Aυξήθηκε η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά

Αμετάβλητα παρέμειναν το δεύτερο τρίμηνο του 2021 τα κριτήρια χορήγησης δανείων, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά, ενώ αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (ΕΤΧ) Ιουλίου 2021, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΚΤΚ, «διαδέχθηκε την αυστηροποίηση που είχε παρατηρηθεί μέσα στο 2020 για όλες τις κατηγορίες δανείων, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2021 στη χορήγηση δανείων προς νοικοκυριά, κυρίως λόγω της πανδημίας και συγκεκριμένα της αντίληψης αυξημένου κινδύνου από τις τράπεζες».

Παράλληλα, η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο από επιχειρήσεις, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αύξηση κατέγραψε η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά.

Επιπλέον, η αναλογία των αιτήσεων οι οποίες απορρίφθηκαν ως προς το σύνολο των αιτήσεων, δεν κατέγραψε ουσιαστική αλλαγή από το προηγούμενο τρίμηνο για όλες τις κατηγορίες δανείων, εξέλιξη που συνάδει, σύμφωνα με την ΚΤΚ, «με τα γενικά αμετάβλητα κριτήρια χορήγησης δανείων των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και την αντίληψη ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι σε γενικές γραμμές σταθεροί».

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΧ της ΚΤΚ κατέδειξε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 «δεν υπήρξε περαιτέρω αλλαγή στην αντίληψη κινδύνου, αντικατοπτρίζοντας ενδεχόμενα τις βελτιωμένες συνθήκες σε σχέση με την πανδημία».

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τις συμμετέχουσες στην έρευνα τράπεζες, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις στην Κύπρο, παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα και με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την ΕΤΚ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων «παρέμειναν αμετάβλητα στα αυστηρότερα επίπεδα που έφθασαν στο τέλος του 2020 παρά το αυξημένο κόστος που σχετίζεται με την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Επιπλέον, τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, παρά τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου για περαιτέρω αυστηροποίηση.

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι «τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων παρέμειναν αμετάβλητα μετά από τέσσερα τρίμηνα συνεχόμενης αυστηροποίησής τους λόγω της αντίληψης αυξημένου κινδύνου από τις τράπεζες και της μειωμένης ανοχής τους στον κίνδυνο, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού».

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΤΧ, τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά επίσης παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

«Η εξέλιξη αυτή ήταν σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου όπου κατά το υπό αναφορά τρίμηνο οι τράπεζες ανέμεναν να γίνουν αυστηρότερα», σημειώνεται.

Προσδοκίες των τραπεζών

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του 2021, τα κριτήρια χορήγησης δανείων στην Κύπρο προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ζήτηση δανείων

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΤΧ της ΚΤΚ, η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο από επιχειρήσεις, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, παρέμεινε αμετάβλητη λόγω αντιστάθμισης επιμέρους παραγόντων που κινήθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Αυτό αποδίδεται, όπως αναφέρει η ΚΤΚ επικαλούμενη τις συμμετέχουσες στην έρευνα τράπεζες, στο γενικό επίπεδο επιτοκίων των δανείων προς νοικοκυριά, καθώς και στην επιχορήγηση από την Κυβέρνηση μέρους του επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια.

Επίσης, σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετεχουσών στην έρευνα τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του 2021, η καθαρή ζήτηση δανείων, τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων αναμένεται να καταγράψει αύξηση.

Δειτε Επισης

Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες