Ανδρέας Μάτσας: Ζητούμενο η ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας

Επιστροφή στην κανονικότητα, σημαίνει και ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας, μέσα και από την επαναφορά και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, στηρίζοντας έτσι την κατανάλωση και την πραγματική οικονομία και λειτουργώντας αντισταθμιστικά ως αντίδοτο στις διαφαινόμενες πληθωριστικές τάσεις, ανέφερε ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στην εισηγητική του ομιλία από το βήμα της εναρκτήριας τελετής του 29ου Παγκύπριου Συνέδριου της ΣΕΚ.

Όπως είπε, αυτή η πραγματικότητα, επιβεβαιώνει την ορθότητα της Συμφωνίας Πλαίσιο 2018-2020 η οποία συνυπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και επεκτάθηκε για ακόμα ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, σε σχέση με τη διατήρηση της εφαρμογής του θεσμού της ΑΤΑ.

«Με βάση τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε, η ΣΕΚ θα απαιτήσει την ολική επαναφορά της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως καθορίζεται και στη Συμφωνία που υπέγραψαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Η προοπτική, η δεδομένη καλύτερα, πορεία καθορισμού κατώτατου μισθού στην Κύπρο, προκρίνει και επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του θεσμού της ΑΤΑ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από όλους ανεξαίρετα τους Προέδρους της Δημοκρατίας, ως ευλογία», είπε.

Παράλληλα είπε ότι στο ίδιο πλαίσιο βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς εργασίας, βρίσκεται και η προωθούμενη ρύθμιση της τηλεργασίας, αποτρέποντας τη δημιουργία ψηφιακού χάσματος και διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση στη ψηφιακή εποχή και κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα επιλέξουν την αξιοποίηση αυτής της μορφής απασχόλησης.

Είπε ακόμα ότι η πανδημία, θέτει σε πρώτο πλάνο την κοινωνική ατζέντα και επιβάλλει όπως, οι αλλαγές είναι πιο μόνιμες, τόσο για προστασία της απασχόλησης, όσο και για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, μέσα από υγιείς επενδύσεις και αξιοποιώντας πλήρως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ  ξεκαθάρισε, πως αυτά που αφορούν την κοινωνία, την ευημερία και την ποιότητα στη διαβίωση, η ΣΕΚ θα τα επιβάλει, «όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη», υπενθυμίζοντας τη στάση και τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΣΕΚ στην  υλοποίηση του ΓεΣΥ, όπως βέβαια και για τη σύσταση και ενίσχυση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.

«Η ΣΕΚ, εκφράζει την αυστηρή και απόλυτη προσήλωσή της προς το ΓεΣΥ ξεκαθαρίζοντας πως, αυτή η κατάκτηση ήρθε για να μείνει. Καλούμε λοιπόν, τους αρμόδιους φορείς να το θωρακίσουν, μαζί και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο οποίος επιτελεί αξιέπαινο έργο. Η ελκυστικότητα, η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με την άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται, όπως και με την απομόνωση όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ή και να μειώσουν το σύστημα», είπε. Πρόσθεσε πως ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να λειτουργήσει πιο συλλογικά και αποτελεσματικά, ενισχύοντας τη συνεργασία του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς όφελος των ασθενών, του ίδιου του Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και οι οποίοι αποτελούν βασική συνιστώσα της επιτυχούς εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναδεικνύοντας και τον δικό του ρόλο ως βασικός πυλώνας του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Έκανε επίσης αναφορά στα μείζονα εργασιακά ζητήματα που βρίσκονται στη διαδικασία συζήτησης ενώπιον του θεσμοθετημένου Κοινωνικού Διαλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην πενταετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο, η ΣΕΚ προσπάθησε να περάσει από τις διαπιστώσεις στην πρακτική εφαρμογή πολιτικών.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε επίσης ότι ο τερματισμός των σχεδίων στήριξης για την πανδημία δεν σημαίνει και άρση των υποχρεώσεων που έχουν λάβει οι εργοδότες προς τους εργαζόμενους τους.

Ο κ. Μάτσας είπε επίσης ότι η πρόταση της ΣΕΚ για τη δημοσιονομικά ουδέτερη πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει στον περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, φορολογώντας αντισταθμιστικά τη ρύπανση, προωθώντας παράλληλα την κυκλική οικονομία και εδραιώνοντας τη διαχείριση των πολιτικών που σχετίζονται με την εν γένει περιβαλλοντική πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Είπε επίσης ότι στον διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ΣΕΚ θέτει θέμα απάλειψης της πρόνοιας της νομοθεσίας του 2011 για διασύνδεση του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης, ενώ παράλληλα, έχει ήδη επεξεργαστεί τρόπους διαχείρισης της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%, με τρόπο που δεν θα αλλοιώνεται η απόφαση για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, χωρίς να  δημιουργούνται διακρίσεις και αδικίες ανάμεσα στους δικαιούχους.

Στο συνέδριο απηύθυναν  χαιρετισμό, εκ μέρους προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Luca Visentini, ο πρόεδρος της ομάδας Εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) Oliver Ropke, πρόεδρος  της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου, η γενική γραμματέας της Διεθνούς ITUC Sharan Burrow και ο πρόεδρος της ΤURK-SEN Arslan Bicakli

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους