anner-cyta-vodafone

Μήνυμα Πηλείδου στις τράπεζες για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

InBusinessNews  22/09/2021 11:31
Μήνυμα Πηλείδου στις τράπεζες για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Μήνυμα Πηλείδου στις τράπεζες για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

InBusinessNews  22/09/2021 11:31

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε  να μην τεθεί σε κίνδυνο η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναφέρθηκε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου σε εργαστήριο για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο επιχειρείν, το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Βιομηχανίας.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, πέραν των €200 εκατομμυρίων για την επταετία 2021-2027 που προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όπως είπε, η διοχέτευσή τους θα γίνει με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, εστιάζοντας σε τομείς με δυναμική και μακροχρόνια προοπτική, όπως αυτός της βιομηχανίας.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ουσιαστική αξιοποίηση και απορρόφηση αυτών των πόρων εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την πρόθεση των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών της χώρας να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα.

«Η δυστοκία των τραπεζών για δανειοδότηση του ποσού που θα αφορά στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στην επένδυση, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων από την ΕΕ, πλήττοντας τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου», είπε.

Η απροθυμία ανάληψης κινδύνων- ωθεί συχνά τους επενδυτές και τις τράπεζες να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν εταιρείες στο ξεκίνημά τους ή στα πρώτα στάδια της επέκτασής τους.

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε με ευκολία οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν την αναγκαία χρηματοδότηση, κυρίως μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, και με στόχο να υλοποιηθούν βιώσιμες επενδυτικές προτάσεις και, ταυτόχρονα, να απορροφήσουν οι χρηματοδοτικοί πόροι που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιρετικής σημασίας, είπε επίσης, είναι η διάδοση στην Κύπρο και νέων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, που σημειώνουν σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό.

«Η λειτουργία τέτοιων θεσμών στη χώρα μας μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον, εκεί ακριβώς όπου γεννιούνται νέες επιχειρηματικές ιδέες και χρειάζονται βοήθεια για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν», ανέφερε η Υπουργός.

Η κα. Πηλείδου σημείωσε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες του εντεινόμενου ανταγωνισμού, εντός Κύπρου αλλά και στις διεθνείς αγορές, είναι χρέος και καθήκον όλων μας η θωράκιση του επιχειρείν και η παροχή των αναγκαίων εφοδίων για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεών ας, αρωγός και έμπρακτος υποστηρικτής.

Είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένη πως η κυπριακή οικονομία μπορεί να αναδυθεί ισχυρότερη από τη σημερινή κρίση και να αποκαταστήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή.

Η φετινή Εβδομάδα Βιομηχανίας, είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, στην προώθηση του τομέα της βιομηχανίας ως ελκυστικού χώρου απασχόλησης με προοπτικές για τους νέους και στην εξέταση των τρόπων διευκόλυνσης της χρηματοδότησης.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας