Το τέλος των πλαστικών μιας χρήσης και η σύγχυση στις επιχειρήσεις

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, και οι κυπριακές επιχειρήσεις εντείνουν τις προετοιμασίες τους για το νέο καθεστώς, που θα ισχύει από τις 3 Ιουλίου στην Ε.Ε., όντας σε μερική σύγχυση για τις ακριβείς πρόνοιες της οδηγίας.

Συγκεκριμένα, και βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τον προσδιορισμό του βαθμού επηρεασμού των επιχειρήσεων, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 11-19 Μαΐου, μέσω δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν ήταν ενήμερες για την άμεση εφαρμογή, αλλά και για ορισμένες πρόνοιες της οδηγίας, όπως για παράδειγμα, ότι ο ορισμός «πλαστικό μιας χρήσης» περιλαμβάνει και τα προϊόντα μιας χρήσης, τα οποία κατασκευάζονται εν μέρει από πλαστικό.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (92%) γνωρίζει τις κατηγορίες πλαστικών μίας χρήσης που θα απαγορευθούν, ωστόσο σχεδόν οι μισές (43,6%) δεν γνώριζαν ότι η σχετική οδηγία επηρεάζει και τα πλαστικά μιας χρήσης, τα οποία παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες ή βιοδιασπώνται.

Πότε θα εξαντληθούν τα αποθέματα των πλαστικών

Το 70% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι τα αποθέματα των πλαστικών (μπατονέτες με εξαίρεση για ιατρική χρήση, μαχαιροπήρουνα, κουτάλια φαγητού και πιάτα, chopsticks, καλαμάκια με εξαίρεση για ιατρική χρήση, όλες οι οξο-διασπώμενες ύλες, αναδευτήρες ποτών, ράβδοι μπαλονιών, συσκευασίες φαγητού, ποτού και κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο), θα εξαντληθούν σε έξι μήνες, το 13% θεωρεί ότι θα απαιτηθεί διάστημα 12 μηνών, ενώ το 17% ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες.

Παράλληλα, το 70% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το απόθεμα των πλαστικών που αφορά κυπελάκια ποτών, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν, φίλτρα καπνού κτλ, θα εξαντληθεί σε λιγότερο από έξι μήνες, το 20% θεωρεί ότι θα χρειαστεί λιγότερο από 12 μήνες, ενώ το 10% είπε ότι θα χρειαστεί λιγότερο από 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις θα δοθεί ένα περιθώριο, που δεν έχει διευκρινιστεί, ώστε να καταφέρουν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 10% των επιχειρήσεων εισάγει, παράγει, προμηθεύει ή χρησιμοποιεί συσκευασίες και κυπελάκια ποτών μιας χρήσης από Expanded Polystyrene (EPS) ή/και Extruded Polystyrene (XPS), ενώ ένα άλλο 10 % δεν γνωρίζει σε ποια κατηγορία πλαστικού αντιστοιχεί το είδος που χρησιμοποιεί.  

Η νέα σήμανση

Οι περισσότερες επιχειρήσεις (75%) γνώριζαν για την σήμανση που πρέπει να τοποθετηθεί (με ετικέτα ή εκτύπωση) σε κάθε τεμάχιο. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (57%) θεωρούν δύσκολη έως και πολύ δύσκολη την τοποθέτηση αυτοκόλλητων σημάνσεων.

Τέλος, βάσει της έρευνας, αρκετές επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης τιμής πώλησης των βιοδιασπώμενων πλαστικών θα δυσκολευτούν στην εν λόγω προσαρμογή. Όπως αναφέρεται, στα αρχικά στάδια της εφαρμογής της οδηγίας θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια μικρή μείωση στην τιμή ή να υπάρχουν επιχορηγήσεις με κριτήρια.

Τα προϊόντα που… αποχαιρετούμε

Τα προϊόντα που θα απαγορευτούν από την αγορά είναι: Μπατονέτες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, συσκευασίες τροφίμων και κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο, ράβδοι για μπαλόνια και τα προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Στην οδηγία περιλαμβάνονται και μέτρα για τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών μίας χρήσης, όπως οι συσκευασίες τροφίμων και τα κυπελάκια με τα καπάκια τους. 

Τι γίνεται με τα πλαστικά για τα οποία δεν έχουμε εναλλακτικές

Για κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνονται τα πιο κάτω μέτρα:

  • Υποχρεωτική σήμανση από τις 3 Ιουλίου για: Σερβιέτες υγιεινής, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα καπνού και φίλτρα, κυπελάκια ποτών. Υπάρχει μεταβατική περίοδος έως τις 3 Ιουλίου 2022, κατά την οποία οι κατασκευαστές μπορούν προσωρινά να επισημάνουν τα προϊόντα τους με μη αφαιρούμενα αυτοκόλλητα. Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα που έχουν ήδη κατασκευαστεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί από τον κατασκευαστή, μπορούν να επισημανθούν χωρίς πολλή προσπάθεια.  

 

  • Χωριστή συλλογή των φιαλών ποτών έως 3 λίτρων, με στόχο ανάκτησης ποσότητας ίσης με το 77% των φιαλών που διατέθηκαν στην αγορά έως το 2025 και 90% έως το 2029.

 

  • Θέσπιση συστημάτων Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (ΔΕΠ) για την κάλυψη του κόστους διαχείρισης αποβλήτων και περισυλλογής απορριμμάτων, καθώς και του αναγκαίου κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη μείωση τέτοιου είδους απορριμμάτων. Μέχρι το 2024, τα συστήματα ΔΕΠ θα καλύπτουν όλες τις συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης, τα πακέτα και περιτυλίγματα, τις συσκευασίες ποτών έως 3 λίτρων, κυπελάκια, λεπτές σακούλες μεταφοράς, υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια, προϊόντα καπνού και φίλτρα και τα αλιευτικά εργαλεία.

Τέλος, η οδηγία θα εισάγει στην αγορά πρότυπα για τις συσκευασίες ποτών έως 3 λίτρα, έτσι ώστε:

  • Τα καλύμματα και καπάκια τους που είναι από πλαστική ύλη να παραμένουν προσαρτημένα στις συσκευασίες κατά τη χρήση του προϊόντος.

 

  • Οι φιάλες ποτών από PET (Polyethylene Terephthalate) να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένου υλικού μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

 

Δειτε Επισης

ΡΙΚ: Μετά την 1η Απριλίου η καταβολή μισθών-Αιτία το Πάσχα των Καθολικών
Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη