Το ψάχνουν στη Βουλή για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ολοκληρωμένη έκθεση για την ακρίβεια, τις αυξήσεις των τιμών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές, η οποία θα αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας, θα ετοιμάσει η Επιτροπή Εμπορίου.

Την Τρίτη η Επιτροπή συζήτησε το θέμα αυτό, αλλά και την πορεία του τουρισμού, παρουσία του Υφυπουργού Σάββα Περδίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τον πληθωρισμό είναι ανησυχητικό φαινόμενο πλην όμως δεν είναι κυπριακό. Τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης και διερεύνησης των παγκόσμιων δεδομένων, λέγοντας ότι ειδικά το θέμα της ενέργειας είναι τεράστιο και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, υπάρχει ανάγκη διαλόγου για δίκαιη τιμολόγηση των αγαθών και σωστή εξέλιξη του ανταγωνισμού. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας επιτρόπου καταναλωτή ώστε να διατηρείται ο σωστός ανταγωνισμός και να αποφεύγονται συμπεριφορές αισχροκέρδειας.

Ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα κληθεί στην επιτροπή η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο για να ενημερώσει για την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποια μέτρα λαμβάνονται, καθώς και άλλοι κλάδοι.

Ο τουρισμός 

Για την κατάσταση στον τουρισμό είπε ότι ο Υφυπουργός ανέπτυξε την εθνική στρατηγική και τη μετάβαση στην νέα εποχή, λέγοντας ότι το τουριστικό προϊόν μπαίνει σε νέα φιλοσοφία με μετρήσιμους στόχους, ώστε να έχουμε 4 εκατ. τουρίστες ολόχρονα. Είπε ότι θα γίνει διάλογος για αντιμετώπιση προβλημάτων και κωλυμάτων που αναφύονται.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στο θέμα της προώθησης των ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα και είπε ότι τα Υπουργεία Εμπορίου, Γεωργίας και η ΡΑΕΚ δεσμεύτηκαν για προώθηση του net metering και του net billing στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Τόνισε όμως ότι το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να είναι γραφειοκρατικό και να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος με απλά βήματα να κάνει την αίτησή του.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι ο σχεδιασμός για ανάκαμψη του τουριστικού τομέα έπρεπε να είχε ήδη μπει στα σκαριά με λύσεις για την εποχικότητα, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προσβασιμότητα, την πάταξη της αισχροκέρδειας και άλλα σοβαρά ζητήματα. Ανέφερε ότι το κόμμα του από το 2015 κατέθεσε ολοκληρωμένη μελέτη για διαμόρφωση μεταρρυθμίσων.

Για την ακρίβεια σε πρώτες ύλες, στην ενέργεια και σε άλλα προϊόντα ο κ. Κώστα είπε ότι βλέπουμε τις τιμές στα ύψη και την απροθυμία, όπως ανέφερε, της κυβέρνησης να προστατέψει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια. Επέκρινε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της επιτροπής σιτηρών προς όφελος μονοπωλίων.

Ανέφερε πως οι πολίτες και τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει κυριολεκτικά.

 Ο κ. Κώστα είπε ότι οι αυξήσεις στα εμπορευματοκιβώτια είναι έως και 500% και τις αυξήσεις αυτές τις φορτώνονται οι πολίτες. Λέχθηκε ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο έφτανε στη Λεμεσό με 1,400 ευρώ και τώρα κοστίζει 15,000 και λόγω των αυξήσεων οικοδομικά έργα δεν προχωρούν ή ακυρώνονται. Ο κ. Κώστα κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί προς την ΕΕ και να ζητήσει στήριξη.

Ο Μιχάλης Γιακουμή, βουλευτής της ΔΗΠΑ, είπε ότι χαιρετίζουν την πρόταση για πλαφόν σε κάποια προϊόντα αν κριθεί αναγκαίο, καθώς και την αναστολή του φόρου σε ρεύμα και καύσιμα.

Στόχος είπε, είναι κάθε νοικοκυριό να στηριχθεί για είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και θέρμανση.

Για τον τουρισμό ο κ. Γιακουμή είπε ότι σύμφωνα με τον Υφυπουργό η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος, αλλά απέχουμε αρκετά από τα έτη προ κορωνοϊού. Είπε ότι την περίοδο 2022-2024 η εθνική στρατηγική είναι προς την ορθή κατεύθυνση με στόχο ως το 2030 να καταστεί το νησί ένας αειφόρος προορισμός.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός