«Πάμε καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις»

Την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία προχωρά καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως οικονομία αντέδρασε πολύ θετικά από το σοκ της παγκόσμιας πανδημίας. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. «Η σταθερότητα μιας χώρας εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω πέραν από μια ώρα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας και την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος που πάνε μαζί. Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή οικονομία χωρίς ένα σταθερό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. 

«Θέλω», τόνισε, «να κάνω μια σημαντική δική μου εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Πάμε καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η οικονομία αντέδρασε πολύ θετικά από το σοκ της παγκόσμιας πανδημίας και είχα πει πέρσι εν μέσω της πανδημίας ότι τη δεδομένη όπως και σε όλες τις χώρες, ύφεση του 2020, θα τη διαδεχτεί μια δυνατή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Και θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: Το 2020 είχαμε μια ύφεση του 5,1%. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας για το 2021 θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό της περσινής ύφεσης. Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα και οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και οι άψογοι κατ’ εμέ χειρισμοί του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, απέδωσαν».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης η Κύπρος ήταν από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που ξένος οίκος, ο πιο αυστηρός, οι Moody's, αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους μας και αυτό έγινε με μια σημαντική επεξήγηση. «Από τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την κυβέρνηση που αφορούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το μορατόριουμ δόσεων και οι άλλες αποφάσεις συνυφασμένες για εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και ευρύτερα της οικονομίας, όχι μόνο απέδωσαν, αλλά βοήθησαν και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Απλά να θυμίσω ότι πολλά κόμματα τότε της αντιπολίτευσης ψήφισαν ενάντια στο μορατόριουμ των δόσεων», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

«Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα», κατέληξε, «χρειάζεται πολύ προσοχή. Από τη μια βεβαίως και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες γιατί έχουμε μια κοινωνική υποχρέωση, από την άλλη πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να μην ροκανίσουμε τα θεμέλια της σταθερότητας της χώρας και της οικονομίας θέτοντας ξανά σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είμαι σίγουρος πως και με τη συνεργασία Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των πολιτικών κομμάτων θα βρούμε τη χρυσή τομή για να κρατήσουμε τη χώρα στη σωστή της πορεία».

Δειτε Επισης

Μονόωρη απεργία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΡΙΚ
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός