Ανάδειξη της Κύπρου και προσέλκυση επενδύσεων μέσω Ντουμπάι

Στην παγκόσμια έκθεση EXPO2020, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2021-31ης Μαρτίου 2022 στο Ντουμπάι θα συμμετέχει η Κύπρος, με στόχο την ανάδειξή της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, επενδυτικού επιχειρηματικού κέντρου, κέντρου εκπαίδευσης επιστημών, έρευνας και καινοτομίας, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Η συμμετοχή της χώρας μας τελεί υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).

Η Έκθεση, που έχει ως κεντρικό θέμα το “Connecting Minds, Creating the Future”, στοχεύει στη σύσταση μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για συμφωνίες και διεθνείς συνεργασίες, ενώ αναμένεται να προσελκύσει περίπου 25 εκατομμύρια επισκέπτες, με συμμετοχές από 192 χώρες.

Τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με την ευκαιρία της συμμετοχής της Κύπρου στην EXPO2020, παρουσίασαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Στέλιος Χειμώνας, ο οποίος ορίστηκε ως ο Commissioner General της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εν λόγω έκθεση, και ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας.

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Χειμώνα, μέσα από μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, η Κύπρος στοχεύει στην προβολή της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής της κληρονομιάς, στην ανάδειξή της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και ως κέντρου εκπαίδευσης, επιστημών, έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην προώθηση της χώρας ως διεθνούς επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου.  

Το κυπριακό περίπτερο διαμορφώθηκε στη βάση έξι θεματικών, που ανταποκρίνονται στα χρώματα του λογότυπου της συμμετοχής της χώρας μας. Οι θεματικές, που παρουσιάζονται σε έξι ξεχωριστά booths, είναι:

  • Τέχνη και Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Γαστρονομία
  • Επιχειρηματικότητα
  • Επενδύσεις
  • Εκπαίδευση

Τους επισκέπτες στο κυπριακό περίπτερο θα καλωσορίζει ολόγραμμα της θεάς Αφροδίτης, ταξιδεύοντάς τους στην ιστορική πορεία του νησιού.

«Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη, μέσω διαφόρων αισθήσεων και ψηφιακών πολυμέσων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Το κάθε booth περιέχει οπτικοακουστικές παραγωγές και ψηφιακά ολογράμματα εκθεμάτων σχετικά με το κάθε θέμα, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για σκοπούς της EXPO2020, ενώ ειδικοί αισθητήρες θα γεμίζουν τον χώρο με τοπικές μυρωδιές (π.χ. γιασεμί, ρίγανη κτλ.), μεταφέροντας τον επισκέπτη στο νησί μας», εξήγησε ο κ. Χειμώνας.

 

Επιπρόσθετα, ανέφερε, «η Κύπρος θα συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ θα πραγματοποιήσει και η ίδια πληθώρα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων». 

Ειδικότερα, η Κύπρος θα συμμετέχει σε διάφορες διοργανώσεις της Ε.Ε., ενώ η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, θα παραστεί μεταξύ 3 - 4 Οκτωβρίου 2021, σε εκδηλώσεις για την ενδυνάμωση της γυναίκας και το κλίμα. Στις 30 Οκτωβρίου 2021 και στις 22 Μαρτίου 2022 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου, θα συμμετέχει σε παγκόσμιο φόρουμ για την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης, στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτική έκθεση για προώθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας.

Ακόμη, η Κύπρος θα πραγματοποιήσει δύο Επιχειρηματικά Φόρουμ, στις 25 Νοεμβρίου 2021, και στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας της Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, υπουργών, υφυπουργών και επιχειρηματιών, καθώς βεβαίως κρατικών αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Invest Cyprus

Ο Γενικός Διευθυντής του Invest CyprusΓιώργος Καμπανέλλας,, ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη της διοργάνωσης των δύο φόρουμ, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα  για το μεγάλο αυτό έργο, έχοντας ως στόχο μια αξιοπρεπή παρουσία της Κύπρου.  

Όπως δήλωσε ο κ. Καμπανέλλας «πρόκειται για ένα πρότζεκτ που τρέχει τους τελευταίους τριάντα μήνες σε συνεργασία με τον κ. Χειμώνα και παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που δημιούργησε η πανδημία, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επιτέλους ξεκινάει.

O Invest Cyprus κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που διαρκεί η Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2020, έχει επίσης, την ευθύνη συντονισμού των δύο επιχειρηματικών φόρουμ. Σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και αρμόδια τμήματα, κοινός στόχος είναι η θετική προβολή της χώρας ως διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου, ως τουριστικού προορισμού, αλλά και ως κέντρου εκπαίδευσης, επιστημών, έρευνας και καινοτομίας, έχοντας ως γνώμονα και την ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας λόγω της σημασίας της ευρύτερης περιοχής».

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP