Eurostat: Σημαντική μείωση της ανεργίας στην Κύπρο

Στο 7,5% μειώθηκε ελαφρά ο εποχικά διορθωμένος δείκτης ανεργίας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με 7,6% τον Ιούλιο και σε σύγκριση με 8,6% τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Κύπρο τον Αύγουστο το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε σημαντικά στο 4,4% (20 χιλιάδες άτομα), σε σύγκριση με 5,2% τον Ιούλιο (23 χιλιάδες) και σε σύγκριση με 8,6% (39 χιλιάδες) τον Αύγουστο του 2020.

Μείωση σημειώθηκε στον δείκτη ανεργίας και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας στο 6,8% τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με 6,9% τον Ιούλιο και 7,7% τον περσινό Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2021 βρισκόταν στα 14,469 εκατομμύρια άτομα (12,162 εκατομμύρια στην ευρωζώνη). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 224 χιλιάδες στην ΕΕ και κατά 261 χιλιάδες στην ευρωζώνη. Σε σύγκριση με πέρσι τον Αύγουστο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1,965 εκατομμύρια στην ΕΕ και κατά 1,861 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Μείωση ανεργίας και στα δύο φύλα στην Κύπρο

Τον Αύγουστο του 2021 ο δείκτης ανεργίας μεταξύ των γυναικών στην ΕΕ βρισκόταν στο 7,2% για τις γυναίκες, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο όταν βρισκόταν στο 7,4%. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ανδρών βρισκόταν στο 6,5% και παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Ιούλιο.

Στην ευρωζώνη ο δείκτης ανεργίας για τις γυναίκες μειώθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο σε σχέση με 8,1% τον Ιούλιο, ενώ η ανεργία μ4εταξύ των ανδρών παρέμεινε σταθερός στο 7,1%.

Στην Κύπρο σημειώθηκε μείωση ανεργίας τόσο μεταξύ των γυναικών (5,0% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 5,8% τον Ιούλιο και 7,9% πέρσι) όσο και μεταξύ των αντρών (3,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 4,6% τον Ιούλιο και 9,3% πέρσι).

Ανεργία μεταξύ των νέων

Όσον αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, τον Αύγουστο του 2021 υπολογίζεται πως βρισκόταν στα 2,833 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και 2,317 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης ανεργίας τον Αύγουστο βρισκόταν στο 16,2% στην ΕΕ και στο 16,4% στην ευρωζώνη, σημειώνοντας μείωση από 16,4% και 16,7% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούλιο (μείωση 66 χιλιάδων και 63 χιλιάδων αντίστοιχα).

Σε σύγκριση με πέρσι τον Αύγουστο, η ανεργία σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε κατά 508 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 471 χιλιάδες στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για την Κύπρο όσον αφορά την ανεργία μεταξύ των νέων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς τα στοιχεία συγκεντρώνονται ανά τρίμηνο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εκτιμήσεις της Eurostat βασίζονται στον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organisation, ILO) για την ανεργία, ο οποίος περιλαμβάνει τα άτομα χωρίς εργασία που αναζήτησαν ενεργώς εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εργασία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων, προστίθεται, έχει σημειωθεί απότομη αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σε όλη την ΕΕ, ενώ ένα σημαντικό μέρος όσων εγγράφηκαν ως άνεργοι δεν συνέχισαν να ψάχνουν για δουλειά  ή δεν μπορούσαν να δουλέψουν σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, που έπρεπε να μείνουν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Αυτό, σημειώνεται, οδηγεί σε ανακολουθίες μεταξύ των εγγεγραμμένων ως ανέργων και όσων υπολογίζονται ως άνεργοι βάσει του ορισμού της ILO.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)