Οι εισηγήσεις της ΣΕΚ για αποτελεσματική συγκράτηση της ακρίβειας

Συγκεκριμένα μέτρα για αποτελεσματική συγκράτηση της ακρίβειας εισηγείται η ΣΕΚ με επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας Κωνσταντίνο Πετρίδη και Νατάσα Πηλείδου αντίστοιχα.

Στην επιστολή, αφού εκφράζεται η ανησυχία του Κινήματος για την έξαρση της ακρίβειας που αυξάνει επικίνδυνα το κόστος ζωής και επιβαρύνει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο, η ΣΕΚ εισηγείται τα εξής:

  • Να επιβληθεί πλαφόν διάρκειας 45 ημερών στις τιμές των καυσίμων στη βάση της δυνατότητας που παρέχεται στην υπουργό Εμπορίου από την υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε να περιοριστεί η ακρίβεια. Η απουσία επαρκώς προσβάσιμου δημόσιου μεταφορικού μέσου καθιστά τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ως είδος πρώτης ανάγκης και όχι ως είδος πολυτελείας. Το αυτοκίνητο στην Κύπρο είναι εργαλείο δουλειάς με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην ηλεκτρική ενέργεια.
  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ και άλλοι φόροι κατανάλωσης σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι π.χ. αυγά, γάλα, ψωμί, κρέας, τυρί κλπ. Ανάλογη διευθέτηση θα πρέπει να γίνει και στην τιμή των καυσίμων, όπου τα 2/3 της τιμής είναι φόροι.

Είναι ήδη γνωστό πως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακουφίζουν την κοινωνία των καταναλωτών.

  • Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και για να διαφυλαχθεί η υγειονομική ποιότητα των προϊόντων που φθάνουν στους καταναλωτές.
  • Πλήρης επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) με απόφαση της κυβέρνησης. Η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ χρειάζεται για να αποκατασταθεί, (στο σύνολο της), η αγοραστική αξία των μισθών, αυξάνοντας την κατανάλωση και στηρίζοντας την πραγματική οικονομία.
  • Εκπόνηση και υλοποίηση κυβερνητικού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα (π.χ. νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνητικό και ημιδημόσιο τομέα). Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική υπόθεση σε ώρες κρίσιμες, όπως είναι αυτές που διανύουμε.
  • Να δοθούν από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σημαντικές διευκολύνσεις για όσους αδυνατούν να ξοφλήσουν εφάπαξ τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Να βρεθούν τρόποι για να περιορισθούν τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια και η Κύπρος να αποκτήσει κουλτούρα υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Να αυξηθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, να μειωθούν οι καθυστερημένοι φόροι και να ενισχυθούν οι πολιτικές για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους