Με ρυθμό 5,0% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο σε 12μηνη βάση

Με ρυθμό 5,0% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, κατά τον οποίο υπήρχαν σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2021, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2021 αυξήθηκε κατά 1,59 μονάδες και έφτασε στις 104,09 μονάδες σε σύγκριση με 102,50 μονάδες τον Ιούλιο 2021.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 39,8%, στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 21,4% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 20,2%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Γεωργικά Προϊόντα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστό 16,1%.

Ανάλυση ποσοστιαίων μεταβολών

Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση,Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (14,4%), Μεταφορές (10,8%) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (8,2%).

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (7,0%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στην κατηγορία Μεταφορές (6,1%), ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Επικοινωνίες (-2,0%).

Ανάλυση επιπτώσεων σε μονάδες

Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 είχαν οι κατηγορίες Στέγαση,Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (1,61), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,58) και Μεταφορές (1,55).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,36).  

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2021 σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου 2020 είχαν τα πετρελαιοειδή (1,54) και ο ηλεκτρισμός (1,09).

Τέλος, τα φρέσκα λαχανικά (0,89) και τα  φρέσκα φρούτα (0,35) είχαν την μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη