Αέρας αισιοδοξίας στο επιχειρείν μετά το ξεκλείδωμα

Αέρα αισιοδοξίας αναπνέει η επιχειρηματική ζωή της χώρας μας έπειτα από το επερχόμενο ξεκλείδωμα ζωτικών τομέων της οικονομίας στη βάση των σχετικών αποφάσεων που έλαβε την Τετάρτη το βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε σε χθεσινές του δηλώσεις, θα γίνει σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 10 Μαϊου και με χρονικά ορόσημα την 17η Μαϊου και την 1η Ιουνίου.

Εστίαση, τουρισμός/ξενοδοχειακή βιομηχανία και λιανικό εμπόριο είναι οι τρεις βασικοί τομείς που σε πρώτη φάση-και με «διαβατήριο» το νέο μέτρο του coronapass- ανεβάζουν και πάλι ρολά, για να ακολουθήσουν στα επόμενα στάδια και άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας χαιρέτησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒE.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε ικανοποίηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για τον καταρτισμό του οδικού χάρτη για την επαναλειτουργία σχεδόν όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμα: 

Λιανεμπόριο: Restart με εκπτώσεις και κόπωση από το άνοιξε-κλείσε 

Unlock και για τα ακίνητα-Τρέχουν με φόρα Λευκωσία και Λεμεσός

Το Coronapass, οι έλεγχοι και η ευθύνη των ιδιοκτητών υποστατικών

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε παράλληλα ότι υπάρχουν πολύ καλά σημάδια για τις επιχειρήσεις του τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι θα γίνει κατορθωτό να ενταχθεί η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία τουλάχιστον για τις βασικές αγορές της. Δηλαδή, τη Βρετανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο  γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα συνιστούν μια σταδιακή αποκλιμάκωση και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επανανοίγει η οικονομική δραστηριότητα.

«Βλέπουμε θετικά το άνοιγμα και καλούμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να είναι πολύ αυστηρές με την τήρηση των μέτρων. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε όλοι την κατάσταση, αφού δεν σηκώνουμε άλλο lockdown ώστε να χαθεί ακόμα μια χρονιά. Όλοι πρέπει να συνεργαστούν και συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και την ίδια στιγμή να μην αυξηθούν τα κρούσματα», διαμήνυσε ο κ. Τσιακκής.

Οι μεγάλες αναπτύξεις

Την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και παρόλους τους περιορισμούς δίνουν τη δυνατότητα σε αρκετές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, διατύπωσε εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Δημητριάδης.

«Αποτελεί ανάγκη να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και να δοθούν κίνητρα από το κράτος, ώστε και οι επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα η οικονομία του τόπου να μπορέσει να ανασηκωθεί», σημείωσε.

Οι ξενοδόχοι

Με ικανοποίηση, αλλά και ανακούφιση, υποδέχθηκαν τις ανακοινωθείσες χαλαρώσεις οι ξενοδόχοι, με τους συνδέσμους τους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι από τις 10 Μαΐου στις ξενοδοχειακές μονάδες θα μπορούν να διανυκτερεύουν και Κύπριοι.

«Ευελπιστούμε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες, με τη βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας και την ταχύτητα που γίνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα δούμε τις κρατήσεις να αυξάνονται δραστικά και ότι περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε ουσιαστικά τουριστικά ρεύματα από το εξωτερικό», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρου  Ρουσουνίδη.

Την εκτίμηση ότι ο δρόμος επιστροφής στην ομαλότητα είναι ακόμα μακρύς, διατύπωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΤΕΚ, τονίζοντας πως χρειάζεται ομαδική προσπάθεια και γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε σταδιακά να επανέλθει η ομαλότητα τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και γενικότερα.

«Η άρση του εγχώριου lockdown θεωρείται το πρώτο βήμα για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, ειδικά σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να οδηγηθεί η εγχώρια κοινότητα σε επίπεδα ανοσίας. Εξίσου σημαντικός κρίνεται και ο όσο το δυνατό συντομότερα εμβολιασμός των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία», υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ο ΣΤΕΚ.

Η εστίαση

Τη 1η Ιουνίου, οπόταν και θα επιτραπεί η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, χαρακτήρισε ως ορόσημο για τον κλάδο ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου.

Όπως εκτίμησε, από την Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσουν όσοι επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής λειτουργούσαν κανονικά και προ του lockdown, ενώ από τις 14-15 Μαΐου θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν και άλλα κέντρα αναψυχής, αφού, όπως υπέδειξε, για την επαναλειτουργία ενός κέντρου αναψυχής, χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους