Το Υπουργικό εγκρίνει έργα και μεταρρυθμίσεις για χρηματοδότηση από ΕΕ

Τίθεται σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση το τελικό κείμενο προτάσεων της Κύπρου, που περιλαμβάνει έργα και μεταρρυθμίσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recovery and Resilience Facility – Next Generation EU) την περίοδο 2021 – 2026.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το κείμενο προτάσεων, το οποίο θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα αρχίσει στις 09.00, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αφορά έργα και μεταρρυθμίσεις συνολικού κόστους περίπου 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το Ταμείο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει €968 εκατομμύρια, με το υπόλοιπο ποσό  μέχρι το €1,25 δισ. (σχεδόν €300 εκ.) να παραχωρείται υπό μορφή δανείου.

Οι προτάσεις της Κύπρου έλαβαν την οριστική τους μορφή μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους δύο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κομισιόν (Οικονομικών και Ανάκαμψης), οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν κατατέθηκε το προσχέδιο προτάσεων της Κύπρου.

Οι προτάσεις με έργα και μεταρρυθμίσεις της Κύπρου, αφού εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβληθούν επίσημα πλέον στην Επιτροπή, όπως προνοεί ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός, για να τύχει στη συνέχεια της έγκρισης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ.

Με την έγκριση των προτάσεων της Κύπρου από το Συμβούλιο Υπουργών, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά το επόμενο δίμηνο, η Κύπρος θα λάβει ένα ποσό, ως προκαταβολή, όπως προνοείται μέσα στον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, το οποίο θα ανέρχεται στο 13% του συνολικού ποσού, που αναλογεί στην Κύπρο ή περίπου €120 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»