Εκτός πλαισίου των ενωσιακών κανόνων ΦΠΑ για τις κατοικίες η Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή παρατίθενται κατωτέρω ταξινομημένες ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 108 υποθέσεις, στις οποίες οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί νομική διαδικασία για το πεδίο της φορολογίας και τελωνειακής ένωσης. Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα κατά της Κύπρου λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες.

Επίσης, κινεί νομική διαδικασία για το πεδίο της απασχόλησης και κοινωνικών δικαιωμάτων, καλώντας την Κύπρο-όπως άλλα 23 κράτη μέλη, να συμμορφωθούν με την οδηγία για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων.

Φορολογία και τελωνειακή ένωση

Φορολογία: Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα κατά της Κύπρου λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο.

Η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 m2 των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς.

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, τα μέλη της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία, και το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας. Πράγματι, η οδηγία για τον ΦΠΑ επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κυπριακή νομοθεσία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής και δεν προβλέπει περιορισμούς δείχνει ότι το μέτρο υπερβαίνει τον στόχο μιας κοινωνικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις παραλείψεις που επισημαίνονται στην προειδοποιητική επιστολή. Εάν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα εντός των προσεχών δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα

Απόσπαση εργαζομένων: Η Επιτροπή καλεί 24 κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την οδηγία για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Κροατία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ουγγαρία, στη Μάλτα, στις Κάτω Χώρες, στην Αυστρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβενία, στη Σλοβακία και στη Φινλανδία, επειδή δεν ευθυγράμμισαν διάφορες εθνικές διατάξεις με την οδηγία για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων (2014/67/ΕΕ).

Η οδηγία εφαρμογής αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρακτικής εφαρμογής των κανόνων για την απόσπαση των εργαζομένων, ρυθμίζοντας ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης και της καταστρατήγησης των κανόνων, την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, η οδηγία εφαρμογής ορίζει τις διοικητικές απαιτήσεις και τα μέτρα ελέγχου που μπορούν να επιβάλλουν τα κράτη μέλη προκειμένου να παρακολουθείται η συμμόρφωση με τους κανόνες για την απόσπαση εργαζομένων· υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αποσπασμένων εργαζομένων και τους προστατεύει από αντίποινα (δυσμενή μεταχείριση από τον εργοδότη τους σε περίπτωση που προβαίνουν σε νομικές ή διοικητικές ενέργειες κατά αυτού, αν τα δικαιώματά τους δεν γίνονται σεβαστά)· διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων σε περιπτώσεις υπεργολαβίας· μεριμνά για την αποτελεσματική εφαρμογή και είσπραξη των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ· υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

Η Επιτροπή συμμετέχει σε διάλογο με τα 24 κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν μεταφέρει ορθά στο εθνικό δίκαιο ορισμένες ή όλες τις προαναφερθείσες διατάξεις της οδηγίας. Η Επιτροπή προτίθεται να διασφαλίσει ότι οι ισχύοντες κανόνες θα επιτρέψουν τη συνέχιση της απόσπασης εργαζομένων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς χωρίς περιττά εμπόδια για τους εργοδότες, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των αποσπασμένων εργαζομένων. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή κινεί νομική διαδικασία κατά της Κύπρου και για τα πεδία της μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ένωση ασφάλειας, καθώς και για την κινητικότητα και μεταφορές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει, βλ. το πλήρες δελτίο Τύπου «Συχνές ερωτήσεις». Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν, βλ. το μητρώο αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης. Για το σύνολο της δέσμης παραβάσεων, δείτε εδώ.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός