Σε ευρωπαϊκά επίπεδα η αύξηση στις τιμές παραγωγού στην κυπριακή βιομηχανία

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 12,1% στην ευρωζώνη και 12,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον φετινό Ιούνιο. Τον Ιούνιο του 2021 είχε σημειωθεί αύξηση 1,4% στην ευρωζώνη και 1,5% στην ΕΕ.

Όσον αφορά την Κύπρο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κατά 12,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020.

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες τόσο σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (με εξαίρεση τη Μάλτα όπου έμειναν σταθερές) όσο και σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Και στις δύο περιπτώσεις οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Ιρλανδία, Εσθονία και Βέλγιο.

Ειδικότερα ανά τομέα, σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, τον Ιούλιο του 2021 οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 5,7% στον τομέα της ενέργειας, 1,9% στα ενδιάμεσα αγαθά (εξαρτήματα ή μέρη), 0,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 0,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 0,1% στα μη-διαρκή αγαθά.  Καθώς η μεγαλύτερη αύξηση αφορά την ενέργεια, οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας αυξήθηκαν κατά μόλις 1,0%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στους δείκτες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τον Ιούλιο του 2021 οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 5,3% στον τομέα της ενέργειας, 2,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, 0,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 0,6% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 0,1% στα μη-διαρκή αγαθά. Η αύξηση στο σύνολο των τομέων πλην αυτού τους ενέργειας ήταν 1,1%.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 28,9% στον τομέα της ενέργειας, 12,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, 2,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 2,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 2,6% στα μη-διαρκή αγαθά. Η αύξηση στο σύνολο των τομέων πλην αυτού τους ενέργειας ήταν 6,7%.

Στην ΕΕ, οι τιμές κατά την ίδιο περίοδο αυξήθηκαν κατά 28.3% στον τομέα της ενέργειας, 13.1% στα ενδιάμεσα αγαθά, 3.1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 2.7% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 2.7% στα μη-διαρκή αγαθά. Η αύξηση στο σύνολο των τομέων πλην αυτού τους ενέργειας ήταν 6.9%.

Όσον αφορά τον δείκτη τιμών παραγωγού για το σύνολο της βιομηχανίας για τον Ιούλιο του 2021 στην εγχώρια αγορά (με έτος βάσης το 2015), αυτός ανέρχεται στο 111,4 για την Κύπρο (113,4 για την ευρωζώνη και 114,4 για την ΕΕ).

Τέλος, ο δείκτης τιμών παραγωγού για το σύνολο της βιομηχανίας εξαιρούμενης της ενέργειας στην εγχώρια αγορά για την ίδια περίοδο, ανέρχεται στο 108,0 για την Κύπρο (110,4 για την ευρωζώνη και 111,4 για την ΕΕ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα