Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η καυτή ατζέντα της Βουλής

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες που θα αρχίσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή για σύνθεση των διαφορών κοινοβουλευτικών Επιτροπών, και πολύ περισσότερο βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση της Επιτροπής Οικονομικών, βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν και τις αποφάσεις που η νέα Βουλή θα κληθεί να λάβει σε σειρά ζητημάτων τα οποία άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο η χώρα θα βαδίσει σε πορεία που να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή θα την οδηγεί σε δύσβατα μονοπάτια και επικίνδυνους δρόμους.

Εκ των πραγμάτων, η γραμμή πλεύσης καθορίζεται στα πλείστα των σχετικών ζητημάτων από την Επιτροπή Οικονομικών, με βαρύνουσας σημασίας να είναι ο ρόλος που διαδραματίζει σε ό,τι αφορά τη συζήτηση και προώθηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια, ο ή η πρόεδρος της Επιτροπής. Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, που αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως καταλήγει στο ΔΗΚΟ, θα έχει καθοριστικό λόγο για την εξέλιξη των πραγμάτων, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στη Βουλή εκκρεμεί σειρά προτάσεων νόμου, οι οποίες αφορούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων.  

Διαβάστε ακόμα: 

Ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στην καρδιά της Έγκωμης

Οι δείκτες φερεγγυότητας των κυπριακών ασφαλιστικών

Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία της συνεδρία στις 22 του περασμένου Απρίλη, η Ολομέλεια ψήφισε νόμο για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων μέχρι την 31η Ιουλίου 2021. Η αναστολή των εκποιήσεων, που βρίσκεται σε ισχύ, αφορά κύρια κατοικία αξίας μέχρι €500.000, καθώς και επαγγελματική στέγη πολύ μικρής επιχείρησης που εργοδοτεί λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα δύο εκατ. ευρώ, αλλά και αγροτεμαχίων μέχρι €250.000.

Αποτελεί συνεπώς ερωτηματικό, κατά πόσο κάποια εκ των κομμάτων θα επιχειρήσουν με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Βουλής κάτι ανάλογο, όπως για παράδειγμα χρονική επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Την ίδια ώρα, το Σώμα θα κληθεί να τοποθετηθεί και να… αποφανθεί επί της πρότασης νόμου που κατά την τελευταία Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προς αντικατάσταση του κυβερνητικού νομοσχέδιου με το οποίο θα τροποποιείτο η νομοθεσία για τη λειτουργία των Δικαστηρίων και το οποίο αποσκοπούσε στην παροχή του δικαιώματος δανειοληπτών να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία νέας δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια (Περί Δικαστηρίων τροποποιητικός νόμος) για εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, είχε αποσυρθεί μία μέρα πριν από την τελευταία Ολομέλεια, και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.

Λόγος της απόσυρσης από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξε η σωρεία τροπολογιών που κατατέθηκαν επί του νομοσχεδίου από τα κόμματα, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Οικονομικών να τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που είχαν εκδώσει πως ενδεχόμενη ψήφισή τους θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ προς αντικατάσταση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είχε κατατεθεί στις 22 Απριλίου και αναμενόταν να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην τελευταία Ολομέλεια της ίδιας ημέρας. Ωστόσο τελικά, με 37 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης και η μετάθεσή της αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Βουλής...

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων