«Αμετάθετος στόχος η αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών»

Αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η στήριξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, διαβεβαιώνοντας πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα στέκεται αρωγός στις φιλοπρόοδες προτάσεις των κοινοτήτων για εκτέλεση κοινωφελών έργων για το κοινό καλό.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του κτιρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης και δρόμου «Κουρτζιών» στη Τόχνη, ο Υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικά τα δύο έργα, τα οποία εκτελέστηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της Κοινότητας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Τόχνης».

Πρόσθεσε ότι «η αναπαλαίωση του πρώην Τ/κ σχολείου της Τόχνης με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως Κοινοτικά Κτήρια ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2021 με συνολική δαπάνη ύψους 341 χιλιάδων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η αναβάθμιση του χωρητικού δρόμου των «Κουρτζιών», συνολικού μήκους 720 μέτρων, ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου με συνολικό κόστος 206 περίπου χιλιάδων ευρώ» είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «στο παρόν στάδιο βρίσκεται υπό εξέλιξη το εξωραϊστικό έργο ανάπλασης της κοίτης του ποταμού, ύψους €1.785.000. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Υπό εξέλιξη είναι και οι εργασίες αναβάθμισης του χωρητικού δρόμου Τόχνης - Καλαβασού, συνολικού μήκους 800 μέτρων οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, με συνολικό κόστος 281 χιλιάδες ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η στήριξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών μας περιοχών. Μέσα από τέτοια έργα ανάπτυξης και υποδομής σε συνδυασμό με  τη στεγαστική μας πολιτική που ευρίσκεται σε ισχύ, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πιο ελκυστικές τις περιοχές τόσο για τον γηγενή πληθυσμό, τους επενδυτές, αλλά και τους επιχειρηματίες».

Το σημαντικότερο για εμάς, συνέχισε «είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και προσέλκυση νέων κατοίκων, συντείνοντας στη μείωση του φαινομένου της αστυφυλίας, που συνεχίζει να ταλανίζει τις κοινότητες της υπαίθρου μας. Στο πλαίσιο των Στεγαστικών Σχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στα ορεινά, την ύπαιθρο, τις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, έχουμε εγκρίνει, τα δύο τελευταία χρόνια 398 νέες αιτήσεις με την οικονομική βοήθεια που δόθηκε να ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στα σχέδια που άρχισαν την 1η Μαρτίου 2021 και είπε πως «οι αιτήσεις των πολιτών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και πρόβλεψή μας, κάτι που είναι για μας  καθόλα ευχάριστο. Από τις 398 αιτήσεις των στεγαστικών σχεδίων που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΣ, οι 150 αφορούν στους εφτά τελευταίους μήνες, με το ποσό που θα παραχωρηθεί σε νεαρά κυρίως ζευγάρια και οικογένειες να ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ».

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του αυξημένου ενδιαφέροντος, ανέφερε, «έχουμε μεριμνήσει για την εξασφάλιση πρόσθετων πιστώσεων ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των πολιτών που εμπίπτουν στα κριτήρια των σχεδίων. Μάλιστα έχουμε προνοήσει ώστε στον προϋπολογισμό του 2022 να τριπλασιαστούν οι πιστώσεις για τα στεγαστικά μας σχέδια σε σύγκριση με το τρέχον έτος, και αυτό δείχνει την στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και εκσυγχρονισμό της τοπικής κοινωνίας».

Σημείωσε επίσης πως «αρχές του 2022 θα επαναπροκηρύξουμε τα στεγαστικά σχέδια με αναθεωρημένα κριτήρια, προκειμένου αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά κυρίως για τους νέους μας δίδοντας, μέσω των κινήτρων,  ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών».

Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο και είπε πως «μέσω της μεταρρύθμισης και χωρίς να αλλοιώνουμε την ταυτότητα και τον τοπικό χαρακτήρα των Δήμων και των Κοινοτήτων μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες για τις τοπικές κοινωνίες, με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο των πολιτών».

«Στις 16 Σεπτεμβρίου έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμιση, με τη ψήφιση των νομοσχεδίων για παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων τοπικών αρχών», σημείωσε.

Αυτή η ρύθμιση συνέχισε «δίνει το περιθώριο για οριστικοποίηση και των υπόλοιπων νομοσχεδίων για τα οποία η Βουλή έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με πιστή προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για την άμεση ψήφιση τους».

Τα νομοσχέδια αυτά, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «περιέχουν πρόνοιες για την ουσιαστική μεταρρύθμιση Δήμων και κοινοτήτων, αλλά και τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών που θα διαχειρίζονται το νερό, την αποχέτευση, τα στερεά απόβλητα και την αδειοδότησης της ανάπτυξης».

Όσον αφορά τις συνενώσεις και τις συγχωνεύσεις, ο Νίκος Νουρής είπε πως «δεν ήταν ποτέ για την Κυβέρνηση αυτοσκοπός». «Είναι όμως το όχημα μετάβασης στην νέα εποχή ώστε να καταστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμες οντότητες παρέχοντας ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ίδια την τοπική κοινωνία», πρόσθεσε.

Μέσω του νομοσχεδίου που αφορά στις κοινότητες που δεν εντάσσονται σε Δήμους σημείωσε «δημιουργούνται 32 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με τη συμμετοχή διαφόρων κοινοτήτων, οι οποίες συνορεύουν μεταξύ τους». Σε σχέση με την  Τόχνη, ανέφερε ότι έχει περιληφθεί σε τοπικό σύμπλεγμα παροχής υπηρεσιών μαζί με άλλες 15 κοινότητες της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη πληθυσμιακή πυκνότητα.

Όσον αφορά τα Κοινοτικά Συμβούλια που θα συμμετέχουν στο κάθε σύμπλεγμα, ο Υπουργός είπε πως «θα συνεργάζονται και θα συμπράττουν, ώστε να παρέχουν από κοινού υπηρεσίες στους κατοίκους των κοινοτήτων τους, όπως η διαχείριση αποκομιδής σκυβάλων, η προώθηση ενεργειών για σχεδιασμό και υλοποίηση ενοποιημένων έργων, η παροχή λογιστικών υπηρεσιών με ενιαίο λογισμικό σύστημα, τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ρύθμισης τροχαίας κινήσεως και άλλες». Παράλληλα, πρόσθεσε,«τα τοπικά αυτά συμπλέγματα θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, ενώ επίκεντρο των ρυθμίσεων αυτών θα είναι οι κάτοικοι της υπαίθρου».  

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε «ότι στα πλαίσια πάντοτε των οικονομικών μας δυνατοτήτων, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα στέκεται αρωγός στις φιλοπρόοδες προτάσεις των Κοινοτήτων μας για εκτέλεση κοινωφελών έργων για κοινό καλό».

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»