Τα... θέλω της ΠΑΣΥΔΥ για την τηλεργασία και η κόκκινη γραμμή της ΟΕΒ

Ήρθε για να μείνει, όπως όλα δείχνουν, η τηλεργασία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του lockdown και αποτελεί πλέον αίτημα εργαζομένων και επιθυμία αρκετών εργοδοτών.

Ήδη ο διάλογος για την εφαρμογή της στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου να αναμένει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου τις προτάσεις των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων. Βάση της συζήτησης αποτελεί το ελληνικό μοντέλο, για το οποίο, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση από εργοδοτικές οργανώσεις, που θα καταθέσουν δικές τους προτάσεις. Απάντηση στο αίτημά της για θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στο δημόσιο αναμένει και η ΠΑΣΥΔΥ, που προκρίνει επίσης το σύστημα τηλεργασίας που ακολούθησε πρόσφατα η Ελλάδα.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η νέα νομοθεσία για την τηλεργασία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τέθηκε σε εφαρμογή από τις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Το κόστος που αναλαμβάνει ο εργοδότης είναι:

  • ο εξοπλισμός (απόκτηση, συντήρηση, αποκατάσταση) και
  • οι επικοινωνίες – οι λεπτομέρειες καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

Ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως, να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

«Θέλουμε συμφωνία win-win»

Η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αποτελεί επιθυμία της Κυβέρνησης για διάφορους λόγους, ανάμεσά τους και αυτός της απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού “εμφράγματος”, που προκαλείται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των πόλεων.

Ο δρόμος προς τη θεσμοθέτησή της αναμένεται, πάντως μακρύς, αφού ενστάσεις ως προς το ελληνικό μοντέλο, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, που επιθυμεί συμφωνία όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι, όπως αναφέρει στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής της Μιχάλη Αντωνίου.

«Η άποψη της ΟΕΒ, είναι ότι για τα θέματα της τηλεργασίας γενικότερα, υπάρχει συμφωνία πλαίσιο από το 2002, την οποία υπέγραψαν οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι και η οποία ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Μπορούμε από τις πρόνοιες εκείνης της συμφωνίας, να βρούμε εκείνα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.

Επίσης υπάρχει ακόμα μια συμφωνία πλαίσιο, πολύ πιο πρόσφατη, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2020, επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφορά την ψηφιακή εργασία και υπάρχουν και εκεί οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην τηλεαπασχόληση. Οπότε έχουμε μια πολύ καλή βάση για να σχεδιάσουμε κάτι που να είναι win-win. Θα εξυπηρετεί, δηλαδή, και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Η ΟΕΒ, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στηρίζει και ενθαρρύνει την ευέλικτη εργασία νοουμένου ότι δεν θα ρυθμιστεί, όπως λέει, με τέτοιο τρόπο που θα την ακυρώσει.

«Η κόκκινη γραμμή της ΟΕΒ, είναι να είναι win-win η συμφωνία. Να διαμορφωθεί, δηλαδή, ένα πλαίσιο που να μην ευνοεί, αλλά ούτε θα αδικεί την μία ή την άλλη πλευρά, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί, διότι η βασική αρχή είναι η ελεύθερη συναίνεση των δύο μερών στην εφαρμογή της τηλεαπασχόλησης. Δεν μπορεί να την επιβάλει ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη, εκτός σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως ήταν η πανδημία, όπου με διατάγματα δεν υπήρχαν άλλες επιλογές».

Σε στάση αναμονής η ΠΑΣΥΔΥ

Σε στάση αναμονής βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η ΠΑΣΥΔΥ για το γραπτό αίτημα που υπέβαλε, για θεσμοθέτηση και νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας και στον δημόσιο τομέα. 

«Ως ΠΑΣΥΔΥ, με αφορμή το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, θεωρήσαμε σωστό να απευθύνουμε αίτημα στην επίσημη πλευρά για τη θεσμοθέτησή του και στο δημόσιο. Ακόμη δεν έχουμε επίσημη ανταπόκριση από την επίσημη πλευρά, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι θετική, για τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας. Είναι και μία πτυχή του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας, η ψηφιοποίησή της», ανέφερε η Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων ΠΑΣΥΔΥ, Στάλω Μιχαήλ.

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαήλ, είναι «καιρός να εισαχθούν και στην Κύπρο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες, που θα βοηθήσουν και στην εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και παράλληλα θα συμβάλουν και στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού. Η τηλεργασία αποδεδειγμένα, με βάσει μελέτες στις χώρες που εφαρμόζεται εδώ και καιρό, πριν ακόμα την πανδημία, αυξάνει την παραγωγικότητα».

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, η τηλεργασία στον δημόσιο τομέα είχε αρκετά καλή απόδοση, εν μέσω των lockdown. «Μπορεί στην αρχή να υπήρχαν κάποια προβλήματα, επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρό για όλους, αλλά διορθώθηκαν. Είδαμε πού δούλεψε η τηλεργασία και πού όχι. Έτσι πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να την εφαρμόσουμε όσο ποιο αποδοτικά μπορούμε», σημείωσε η κ. Μιχαήλ.

«Πώς θα δουλεύουν;»

Η ΟΕΒ, πάντως, κάνει λόγο για πολύ σοβαρά θέματα στο δημόσιο, που πρέπει να διορθωθούν πριν την εφαρμογή της τηλεργασίας.

«Το πρώτο είναι ότι απαγορεύεται σε οποιοδήποτε δημόσιο λειτουργό να μετακινήσει από το χώρο εργασίας του, φάκελο εργασίας. Το δεύτερο είναι ότι με την τηλεαπασχόληση, όπως είναι σήμερα οι υποδομές του δημοσίου, εξ όσων γνωρίζω μόνο μία με δύο υπηρεσίες από τις δεκάδες που υπάρχουν στο δημόσιο, μπορούν να έχουν πρόσβαση από μακριά, στη βάση δεδομένων της δουλειάς τους. Πώς θα δουλεύουν; Τι τηλεαπασχόληση θα είναι;», διερωτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.  

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ζητά είτε προσαρμογή των νομοθεσιών, είτε επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του δημοσίου. «Σε άλλη περίπτωση ο δημόσιος τομέας θα έχει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες η παραγωγικότητα στο δημόσιο», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»