Δε ζήτησε παρέμβαση για πολιτογραφήσεις το γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης

 To Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, υπέβαλλε συνολικά 303 αιτήσεις επενδυτών για πολιτογραφήσεις από το 2014 έως και το 2020, λειτουργώντας ως πάροχος μέσω του προγράμματος ΚΕΠ, εκ των οποίων οι 137 εγκρίθηκαν, ενώ ο Μάριος Δημητριάδης, υιός του Ανδρέα Δημητριάδη, εκτελούσε χρέη Υπουργού Συγκοινωνιών μεταξύ 14/3/14 και 28/2/2018. Ο αδερφός του τέως Υπουργού, δικηγόρος του γραφείου, Δημήτρης Δημητριάδης δήλωσε την Τρίτη ενόρκως ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ότι ο αδερφός του δεν έχει μετοχική σχέση με το δικηγορικό γραφείο ούτε πριν, ούτε κατά, ούτε μετά την υπουργοποίησή του και το γραφείο τους δεν ζήτησε ποτέ παρέμβαση κυβερνητικού αξιωματούχου ή μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση των αιτήσεων που προέρχονταν από αυτό, καθώς δεν χρειάστηκε αφού οι αιτητές τους πληρώσουν τα κριτήρια και δεν επρόκειτο για πολιτογραφήσεις κατ’ εξαίρεση.

«Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός, δεν υπήρχε οποιαδήποτε εύνοια από τον Μάριο Δημητριάδη ή άλλο πολιτικό σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων του Δικηγορικού μας Γραφείου» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές που χρέωνε το γραφείο για τις αιτήσεις, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι κυμαίνονταν από €10.000 έως €30.000 – σε σπάνιες περιπτώσεις – ανάλογα με τον αριθμό των επενδύσεων σε ακίνητα κυρίως και επιπλέον €2000 ευρώ για κάθε παιδί. Το 75% - 78% περίπου των επενδυτών τους, πρόσθεσε, προέρχεται από την Κίνα, σημειώνοντας ότι το γραφείο τους συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής και έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια σχέσεις, κυρίως με Κινέζους επενδυτές, καθώς είναι γνωστό για τη μεγάλη ομάδα που διαθέτει στο χώρο των επενδύσεων σε ακίνητα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το γραφείο τους δεν έπαιρνε προμήθεια, ούτε συνεργαζόταν με συγκεκριμένους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Οι επενδυτές πελάτες τους συνήθως είχαν επιλέξει το ακίνητο που ήθελαν να αγοράσουν πριν αποταθούν κοντά τους, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής είπε επίσης ότι από τις 303 αιτήσεις εκκρεμούν οι 77 μετά από τον τερματισμό του ΚΕΠ, και από τις 7 περιπτώσεις που απορρίφθηκαν προηγουμένως οι 5 προχώρησαν σε έφεση με άλλο δικηγορικό γραφείο, γιατί το δικό τους δεν έχει εμπειρία από το Διοικητικό Δικαστήριο, όπως είπε. Το δικηγορικό γραφείο τους, πρόσθεσε, ήταν εγγεγραμμένο στο Μητρώο Παρόχων από την σύστασή του το 2018.

«Συνήθης πρακτική» η συμπλήρωση Μ 127 από λειτουργούς του γραφείου

Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής υπέβαλλαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την συμπλήρωση πεδίου στο έγγραφο Μ127 από τρία άτομα που υπέγραφαν ότι γνώρισαν τον επενδυτή – αιτητή. Ο Δημήτρης Δημητριάδης εξήγησε ότι αρχικά το πεδίο αυτό δεν συμπληρώνονταν καθώς κανείς δεν πληρούσε τον όρο να είναι στην Κύπρο για 7 χρόνια. Όταν όμως ειδοποιήθηκαν από το ΥΠΕΣ ότι το εν λόγω πεδίο πρέπει να συμπληρώνεται, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι έγινε συζήτηση στο γραφείο με αρμόδιους λειτουργούς και κατόπιν συζήτησης και με άλλα γραφεία παροχείς, το πεδίο αυτό συμπληρώνονταν και υπογράφονταν από λειτουργούς του γραφείου, χαρακτηρίζοντας αυτό ως «μια συνήθης πρακτική».

Σε παρατήρηση του μέλους της Επιτροπής, Παύλου Ιωάννου, ότι μπορεί να πρόκειται για παρανομία ή παρατυπία, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το ΥΠΕΣ δεν επέστρεψε τους φακέλους των αιτήσεων πίσω και επανέλαβε ότι ήταν μια συνήθης πρακτική. Χαρακτήρισε δε το έντυπο Μ127 ως «απαρχαιωμένο».

Έλεγχος προσώπων

Αρκετές ερωτήσεις δέχθηκε ο Δημήτρης Δημητριάδης και για τον τρόπο ελέγχου των στοιχείων του επενδυτή – αιτητή ενώ το μέλος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου του επεσήμανε και την περίπτωση των Καμποτιανών που πλήρωσαν ποσό 3,2 εκ. ευρώ με πιστωτικές κάρτες σε 25 συναλλαγές, ενώ υπήρχαν και αρνητικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για το ποιόν τους. Ο εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθούσαν για τα αρνητικά δημοσιεύματα και πως ζητούσαν – γενικά – και την γνώμη των πελατών τους. Για την χρήση καρτών είπε ότι οι τράπεζες έλεγχαν αν τα χρήματα ερχόταν από το εξωτερικό.

Ανέφερε επίσης ότι από το 2018 που η διαδικασία υποβολής αιτήσεων άλλαξε, συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο και έγραφα και για το προφίλ και την αξιολόγηση ρίσκου (risk assessment) του πελάτη – επενδυτή και κατά τη συμμόρφωση με τους νόμους κατά της της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (anti-money laundering compliance).

Είπε ακόμη ότι το γραφείο του έκανε και το προφίλ του ή της συζύγου εκείνου που έκανε την επένδυση και αιτούνταν πολιτογράφησης μέσω ΚΕΠ.

Στην ερώτηση εάν πιστοποιήθηκε υπογραφή επενδυτή από πρωτοκολλητή χωρίς να είναι παρών ο επενδυτής, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το θέμα αυτό είναι υπό διερεύνηση, οι θέσεις τους θα δοθούν στην αρμόδια αρχή και ανέφερε ότι όλες οι υπογραφές του γραφείου έγιναν νομότυπα.

Έλεγχος από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο

Ερωτηθείς εάν δέχθηκαν έλεγχο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι έγιναν τουλάχιστον 4 έλεγχοι, ο τελευταίος ειδικά για το σχέδιο πολιτογραφήσεων. Δεν τους επιβλήθηκαν, πρόσθεσε, πρόστιμα αλλά πιστεύει ότι έγιναν κάποιες παρατηρήσεις που ο ίδιος δεν γνώριζε εκείνη την στιγμή. Ο τελευταίος έλεγχος, συνέχισε, ήταν εξονυχιστικός από 3 άτομα που μελετούσαν όλους τους φακέλους για 4 ημέρες. Τα αποτελέσματα αυτού, δεν τα έλαβαν ακόμα, όπως είπε.

Συμμετοχή σε συνέδρια στο εξωτερικό

Σε ερώτηση εάν συμμετείχαν σε σεμινάρια για το ΚΕΠ στο εξωτερικό, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μετείχαν όπου ήταν παρών ο CIPA, όχι ως μέλος του, αλλά με την δική τους ομάδα, σε χώρες όπως Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Βρετανία, Μάλτα και λάμβαναν γνώση αυτών των σεμιναρίων ή συνεδρίων από τους διοργανωτές που διαφήμιζαν την συμμετοχή του CIPA.

Κληθείς να εκτιμήσει εάν η κατάργηση του ΚΕΠ επηρέασε αρνητική την περιοχή της Πάφου, ο Δημήτρης Δημητριάδης είπε ότι παραδοσιακά η Πάφος ελκύει επενδυτές για ακίνητα από το εξωτερικό και κυρίως την Ευρώπη, ακόμα και τώρα που το πρόγραμμα έχει τερματιστεί, αλλά σε αριθμό επενδυτών πρέπει να έχει μειωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων