΕΛ από την άλλη, ως ρυθμιστικός για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται και φέτος ο ρόλος του ΔΗΚΟ, η περσινή αρνητική στάση του οποίου ήταν, ως γνωστό, η αιτία για το σίριαλ που εξελίχθηκε μέχρι να καταστεί εφικτή, σε δεύτερη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου και μετά από πολυήμερα… παζάρια, η υπερψήφισή του.

Υπενθυμίζεται πως ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021 είχε εγκριθεί με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά, με τους 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, τους τρεις της ΕΔΕΚ, τους τρεις της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, τους δύο της Αλληλεγγύης, τους δύο του ΕΛΑΜ και τον ένα της Συμμαχίας Πολιτών να δίνουν θετική ψήφο. Αρνητικά είχαν ψηφίσει οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι επτά του ΔΗΚΟ, οι δύο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και η Άννα Θεολόγου.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφωθήκαν κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάϊου, όπως και οι παρούσες πολιτικές συνθήκες, συνθέτουν σήμερα βεβαίως ένα εντελώς διαφορετικό κάδρο ισορροπιών εντός του Κοινοβουλίου. Με την επικρατούσα εκτίμηση να είναι συναφώς ότι ο προϋπολογισμός του 2022 εύκολα ή δύσκολα θα περάσει χωρίς περιττά παρατράγουδα, έστω και αν γι' αυτό χρειαστεί να υποστεί και αυτή τη φορά τροποποιήσεις που χωρίς να αλλάζουν τη βασική του φιλοσοφία, θα δίνουν στα κόμματα εκείνα της αντιπολίτευσης τα οποία τελικά θα τον ψηφίσουν, τη δυνατότητα να προτάσσουν στους ψηφοφόρους τους πως έβαλαν και τη δική τους σφραγίδα.  

Την εκτίμηση αυτή, ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2022 θα εγκριθεί αναίμακτα, έρχεται να δημιουργήσει η σαφώς διαφοροποιημένη τους τελευταίους μήνες στάση του ΔΗΚΟ έναντι της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, με την φημολογία που αναπτύσσεται στα κομματικά πηγαδάκια μάλιστα να κάνει λόγο για προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κομμάτων με ορίζοντα που φθάνει ακόμη και μέχρι το… 2023(σ.σ. τις προεδρικές εκλογές). Και μολονότι στο ΔΗΚΟ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το τι προτίθενται να πράξουν αναφορικά με τον προϋπολογισμό, το στίγμα πορείας που το κόμμα φαίνεται ότι προσανατολίζεται να ακολουθήσει δίνουν ευκρινώς οι τοποθετήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του, πως οι λόγοι για τους οποίους καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2021, πλέον δεν υφίστανται. Άλλωστε, ως γνωστό, το ΔΗΚΟ δεν καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2021 ένεκα διαφωνιών του με τη φιλοσοφία του, αλλά γιατί η Κυβέρνηση αρνείτο να δώσει στον Γενικό Ελεγκτή τους φακέλους της περιβόητης υπόθεσης των πολιτογραφήσεων. Ήταν μια στάση που η ηγεσία του ΔΗΚΟ θεώρησε τότε πως θα της προσέδιδε περισσότερα ερείσματα στην κοινωνία ενόψει των βουλευτικών εκλογικών που θα ακολουθούσαν σε μερικούς μήνες, αλλά που τελικά, όπως αποδείχθηκε από τις επιδόσεις του κόμματος τον περασμένο Μάϊο, μάλλον αρνητικά προσμετρήθηκε από το εκλογικό σώμα και είχε ως πολιτική πράξη προφανώς το αντίθετο από εκείνο που στα ψηλά δώματα του ΔΗΚΟ ανέμεναν, αποτέλεσμα.   

Θα πρέπει φυσικά να σημειωθεί πως ακόμη και αν θεωρηθεί ως περίπου δεδομένη η θετική ψήφος των εννέα βουλευτών του ΔΗΚΟ στον προϋπολογισμό του 2022, για την ολοκλήρωση της εξίσωσης έγκρισής του θα χρειαστούν και οι ψήφοι τουλάχιστον ενός ακόμη μικρότερου κόμματος, αφού το άθροισμα της πρόσθεσής τους με τους 17 του ΔΗΣΥ, βγάζει 26. Τα πράγματα, ωστόσο, γίνονται πολύ πιο απλά, στο αρκούντως υπαρκτό σενάριο επιβεβαίωσης του ισχυρού σεναρίου που θέλει τον προϋπολογισμό να ψηφίζουν επίσης και οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ, καθώς και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Ενώ και όσον αφορά το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ, οι πληροφορίες και εκτιμήσεις θέλουν τα δύο κόμματα πολύ δύσκολα να πράττουν κάτι διαφορετικό από πέρσι, όταν είχαν εν τέλει είχαν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, ο περσινός ρυθμιστικός ρόλος που υπό το πρίσμα της αρνητικής στάσης του ΔΗΚΟ έναντι του προϋπολογισμού απέκτησε, αποδείχθηκε στην πορεία των εξελίξεων, τουλάχιστον επικοινωνιακά, εξαιρετικά χρήσιμος για την ηγεσία της. Στο πλαίσιο τούτο, αυτό που από τους βυθισμένους αυτή τη στιγμή στα εσωκομματικά τους προβλήματα Σοσιαλιστές αφήνεται να διαρρεύσει είναι ότι ουδόλως διατεθειμένοι είναι να τον επιστρέψουν, έστω και αν φέτος, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει ανάλογης της περσινής σημασία και αξία σε σχέση με το κατά πόσο ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί ή όχι.  

Από την άλλη οι Οικολόγοι, ως επικρατέστερο σενάριο φαντάζει-τουλάχιστον αυτή τη στιγμή-, να πορευτούν για ένα ακόμη ζήτημα σε παράλληλη διαδρομή με το ΑΚΕΛ. Στην προκειμένη περίπτωση, τη διαδρομή της καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης προέβη σε παρουσίασή του.  Την Παρασκευή συζητήθηκε εξάλλου ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Συνέχισε την πτωτική πορεία το οικονομικό κλίμα λόγω επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος
Cyprus Integrity Forum: Επιβεβαιώνεται το ξέπλυμα χρήματος στα κατεχόμενα
DBRS: Υποβάθμισε οριακά τις εκτιμήσεις για κυπριακή οικονομία-Στο 2,4% η ανάπτυξη
Το ΥΠΟΙΚ καλωσορίζει το In-Depth Review-Καταδεικνύεται η ορθή οικονομική πολιτική
Με μικρές εκτάσεις πάνω από το 85% των δικαιούχων επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο