Οι κυπριακές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης

Στις 26 Ιουνίου 2019, η οδηγία (ΕΕ) 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με τα προληπτικά πλαίσια αναδιάρθρωσης, την απαλλαγή χρεών, τις εκπτώσεις  και τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης , αφερεγγυότητα και απαλλαγή του χρέους, καθώς και η τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (η «οδηγία για την αναδιάρθρωση της ΕΕ») δημοσιεύθηκε επίσημα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα, η νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα της αφερεγγυότητας και της αναδιάρθρωσης των εταιρειών περιορίστηκε κυρίως στη διασυνοριακή αναγνώριση και συνεργασία, ενώ σύμφωνα με την οδηγία για την αναδιάρθρωση της ΕΕ, έως τις 17 Ιουλίου 2021, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να τροποποιήσουν τους νόμους τους στα αντίστοιχα της ένωσης περί αφερεγγυότητας και αναδιάρθρωσης με στόχο την εναρμόνιση του μελλοντικού τοπίου της ευρωπαϊκής αγοράς αναδιάρθρωσης.

Η οδηγία της ΕΕ για την αναδιάρθρωση καθιστά - σε όλα τα κράτη μέλη - υποχρεωτική την προσφορά ενός «πλαισίου προληπτικής αναδιάρθρωσης» για εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, με σκοπό την πρόληψη της αφερεγγυότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας. Οι προβληματικές εταιρείες θα έχουν μια πρώτη ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, ενώ θα προστατεύονται από μεμονωμένες ενέργειες επιβολής. Επιπλέον, η οδηγία προβλέπει ότι η νέα χρηματοδότηση έχει ιδιαίτερη προτεραιότητα σε περίπτωση αποτυχίας της αναδιάρθρωσης και η εταιρεία προχωρά σε μεταγενέστερη διαδικασία αφερεγγυότητας.

Τρέχουσα κατάσταση της μεταφοράς της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αναδιάρθρωση στα κράτη μέλη

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά στην εφαρμογή της οδηγίας στα εθνικά τους πλαίσια αφερεγγυότητας, ενώ άλλα έχουν ζητήσει παράταση της αρχικής προθεσμίας.

Για παράδειγμα, η Ολλανδία είναι το πρώτο κράτος μέλος στην ΕΕ που προτείνει νέα νομοθεσία για την εφαρμογή της οδηγίας για την αναδιάρθρωση. Η διαδικασία που παρέχεται μέσω της WHOA (de Wet homologatie onderhands akkoord) προορίζεται να είναι γρήγορη, ευέλικτη και αποτελεσματική και σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε στοιχεία τόσο του κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ όσο και του συστήματος ρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας οφειλέτης μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα στους πιστωτές και τους μετόχους του, εάν μπορεί λογικά να υποτεθεί ότι ο οφειλέτης δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη του καθώς αυτά εκκρεμούν. Σύμφωνα με την WHOA, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση ενός σχεδίου από έναν «εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης», καθώς και να υποβάλουν το εγκεκριμένο σχέδιο στο Δικαστήριο για επιβεβαίωση σε περίπτωση που το σχέδιο θα επιβληθεί πιθανώς σε μια διαφωνούμενη κατηγορία πιστωτών.

Η Ελλάδα έχει επίσης υιοθετήσει ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θεσπίστηκε με τον νόμο για την εξόφληση χρεών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Ο νέος νόμος εισάγει έναν ενοποιημένο κώδικα για την αναδιάρθρωση και την πτώχευση του ατομικού και εταιρικού χρέους για τον πρώτο φορά στην ιστορία της χώρας. Προσφέρει ένα σύνολο συμπληρωματικών διαδικασιών και εργαλείων για την πρόληψη της αφερεγγυότητας σε πρώιμο στάδιο, επιτρέποντας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε εξωδικαστικές διαδικασίες («OCW»). Αυτού του είδους οι διαδικασίες δεν υπόκεινται σε κανένα είδος δικαστικού ελέγχου ή παρέμβασης, είναι εμπιστευτικές, με βάση μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους οφειλέτες να ζητούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ένα κούρεμα των χρεών τους ή έναν αναπροσαρμογή των πληρωμών τους.

Μια χώρα που επί του παρόντος βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς της οδηγίας για την αναδιάρθρωση είναι η Ρουμανία. Εδώ, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της τρέχουσας ρουμανικής νομοθεσίας σχετικά με τις διαδικασίες πρόληψης και αφερεγγυότητας βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση έως τις 9 Απριλίου 2021 και η μεταφορά πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας που ορίζεται στις 17 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση έως το επόμενο έτος για την εφαρμογή της οδηγίας.

Η Κύπρος θα εναρμονίσει την οδηγία αναδιάρθρωσης της ΕΕ έως τον Ιούνιο του 2022

Στην Κύπρο δόθηκε παράταση 11 μηνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μεταφορά της Οδηγίας Αναδιάρθρωσης της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία. Οι λογαριασμοί που εκπονήθηκαν ως προς το παρόν βρίσκονται υπό συζήτηση και αξιολόγηση των αρμόδιων αρχών, με τελική προθεσμία για εφαρμογή τον Ιούνιο του 2022.

Οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αφερεγγυότητας και η συνεχής εξειδικευμένη εκπαίδευση για επαγγελματίες είναι μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές που στοχεύει να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική μεταφορά της οδηγίας για την αναδιάρθρωση της ΕΕ.

Τα οφέλη της οδηγίας αναδιάρθρωσης της ΕΕ

Σύμφωνα με τα δημόσια δεδομένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 600 εταιρείες εισέρχονται καθημερινά σε διαδικασίες εκκαθάρισης και 200.000 εταιρείες εξέρχονται από την οικονομία κάθε χρόνο, αφήνοντας 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς δουλειά.

Έχοντας εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες προληπτικής αναδιάρθρωσης θα ενθαρρύνει τόσο τους οφειλέτες όσο και τους πιστωτές να υποβάλουν αίτηση για μια πρόωρη διαδικασία αναδιάρθρωσης αντί να περιμένουν μέχρι να είναι πολύ αργά για τη διάσωση της επιχείρησης.

Αυτή η προσέγγιση θα ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την αξία τους και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα της οικονομίας.

Η μεταφορά της οδηγίας για την αναδιάρθρωση της ΕΕ αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου δράσης NPL 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ενίσχυση των προληπτικών πλαισίων αναδιάρθρωσης θα εξασφάλιζε τη λήψη μέτρων πριν από την αθέτηση των δανείων από τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου μη εκτέλεσης των δανείων σε κυκλικές μειώσεις και στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα . Ταυτόχρονα, οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις χωρίς προοπτική επιβίωσης πρέπει να εκκαθαρίζονται το συντομότερο δυνατό.

Δειτε Επισης

Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις