Αρχίζει ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας

Αρχίζει στις 13 και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας από τους δανειστές. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν διαδικτυακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), στον έλεγχο πέραν των Ευρωπαίων δανειστών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ για τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης υπό το κεφάλαιο 4 (article IV consultation).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στις συζητήσεις τα κυριότερα ζητήματα που θα εξεταστούν αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα δημόσια οικονομικά, στο σύστημα υγείας και στο τραπεζικό σύστημα, η πορεία του ΑΕΠ, οι προοπτικές της οικονομίας, και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας. Επίσης, θα υπάρξει αποτίμηση της πορείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε σχέση με την πανδημία.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, θα εξεταστούν οι εξελίξεις γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τους 700 περίπου δανειολήπτες που ενώ ήταν επιλέξιμοι για το σχέδιο δεν ήταν βιώσιμοι. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της μετεξέλιξης της κρατικής ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομική προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι από πλευράς της ΕΕ, διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο και θα συνεχιστούν μέχρις ότου η Κύπρος αποπληρώσει το 75% της οικονομικής βοήθειας που παραχώρησε στην Κύπρο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με τη συνομολόγηση του προγράμματος στήριξης τον Μάρτιο του 2013.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων