Θα πιάσουν δουλειά οι κάμερες στους δρόμους στις 25 Οκτωβρίου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών την Πέμπτη συνέχισε και σχεδόν ολοκλήρωσε τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων και των κανονισμών για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, ώστε να θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο και να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα στις 25 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Μουσιούττας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι είχαν δοθεί οι διευκρινίσεις που ζήτησαν οι Βουλευτές από τα διάφορα τμήματα, ανταλλάχθηκαν απόψεις και η Επιτροπή θα υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε και πριν τις 25 Οκτωβρίου τα νομοθετήματα θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να ψηφιστούν, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα, πιλοτικά η εφαρμογή του συστήματος, που έχει σκοπό να αποτρέψει και να μειώσει τα δυστυχήματα που συμβαίνουν στους κυπριακούς δρόμους.

Παρόλο που θα έλεγε κάποιος ότι οι κάμερες φωτοεπισήμανσεις  αυτό που αποφέρουν είναι έσοδα για το κράτος με τα πρόστιμα, αυτό που πραγματικά προσφέρει είναι να ωθήσει τους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί για να αποφευχθεί περισσότερο αίμα στην άσφαλτο, παρατήρησε ο κ. Μουσιούττας, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της Επιτροπής Μεταφορών και για αυτό εξέτασε κατά προτεραιότητα τα νομοσχέδια.

Εξήγησε πως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής τα νομοθετήματα θα τεθούν προς τοποθέτηση και θα ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία ώστε το επόμενο δεκαπενθήμερο να είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθείται στην επίδοση του εξωδίκου, είπε πως σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση. Υπενθύμισε ότι η πρώτη προσπάθεια τοποθέτησης καμερών φωτοεπισήμανσης έγινε το 2006, πρόσθεσε ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα και μετά από 15 χρόνια επανήλθε η τοποθέτηση τους.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν απόψεις για το θέμα της επίδοσης και διατύπωσε την προσωπική άποψη ότι είναι καλύτερα να αρχίσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος και στην πορεία να εξεταστεί ο τρόπος επίδοσης και η δυνατότητα να γίνεται με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών είπε ότι σε αυτή περιλαμβάνεται και η επίδοση των εξωδίκων. Διευκρίνισε πως η συνομολόγηση της σύμβασης προηγήθηκε της κατάθεσης των νομοθετημάτων στη Βουλή και για αυτό η Επιτροπή θα συστήσει στην εκτελεστική εξουσία ότι η ενδεικνυόμενη οδός είναι να θεσπίζονται πρώτα οι νομοθεσίες και μετά στο πλαίσιο της νομοθεσίας να συνομολογούνται οι συμβάσεις.

Επεσήμανε επίσης ότι αν δεν ψηφιστεί η νομοθεσία πριν την 25η Οκτωβρίου, που με βάση τη σύμβαση με τον ανάδοχο αρχίζει  η εφαρμογή του συστήματος, δυνατό να απαιτηθούν αποζημιώσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός