Ετοιμάζεται μηχανογραφικό σύστημα για συντάξεις και επιδόματα

Ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα για υποβολή, εξέταση και καταβολή επιδομάτων και συντάξεων, ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μαζί με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Το νέο σύστημα παρουσίασαν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος. Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και τα προβλήματα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων με Βουλευτές να δηλώνουν πως εδώ και 4 χρόνια δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος, τίποτα δεν έχει γίνει.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως το επίδομα ασθενείας, ανεργίας, μητρότητας, αναπηρίας, καθώς και των συντάξεων. Είπε πως η Επιτροπή Εργασίας είχε θέσει το ζήτημα το 2017, ζητώντας από την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος όμως δυστυχώς, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου, 4 χρόνια μετά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

«Είναι αδιανόητο οι άνεργοι, όσοι ασθενούν, οι συνταξιούχοι του ΤΚΑ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μισθοσυντήρητα άτομα, να αναμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τους καταβληθεί το επίδομα ή η σύνταξη που δικαιούνται», είπε και σημείωσε πως με βάση το Υπουργείο οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από 4 ως 8 μήνες. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι πραγματικότητες φανερώνουν καθυστερήσεις που ξεπερνούν τον ένα χρόνο.

Ο κ. Καυκαλιάς κάλεσε την Κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη να κατανοήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη τα επιδόματα και τις συντάξεις για να βγάλουν το μήνα, και διερωτήθηκε πώς θα ζήσει κάποιος που δεν έχει καθόλου εισοδήματα και αναμένει πάνω από ένα χρόνο για να του καταβληθούν αυτά που δικαιούται.

Παράλληλα, είπε, η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Καινοτομίας να προχωρήσουν με άμεσες κινήσεις ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί και οι δικαιούχοι επιδομάτων και συντάξεων να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί στον χρόνο που πρέπει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως το Υπουργείο Εργασίας έκανε αναφορά στην ανάγκη για ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα, για ηλεκτρονική υποβολή και εξέταση αιτήσεων. «Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να μας καταθέσει ένα οδικό πλάνο και χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, ενώ έγιναν κάποιες αναφορές ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε πως πριν το τέλος του χρόνου θα επανέλθει η Επιτροπή για να εξετάσει την πρόοδο αυτών των δεσμεύσεων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε πως το Υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια της Πανδημίας αντεπεξήλθε στις εξαιρετικά απρόσμενες συνθήκες με μεγάλη επιτυχία. Είπε πως χωρίς αμφιβολία υπήρξαν καθυστερήσεις στην καταβολή πολλών άλλων επιδομάτων, ένεκα των πρακτικών προβλημάτων εξαιτίας της Πανδημίας, όπως οι εγκλεισμοί, τα κρούσματα και οι στενές επαφές.

Σημείωσε πως το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να επιστρέψουμε στην προ της Πανδημίας εποχή αλλά να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, και γι αυτό ακριβώς στη συνεδρία παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Καινοτομίας καθώς μαζί με την Υπουργό Εργασίας παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην καταβολή, σταδιακά, όλων των επιδομάτων ηλεκτρονικά.

«Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων σε πρώτο στάδιο αλλά και ηλεκτρονική επεξεργασία και καταβολή των επιδομάτων με αυτόματο τρόπο όπως ακριβώς λειτούργησαν και τα επιδόματα του κορωνοϊού, όταν δέκα ημέρες μετά την υποβολή των αιτήσεων 200 χιλιάδων εργαζομένων καταβάλλονταν τα επιδόματα. Αυτό είναι το στοίχημα για την επόμενη ημέρα, για αυτό εργαζόμαστε, αυτό έχουν δεσμευτεί οι Υπουργοί να πετύχουν», είπε.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές