Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο και το πρώτο δίμηνο

Ετήσια μείωση της τάξης του 7,6% σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο και 7,1% το πρώτο δίμηνο του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, την Τετάρτη, η Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 έφθασε στις 116,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 7,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 7,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 6,0% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Καταγράφηκαν ακόμη μειώσεις στους τομείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (15,2%) και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (2,8%). Ο τομέας των μεταλλείων και λατομείων παρουσίασε αύξηση κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στον μεταποιητικό τομέα καταγράφηκαν μειώσεις στις πλείστες οικονομικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Τις σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρουσίασαν οι δραστηριότητες κατασκευής προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (23,3%), ξυλείας και κατασκευής προϊόντων από ξύλο (21,7%), παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (19,0%), κατασκευής μηχανημάτων, μηχανοκίνητων οχημάτων και ειδών εξοπλισμού (9,5%) και τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (7,6%).

Αντίθετα, οι μοναδικές θετικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (9,4%) και κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (9,3%).

Όπως αναφέρεται, συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020, παρατηρούνται μειώσεις σε σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να αφορούν τις δραστηριότητες: παρασκευής προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (25,7%), παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (22,3%), κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (18,5%), ξυλείας και κατασκευής προϊόντων από ξύλο (17,6%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (12,1%).

Οι μοναδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρήθηκε άνοδος της παραγωγής συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 ήταν αυτές της κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (13,3%), ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (10,0%) και προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (5,0%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης