Κάνει άλματα στην έρευνα και στην καινοτομία η Κύπρος

Τον τελευταίο χρόνο έχει δοθεί σημαντική ώθηση σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, με την Κύπρο να κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά την πρόοδο που πέτυχε, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Διευθυντής Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Θεόδωρος Λουκαΐδης.

Σημείωσε παράλληλα τη σημαντική διεύρυνση του κυπριακού οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά και τις δράσεις που γίνονται για διεύρυνση της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.

Μίλησε επίσης για τους στόχους και τις καινοτομίες της φετινής Ευρωπαϊκής Βραδιάς του Ερευνητή που διοργανώνεται στην Κύπρο στις 24 Σεπτεμβρίου

Ερωτηθείς για το ρόλο της πανδημίας στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας σημείωσε ότι «η πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρότατες προκλήσεις για την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα έχει δώσει ώθηση στην έρευνα και καινοτομία και έχει αναδείξει και την σημαντικότητα και το ρόλο της στην εξεύρεση λύσεων που έχουν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο».

Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης και υιοθέτησης καινοτομίας εν μέσω πανδημίας έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων του τομέα της υγείας, των ψηφιακών τεχνολογιών.

Με την μεγαλύτερη πρόοδο

Όσον αφορά τις επιδόσεις της Κύπρου, ανέφερε ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση των ευρωπαϊκών αποτελεσμάτων του European Innovation Scoreboard 2021 η Κύπρος κατατάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της προόδου που έχει επιτύχει σε θέματα έρευνας και καινοτομίας με την πρόοδο να ξεπερνά το 25%. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, είμαστε δεύτεροι όσον αφορά καλύτερη πρόοδο σε σχέση με το 2020.

«Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο μας αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους, αντανακλά τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και είναι και αποτέλεσμα του νέου συστήματος διακυβέρνησης έρευνας και καινοτομίας, αλλά και της αυξημένης επένδυσης στο τομέα, την οποία έχουμε ζήσει και δει στη χώρα μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο η προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, ώστε η έρευνα και καινοτομία να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η Κύπρος, είπε, ο κ. Λουκαΐδης έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό κάτι που φαίνεται στους ευρωπαϊκούς δείκτες, τις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και τις συνεργασίες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων φορέων του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και είναι ένας από τους δείκτες στους οποίους υπάρχει σημαντική πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τομέα των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, αλλά και σε κάποιους άλλους δείκτες που έχουν μπει για πρώτη φορά στον European Innovation Scoreboard 2021 και αφορούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όπου όπως είπε, η Κύπρος έχει δυνατότητες και μπορεί να βελτιώσει τη θέση της.

Το κυπριακό οικοσύστημα μεγαλώνει

Τον περασμένο Απρίλιο το ΙδΕΚ προκήρυξε τέσσερα προγράμματα, με προϋπολογισμό ύψους €15 εκατομμυρίων για την έρευνα και επιχειρηματικότητα, με πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε νέους φορείς να συμμετέχουν για πρώτη φορά, να υποβάλλουν προτάσεις και να διεκδικούν χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύ πιο μεγάλο οικοσύστημα σήμερα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έλαβαν σχεδόν 600 προτάσεις και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο αξιολόγησής τους, ενώ υπάρχουν ακόμα ανοιχτές προσκλήσεις και αναμένουν να λάβουν ακόμα περισσότερες προτάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι διατέθηκαν 10 εκατομμύρια μέσω του προγράμματος «Νησίδες Αριστείας» για την ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας σε τομείς αιχμής όπως οι επιστήμες ζωής, οι φυσικές επιστήμες και μηχανική, οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, με σκοπό την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης.

Είπε επίσης ότι διατέθηκαν €3,8 εκατ. μέσω του προγράμματος έρευνας στις επιχειρήσεις με στόχο να εντατικοποιηθεί η συμμετοχή των κυπριακών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μικρότερα προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν όλο το φάσμα έρευνας και καινοτομίας, τόσο στο ερευνητικό όσο και στις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Μέσω των προγραμμάτων επιχειρηματικής καινοτομίας, ανέφερε, το ΙδΕΚ, διέθεσε 21 εκ. τα οποία έλαβαν 85 υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Έχουμε δει δραστηριοποίηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας από τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, την υγεία, τον χρηματοοικονομικό τομέα κ.α. Αυτές οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούμε συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών όπως για παράδειγμα την παρασκευή νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τις λύσεις και εφαρμογές κυβερνοασφάλειας, προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της πρόωρης διάγνωσης χρόνιων παθήσεων και πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες καινοτόμα σε διεθνές επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι παρόλο που βρίσκονται στις αρχές έχουν δει να πετυχαίνουν σημαντικά ορόσημα στην πορεία εξέλιξής τους κάτι που δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα.

Στόχευση του ΙδΕΚ, είπε, δεν είναι μόνο να παρέχει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά να προσφέρει και υπηρεσίες στήριξης έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν και οι ερευνητές και οι καινοτόμες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυτό το ταξίδι που ξεκινούν και να φέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά.

Νέες ευκαιρίες και δράσεις

Παράλληλα ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε  στις ευκαιρίες που διανοίγονται από το νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ» για την περίοδο 2021-27.

Όπως είπε το ένατο κατά σειρά πρόγραμμα-πλαίσιο χρηματοδότησης της έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, είναι πιο φιλόδοξο από τα προηγούμενα  με ένα συνολικό προϋπολογισμό ύψους €95.5 δισεκατομμυρίων, που καλύπτουν όλο τα φάσμα δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας. Μέσω αυτού, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να βρει καινοτόμες λύσεις σε σημαντικές περιφερειακές, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.

Το ΙδΕΚ, είπε, παρέχει υπηρεσίες στήριξης λειτουργώντας τα Εθνικά Σημεία Επαφής για να υποστηρίξει το εθνικό οικοσύστημα.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Κύπρος έχει ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο οικοσύστημα σήμερα και αναμένει ότι θα υπάρξουν οι επιτυχίες που υπήρξαν στο προηγούμενο πρόγραμμα-πλαίσιο, όπου η Κύπρος κατάφερε να αντλήσει πέραν των €300 εκ.

Παράλληλα ο Διευθυντής του ΙδΕΚ, ανέφερε ότι το ίδρυμα θα προκηρύξει τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας τα οποία εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία 2021-27.

Ανέφερε επίσης ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μεταφορά γνώσης και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών μεταφοράς γνώσης προς οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, τα οποία επίσης θα λάβουν χρηματοδότησης από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να στηρίζουν με δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης το κυπριακό οικοσύστημα, ώστε να συμμετέχει στις προσκλήσεις του προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ».

Σε λίγες μέρες, σημείωσε επίσης, ανακοινώνονται και κάποιες δράσεις ενίσχυσης της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, ώστε να αναπτυχθούν δεξιότητες και ικανότητες του μέλλοντος, για να αναπτυχθούν νέα ταλέντα.

Βραδιά του ερευνητή 2021

Η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή (European Researchers’ Night) θα πραγματοποιηθεί για 15η χρονιά στην Κύπρο στις 24 Σεπτεμβρίου και θα είναι για ακόμα μια χρονιά διαδικτυακή.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι πέρυσι για πρώτη φορά διοργανώθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, με το ΙδΕΚ να χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνολογία για να την φέρει κοντά στο κοινό και να είναι διαδραστική. Σημείωσε ότι πέρυσι υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής, με πάνω από 18.000 ψηφιακούς επισκέπτες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ερευνητές, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, να ενημερωθούν, να αντιληφθούν καλύτερα το ρόλο και τη σημαντικότητα της έρευνας και καινοτομίας και να καταλάβουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε μια χώρα.

Η φετινή Βραδιά του Ερευνητή, ανέφερε, έχει ως θέμα την ψηφιακή και πράσινη εποχή και με το σλόγκαν «Engage the digital and green age», το κοινό καλείται να ενημερωθεί, να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει την προσπάθεια μετάβασης σε μια πιο ψηφιακή και πιο πράσινη εποχή.

Μέσα από την ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα, πρόσθεσε, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να μάθει το έργο των ερευνητών/τριών, να ενημερωθεί για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη μέσα από παιχνίδια και να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, ιδιαίτερα μαθητικούς διαγωνισμούς όπως το S-factor, όπου δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά να διαγωνιστούν με θέμα την επικοινωνία της επιστήμης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όπως είπε.

Σημείωσε τέλος ότι η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί από τις 10  το πρωί  μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ο διαγωνισμός S-factor θα γίνει σε υβριδική μορφή στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και θα μεταδίδεται επίσης μέσα από την πλατφόρμα της εκδήλωσης. Η πρόσβαση και εγγραφή γίνεται μέσω της ιστοσελίδα www.research.org.cy . 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός