ΕΒΕΛ: Η παράταση στις εκποιήσεις στρεβλώνει την οικονομία

Την κάθετη αντίθεσή του στην παράταση των εκποιήσεων εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας.

Η κατάθεση πρότασης στην Βουλή για εκ νέου συζήτηση της παράτασης των εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 θα συνεχίσει να δημιουργεί στρεβλώσεις και να υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα. Ειδικότερα, αν υπάρξει μια νέα παράταση η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παγιωθεί με αβέβαιες αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο οίκος αξιολόγησης Moodys, εξέφρασαν την διαφωνία τους για πιθανές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των εγγυήσεων, τονίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τυχόν επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Το ΕΒΕ Λευκωσίας έλπιζε ότι με τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου θα δημιουργούνταν εκείνες οι προϋποθέσεις για σοβαρές και τεκμηριωμένες αποφάσεις και στη συνέχεια η ψήφιση τους σε νόμους.

Δυστυχώς, όμως, τα Κόμματα φαίνεται ότι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις αρνητικές προεκτάσεις μιας τέτοιας απόφασης. Με την παρέμβαση τους στη νομοθεσία για παράταση των εκποιήσεων στην ουσία συμβάλλουν στην υπονόμευση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των τραπεζών και στο ξεπούλημα των δανείων.

Για άλλη μια φορά, η Βουλή λανθασμένα παρεμβαίνει εξυπηρετώντας τις Εταιρείες εκείνες που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το ΕΒΕΛ επανατονίζει ότι η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα θα γίνει όταν σταματήσει η παρέμβαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και καλεί τα κόμματα να μην προχωρήσουν σε παράταση των εκποιήσεων, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης