Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου σε ανώτερη εκπαίδευση, έρευνα και πολιτισμό

Η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Έρευνας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, προγραμματίστηκε σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τον Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της πρώτης Διακυβερνητικής Συνάντησης Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου είχε συνάντηση εργασίας, το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου, με τον ομόλογό του, Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, δρα Khaled Abdel Ghaffar.

Κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό, συμφωνήθηκε όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες και υπογραφεί, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Έρευνας που έχει ετοιμαστεί από τα δυο Υπουργεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε όπως οι δυο πλευρές διοργανώσουν αμοιβαίες επισκέψεις πανεπιστημιακών Αρχών προκειμένου να διερευνηθούν περιθώρια συνεργασίας και να ενθαρρύνουν τα πανεπιστήμια των δυο χωρών να οργανώσουν κοινά προγράμματα σπουδών, κυρίως σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως προωθηθεί η πρωτοβουλία συνεργασίας της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της New Bibliotheca Alexandrina, με πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Κύπρου και την Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Κοινή ήταν, επίσης, η αντίληψη και εκδηλώθηκε πρόθεση συνεργασίας και στρατηγικών συμπράξεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, όπως και πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων (π.χ. Erasmus +, eTwinning, Horizon Europe κ.ο.κ.).

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η θέληση για υπογραφή, το συντομότερο δυνατόν, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Εξάλλου ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας είχε επίσης συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ines Abdel Dayem. Οι δυο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν σχεδιασμό για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, αξιοποιώντας τις πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα στις δυο Κυβερνήσεις και τους λαούς των δυο χωρών, αλλά και στη βάση των διαχρονικών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών από τα βάθη των αιώνων, τα δυο Υπουργεία έχουν την επιθυμία να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις και συνεργασία.

Συγκεκριμένα, θα προγραμματισθεί συνδιοργάνωση Εβδομάδας Πολιτισμού Κύπρου-Αιγύπτου στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκαν Κυπρο-αιγυπτιακό φεστιβάλ κινηματογράφου με παραγωγές από τις δυο χώρες, έκθεση εικαστικών έργων τέχνης από καλλιτέχνες των δυο χωρών και πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς και τραγούδι από τις δυο χώρες.

Αποφασίστηκε, επίσης, να προωθηθεί ένα πρόγραμμα συγγραφής ενός κοινού δίγλωσσου εμβληματικού τόμου από Αιγύπτιους και Κύπριους συγγραφείς, που να απευθύνεται στο κοινό και των δυο χωρών και να στοχεύει να δώσει υλικό για τη σχέση των δυο χωρών διά μέσου της Ιστορίας, καθώς και το παράδειγμα της από κοινού δημιουργίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού