Αγκαστινιώτης: Δεν μπορεί να συντηρεί η πολιτεία τους ανεμβολίαστους

«Είναι αυστηρά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και αυστηρότερα». Έτσι αποτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος τα μέτρα που αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την ώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης υπέδειξε ότι από τη στιγμή που κάποιοι θέλουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι, δεν μπορεί να τους συντηρεί η πολιτεία.

«Πρέπει», τόνισε, «να έχουν ένα κόστος. Δεν μπορούν να φέρνουν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους και τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο». 

Ο κ. Αγκαστινιώτης έφερε ως παράδειγμα αυτό της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποφάσισε πως κανένας υπάλληλος χωρίς εμβόλιο δεν μπορεί να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του, εκτός αν έχει SafePass.  Κάτι που όπως υπέδειξε, πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Rapid test 72 ωρών για τους μη εμβολιασμένους

«Τα μέτρα, που φαίνονται αρκούντως αυστηρά, θα μπορούσαν να είναι και πιο αυστηρά ακόμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Οι θέσεις των επιχειρηματιών

Υπενθυμίζεται πως με κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την περασμένη βδομάδα, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ-και την οποία προσυπέγραψαν ακόμη εννέα επαγγελματικοί σύνδεσμοι-, ο επιχειρηματικός κόσμος τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως «είναι πλήρως κατανοητό ότι μια μερίδα πολιτών δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί για διάφορους προσωπικούς λόγους ή απόψεις και ότι σε αυτή την περίπτωση η μόνη επιλογή για τους μη εμβολιασμένους θα πρέπει να είναι η προσκόμιση τεστ, PCR ή rapid test διάρκειας 72 ωρών».

Διαβάστε εδώ: Δραματική επιστολή επιχειρηματιών στον Αναστασιάδη-Όχι σε νέο lockdown

Τα μέτρα του Υπουργικού

Το βράδυ της Παρασκευής, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, πως από τις 9 Ιουλίου θα είναι απαραίτητη η κατοχή SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτίζονται πέραν των 20 ατόμων, όπως χώροι εργασίας, μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, κτλ. Σε περίπτωση κατοχής SafePass με αρνητικό αποτέλεσμα από PCR ή rapid test, αυτό θα πρέπει να έχει ισχύ 72 ωρών.

Ταυτόχρονα, το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει τη διαβούλευση με οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, για παραχώρηση κινήτρων για εμβολιασμό, ιδιαίτερα για ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-30 ετών. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει τα εν λόγω κίνητρα στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβάστε εδώ: Απουσία από την εργασία, επίδομα διακοπών και... SafePass

Επιπρόσθετα, βάσει των αποφάσεων που λήφθηκαν, οι εργαζόμενοι του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η ημέρα να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ισχύει και για τις δύο μέρες.

Αποφασίστηκε περαιτέρω η παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου. Όλες οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο μέτρο θα ανακοινωθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού την ερχόμενη Δευτέρα.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους