Τεντώνουν το σχοινί οι συντεχνίες, σε έκτακτη ανάγκη το λιμάνι

Τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί οι συντεχνίες σε ό,τι αφορά την απεργία στην οποία κατέρχονται από χθες στο λιμάνι Λεμεσού οι εργαζόμενοι της DP World Limassol.

Μολονότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως τα απεργιακά μέτρα που λαμβάνονται είναι εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, καθότι η εργατική διαφορά που προέκυψε παραμένει ανοικτή και δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο, η συνδικαλιστική πλευρά διαμηνύει προκλητικά πως τα μέτρα θα συνεχιστούν και ζητά την άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση της εργοδοσίας.

Διαβάστε ακόμη: 

Κατέβηκαν σε απεργία χωρίς να έχει κηρυχθεί αδιέξοδο

Παρέλυσαν αναίτια το λιμάνι Λεμεσού και την οικονομία

Μάλιστα, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει κάποια εργατική διαφορά, ώστε να απαιτείται η μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί πάντα η πίεση να έρχεται προς τον εργαζόμενο και να μην παρεμβαίνει κάποιος να πει και της εταιρείας πως κάτι δεν κάνει σωστά».

Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων κάλεσε τις συντεχνίες να σεβαστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, να προχωρήσουν στην άρση των απεργιακών μέτρων και να προσέλθουν σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς.

Την ιδία ώρα, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ καταδικάσαν την απεργία, τονίζοντας πως πλήττει περαιτέρω-σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία- καίρια την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργοδοτικές οργανώσεις, επανάφεραν στο τραπέζι το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη: 

ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λεμεσού

ΚΕΒΕ: Αυθαίρετη και ζημιογόνα η απεργία στο λιμάνι Λεμεσού

Αξίζει να σημειωθεί πως η απεργία υπαλλήλων της ανάγκασε την DP World Limassol να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για διασφάλιση της κανονικότητας των εργασιών στο λιμάνι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η εταιρεία υπογραμμίζει πως στόχος της είναι η επίλυση της διαφοράς το συντομότερο δυνατό και εκφράζει λύπη για τη στάση εργασίας στην οποία κατέρχεται αριθμός εργαζομένων της.  

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στη λειτουργία του λιμανιού», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της DP World Limassol.

Διαβάστε εδώ:

DP World Limassol: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για διασφάλιση της κανονικότητας των εργασιών

Ενδεικτικό της στάσης που από την άλλη τηρούν οι συντεχνίες είναι το γεγονός πως το πρωί μετέβησαν στο λιμάνι Λεμεσού εργάτες που κλήθηκαν από τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων για να εξυπηρετήσουν πλοία, ωστόσο οι απεργοί τους απέτρεψαν από το να εισέλθουν εντός του λιμένα. 

Αισιόδοξος ο Καρούσος 

Πάντως, την εκτίμηση ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης και τη λήξη της απεργίας στο λιμάνι της Λεμεσού από τους εργαζομένους της διαχειρίστριας εταιρείας DP World Limassol, εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καρούσος είπε πως γίνονται προσπάθειες για επίλυση του θέματος, τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την εταιρεία. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει μια επίλυση του θέματος», είπε ο κ. Καρούσος, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα υπάρξει σύντομα λύση και επαναφορά στην κανονικότητα στο λιμάνι, καθώς οι διαφορές είναι μικρές.

Ο κ. Καρούσος είπε πως όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεσή τους να συνεργαστούν για να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση, τονίζοντας πως τα λιμάνια παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες και ως εκ τούτου «οφείλουμε να βρούμε το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να μην ταλαιπωρούμε ούτε τους εργαζόμενους, ούτε την εταιρεία, αλλά κατά κύριο λόγο να μην ταλαιπωρούμε την οικονομία».

Ερωτηθείς αν είχε ο ίδιος κάποια προσωπική επαφή για να βρεθεί λύση, ο κ. Καρούσος είπε πως οι επαφές γίνονται με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία επέβλεπε την διαμεσολάβηση μέχρι και σήμερα, δηλώνοντας την ετοιμότητα της να παρέμβει εάν χρειαστεί.

Ο Υπουργός ανέφερε πως έχει γίνει μερική άρση της απεργίας, ώστε να εξυπηρετηθούν κάποιοι χρήστες του λιμανιού, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως η εξεύρεση λύσης είναι πολύ κοντά.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»