Χιλιάδες δικαιούχοι δεν αιτήθηκαν για 20% μείωση στο ρεύμα-Παίρνουν αναδρομικά

Χιλιάδες πολίτες που δικαιούνται έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, της τάξεως του 20%, φαίνεται πως δεν το γνωρίζουν ή έχουν λανθασμένη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβάλει την σχετική αίτηση στην ΑΗΚ για μείωση στο λογαριασμό τους, αφού όπως προκύπτει, από τους 35 χιλιάδες δικαιούχους, μόνο οι 17,5 χιλιάδες υπέβαλαν αίτηση. 

Οι δικαιούχοι: 

1. Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

2. Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος 

3. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 

4. Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας 

5. Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα 

6. Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα

7. Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης 

8. Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε στον REPORTER, μια εκ των κατηγοριών που είναι δικαιούχοι, είναι οι λήπτες του ΕΕΕ, «από την οποία, μία μεγάλη μερίδα δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει αίτηση», τονίζοντας πως το σύστημα δεν είναι αυτοματοποιημένο και θα πρέπει να υποβάλουν την σχετική αίτηση. 

Όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, «δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν υποβάλει αίτηση, θα πάρουν αναδρομικά το ποσό που τους αναλογεί από την έκπτωση μέχρι και 12 μήνες πίσω». 

Σε ότι αφορά την έκπτωση της τάξεως 10% που ανακοινώθηκε και η οποία θα φανεί στους λογαριασμούς του Νοεμβρίου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόσθετη έκπτωση στους δικαιούχους από τις πιο πάνω κατηγορίες. 

«Είναι επιπρόσθετη έκπτωση για διάρκεια τεσσάρων μηνών και θα εφαρμοστεί σε όλους τους πελάτες αυτή η έκπτωση από τον Νοέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Το ποσό που αναλογεί στην ΑΗΚ για αυτή την έκπτωση σε όλους τους πελάτες, ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ». 

Παράλληλα, η κ. Παπαδοπούλου διευκρίνισε πως οποιοσδήποτε διαμένει σε κάποιο υποστατικό, το οποίο ωστόσο δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στους γονείς του ή σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο, «βεβαίως και δικαιούται το υποστατικό αυτό, έκπτωση 20%. Απλά στο έντυπο, ο ιδιοκτήτης, δηλαδή ο πελάτης, επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο άτομο, με τον συγκεκριμένο αριθμό ταυτότητα, διαμένει μαζί του στο συγκεκριμένο υποστατικό». 

Σε ότι αφορά τα σχόλια πως τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ευάλωτων ομάδων «πληρώνει» η υπόλοιπη ομάδα πληθυσμού, η κ. Παπαδοπούλου ξεκαθάρισε πως «πρόκειται για μία κοινωνική προσφορά του κράτους και όχι της ΑΗΚ και πρόκειται για μια ανεπαίσθητη αύξηση που προκύπτει στα τιμολόγια των υπόλοιπων πελατών. Πχ Ένας πελάτης, για μια διμηνία, πληρώνει επιπρόσθετα 35 σεντ για στήριξη των ευάλωτων ομάδων». 

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ διεύκρινησε επίσης πως πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τότε υπάρχει η δυνατότηα των δόσεων. 

Για να ενταχθείτε στη διατίμηση με κώδικα 08 θα πρέπει να συμπληρωθεί το πιο κάτω έντυπο και παραδοθεί το σε ένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης της ΑΗΚ, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω φαξ. Επίσης, σχετικές αιτήσεις υπάρχουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης της ΑΗΚ.

 Αίτηση για έντα​ξη στη Διατίμηση 08

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές