Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €148 εκατ.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €148.524.438 για την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπών. Υπέρ ψήφισαν 49 Βουλευτές.

Ψηφίστηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ για ένθεση σημείωσης σε κονδύλι που αφορά τον Επίτροπο Εθελοντισμού, αφού ένεκα και της μετονομασίας του θεσμού σε Επίτροπο του Πολίτη το κόμμα έχει αριθμό ερωτημάτων για τα καθήκοντα της θέσης. Υπέρ ψήφισαν 25 Βουλευτές, εναντίον 21, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές.

Παράλληλα καταψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΚΟ για ένθεση σημείωσης σε κονδύλι 19 εκατ. ευρώ για το κόστος που προκύπτει από τη συνεχή ροή μεταναστών. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 15 Βουλευτές, και 33 εναντίον.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε ότι το κόμμα στηρίζει την τροπολογία του ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι στηρίζουν και τις δύο τροπολογίες και η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι το κόμμα καταψηφίζει και τις δύο τροπολογίες.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά την έγκριση πληρωμής από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €148.524.438 και η χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόνοια ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2021 είναι ανεπαρκής.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις που απαιτούνται αφορούν μεταξύ άλλων δαπάνες αμυντικής θωράκισης (€44.700.000), υλοποίηση του πλάνου λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης (€19.536.059), συνέχιση της υλοποίησης των ειδικών σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για στήριξη της οικονομίας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19 (€20.000.000) και κάλυψη της αυξημένης δαπάνης για το σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα (€10.000.000).

Επίσης δαπάνες για κάλυψη του κόστους υλικών συνθηκών υποδοχής των αιτητών διεθνούς προστασίας και της διαμονής τους σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα (€19.000.000), κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε από την υλοποίηση των νέων στεγαστικών σχεδίων στήριξης της υπαίθρου και των απομακρυσμένων περιοχών. (€2.000.000) και καταβολή πιστώσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών για την εκ μέρους του καταβολή εκταρικών επιδοτήσεων (€5.000.000).

Ακόμα, αναπτυξιακά έργα από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για την επίτευξη των στόχων του τμήματος, την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αγορά συστημάτων, καθώς και τη διεξαγωγή επιδιορθώσεων των ηλεκτρομηχανολογικών και άλλων συστημάτων του νέου κτιρίου στο οποίο πρόκειται να μετακινηθεί το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων  (€10.829.432) και δαπάνες για αγορά φαρμάκων και εμβολίων (€10.000.000).

Σημειώνεται ότι η υπολογιζόμενη επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου που προκύπτει από την έγκριση του υπό αναφορά συμπληρωματικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,71% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Τα συμπληρωματικά κονδύλια αφορούν επίσης την ανάγκη δημιουργίας/αναβάθμισης περιορισμένου αριθμού θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, περιλαμβανομένης της δημιουργίας θέσης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω και θέσης γενικού διευθυντή για το υπό ίδρυση υφυπουργείο, μετονομασίας της θέσης Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε θέση Επιτρόπου του Πολίτη, καθώς και αύξησης του εκπαιδευτικού προσωπικού για τη σχολική χρονιά 2021-2022.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών