Ο τομέας της Έρευνας & Καινοτομίας μέσα από τα μάτια βραβευμένων ερευνητών

Την ώρα που η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του πλανήτη, διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι το τρίπτυχο: έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, αποτελεί το όχημα εκείνο που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην πολυπόθητη κανονικότητα, δίνοντας λύσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Επιχειρώντας να καταγράψουμε την πρόοδο που σημείωσε τα τελευταία χρόνια ο τομέας της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) στη χώρα μας και με αφορμή την προκήρυξη των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2021, του κορυφαίου θεσμού επιβράβευσης της έρευνας στην Κύπρο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), συνομιλήσαμε με τέσσερις καταξιωμένους επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο κατά την περσινή χρονιά. Τον Δρα Λεόντιο Κωστρίκη, Μοριακό Ιολόγο, την Δρα Αναστασία Κωνσταντινίδου, Παθολόγο Ογκολόγο και Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας-Ογκολογίας, τον Δρα Κυριάκο Χατζηγιαννακού, Φυσικό, και τον Δρα Άγγελο Κασσιανό, με ειδίκευση στην Ψυχολογία της Υγείας.

Η σημασία των Βραβείων στην προώθηση της έρευνας στην Κύπρο

Με βασικότερο στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα, το ΙδΕΚ βραβεύει εδώ και 14 χρόνια τους νέους αλλά και διακεκριμένους ερευνητές του τόπου. Η καταληκτική ημερομηνία υπόδειξης υποψηφιοτήτων για τα φετινά Βραβεία είναι στις 14 Μαΐου 2021.

Όπως δήλωσε στο InBusiness ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, που τιμήθηκε το 2020 με το βραβείο του Διακεκριμένου Ερευνητή στη θεματική των Επιστημών Ζωής, «το βραβείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναδεικνύει την αξία της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στη χώρα μας».

«Με τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας προωθείται η έρευνα στην Κύπρο ενώ επιστήμονες με σημαντική συμβολή λαμβάνουν την δέουσα αναγνώριση», εξηγεί από την πλευρά του ο Δρ Κυριάκος Χατζηγιαννακού, που έλαβε το βραβείο Νέος Ερευνητής στην κατηγορία Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Δρα Αναστασία Κωνσταντινίδου, που βραβεύτηκε ως Νέα Ερευνήτρια στην κατηγορία Επιστήμες Ζωής, «αναγνωρίζεται η σημασία της έρευνας στη χώρα μας και αναδεικνύονται τομείς που παράγουν σημαντική γνώση».

Ως μία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συνέχιση του έργου που παράγεται, χαρακτηρίζει τον θεσμό ο βραβευθείς με το Βραβείο Νέου Ερευνητή στην κατηγορία Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Δρ Άγγελος Κασσιανός.

Διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα με κοινό παρονομαστή

Οι τέσσερις ερευνητές, αν και επικεντρώνονται σε διαφορετικά πεδία έχουν έναν κοινό παρονομαστή ως προς το έργο που επιτελούν, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης ασχολείται διαχρονικά με τη μελέτη των ανθρώπινων γενετικών και ιικών παραγόντων που ευθύνονται για τις μεγάλες παγκόσμιες απειλές μολυσματικών νόσων στον άνθρωπο όπως o ιός HIV και τώρα και ο SARS CoV-2.

Η έρευνα του Δρος Άγγελου Κασσιανού εστιάζει στην συμπεριφορική ιατρική όπως εφαρμόζεται στη δημόσια υγεία και ειδικότερα, στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και την χρήση της ηλεκτρονικής υγείας ως μέσο συλλογής δεδομένων και ως παρέμβαση για αλλαγή συμπεριφοράς. Μεγάλο μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας, αφορά, αυτό το διάστημα, τις συμπεριφορικές και ψυχολογικές προεκτάσεις της πανδημίας αλλά και την κοινωνική διάδοση των αντιλήψεων για τους εμβολιασμούς.

Ο Δρ Κυριάκος Χατζηγιαννακού ασχολείται με την πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, μελετώντας αυτή την περίοδο τις ιδιότητες σημαντικών σωματιδίων που συνέβαλαν στη δημιουργία του σύμπαντος. Στόχος της έρευνάς του να καταλάβουμε καλύτερα πως δημιουργείται ο κόσμος γύρω μας.

Με την μεταφραστική έρευνα στην ογκολογία και την Ιατρική ακριβείας (precision medicine) καταπιάνεται η Δρα Αναστασία Κωνσταντινίδου, δίνοντας έμφαση στον καρκίνο του μαστού και το σάρκωμα.

Σημειώθηκε πρόοδος, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης

Όπως εξηγούν στο InBusiness οι βραβευμένοι επιστήμονες, ο τομέας της έρευνας στη χώρα μας έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Παραμένουν όμως αρκετές δυσκολίες τις οποίες καλείται να υπερπηδήσει ένας ερευνητής που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Χατζηγιαννακού αναφέρθηκε στους Κύπριους επιστήμονες που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, «λόγω και των μειωμένων ακαδημαϊκών ευκαιριών που παρέχει η χώρα μας». «Για να καταφέρει η Κύπρος να στηρίξει τους νέους Κύπριους ερευνητές», προσθέτει, «πρέπει να τους δίνει προτεραιότητα εργοδότησης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και περισσότερη οικονομική στήριξη».

«Η επένδυση στους ανθρώπους είναι το καλύτερο όχημα για πραγματική ανάπτυξη» συμπληρώνει ο Δρ Κασσιανός, εξηγώντας πως θα ήθελε να δει στην Κύπρο θεσμοθετημένες θέσεις ερευνητών, ώστε να αντιμετωπιστεί η εργασιακή ανασφάλεια.

Από την πλευρά της η Δρα Κωνσταντινίδου δήλωσε πως «οι ερευνητικές υποδομές και η στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό είναι περιορισμένες», επισημαίνοντας την ανάγκη για καλλιέργεια σχετικής κουλτούρας που θα ευνοεί τις συνεργασίες μεταξύ των ερευνητών και θα προωθεί την διεπιστημονικότητα.

Στην ανάγκη εξασφάλισης περισσότερων πόρων χρηματοδότησης για θέματα βασικής έρευνας, αναφέρθηκε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία της εφαρμογής μηχανισμών για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων που απαιτούν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για ολοκλήρωση.

Διασύνδεση της έρευνας με την αγορά

Οι επιφανείς επιστήμονες υπογράμμισαν τη σημασία που διαδραματίζει η διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά ως προς την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Είναι πολύ σημαντική», μας ανέφερε ο Δρ Κωστρίκης, «αν και όχι κατ’ ανάγκη τόσο άμεσα εμφανές όσον αφορά την βασική έρευνα». Για παράδειγμα, όπως μας επεσήμανε, υπό κανονικές συνθήκες η δημιουργία εμβολίων είναι χρονοβόρα διαδικασία, όμως τα εμβόλια νέας γενιάς κατά του ιού SARS-CoV-2 ήταν αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας σε επίπεδο βασικής έρευνας, η οποία προχώρησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λόγω των κινδύνων και επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ως πολύ σημαντική χαρακτηρίζει τη δυνατότητα διοχέτευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά και ο Δρ Κασσιανός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία των επενδύσεων σε έργα που αφορούν το λεγόμενο “proof of concept”. Την ίδια ώρα, η Δρα Κωνσταντινίδου διαμηνύει πως χρειάζεται πάνω απ’ όλα να υπάρχει υπομονή, καθώς η υψηλού επιπέδου έρευνα χρειάζεται χρόνο.

Ο Δρ Χατζηγιαννακού στάθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών. «Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι κολοσσοί επενδύουν στην ποιοτική έρευνα για να μπορέσουν να παρέχουν προϊόντα στους καταναλωτές που να τους κάνουν ανταγωνιστικούς», πρόσθεσε.

Μήνυμα προς τη νέα γενιά ερευνητών

Οι τέσσερις επιστήμονες στέλνουν παράλληλα και το δικό τους μήνυμα στους νέους ερευνητές που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα.

«Η έρευνα προϋποθέτει χρόνο, θυσίες και ανοικτά μυαλά! Να ψάχνουν και να μην σταματούν ποτέ να διψούν για μάθηση», ανέφερε ο Δρ Κασσιανός, καλώντας τους νέους να μην απογοητεύονται από τα σκαμπανεβάσματα και να απορροφούν τα μαθήματα που προκύπτουν από μία αποτυχία.

«Να επιμείνουν και να έχουν ως πρότυπο ερευνητές που με ταπεινότητα και βαθιά γνώση του αντικειμένου τους κάνουν την Κύπρο περήφανη», είναι το μήνυμα της Δρος Κωνσταντινίδου, ενώ ο Δρ Κωστρίκης κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα που κεντρίζουν το επιστημονικό τους ενδιαφέρον και να στοχεύουν σε υψηλής ποιότητας έρευνα.

Τέλος, ο Δρ Χατζηγιαννακού δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται αυτά τα νέα μυαλά για να μπορέσει να πάει μπροστά», διαμηνύοντας στη νέα γενιά να συνεχίσει δουλεύει σκληρά και να κυνηγά τα όνειρά της.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές