Η αξία της επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης

Πολύ σημαντική είναι η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), συνολικού ποσού €1,24 δισεκατομμύρια, τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο και για την προοπτική της ανάπτυξης που σύμφωνα με μελέτες αλλά και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσθέσει ακόμη 7% στο κυπριακό ΑΕΠ και κάποιες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Επικαλέστηκε παράλληλα αναφορά του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος σε αξιολόγηση του την περασμένη Παρασκευή της κυπριακής οικονομίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τον Υπουργό, «για υποβάθμιση εάν χειροτερεύσουν τα δημόσια οικονομικά», αλλά «και για περαιτέρω αναβάθμιση αν καταφέρουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών».

«Ο κύριος λόγος που έγινε το Σχέδιο είναι για να βοηθήσει και τα δημόσια οικονομικά, είναι για να μπορέσουν να γίνουν εκείνες οι επενδύσεις οι οποίες δεν θα γίνονταν γιατί λόγω της κρίσης δεν θα είχαν ευχέρεια τα κράτη μέλη να διεκπεραιώσουν και να προσθέσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία τους μέχρι το 2030, αλλά και για να μην οδηγηθούν σε δυσμενή μονοπάτια όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το ΣΑΑ.

Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι «ο εν δυνάμει κίνδυνος της οικονομίας είναι τα δημόσια οικονομικά» και «ότι πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 90% (του ΑΕΠ) μέχρι το 2024»  

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η συμφωνία χρηματοδότησης η οποία επιτρέπει την άμεση και εντός Σεπτεμβρίου (τις επόμενες έξι μέρες) εκταμίευση του 13%, η οποία ανέρχεται στα 156,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λεφτά τα οποία βρέθηκαν από κάπου, προσθέτοντας ότι αυτά τα λεφτά, μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού των κρατικών συνεισφορών στην ΕΕ, θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου (σε μια περίοδο 30 χρόνων) και ήδη από φέτος η συνεισφορά μας στην ΕΕ είναι αυξημένη» ενώ στην ΕΕ συζητείται η περαιτέρω αύξηση, όπως είπε, των φορολογιών της ίδιας της ΕΕ από τα κράτη μέλη.

«Είτε απορροφήσουμε είτε δεν απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια η κρατική συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (της ΕΕ) θα είναι η ίδια», τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό αυξάνει την υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε όχι την μέγιστη, αλλά την απόλυτη απορρόφηση (των κονδυλίων)».

Ανέφερε επίσης ότι «η εκταμίευση του συνόλου των πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έγκαιρη επίτευξη όλων των στόχων και οροσήμων που είναι 271 και τα οποία έχουν τεθεί για κάθε μια από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους