Πολιτογραφήσεις: Παρεμβάσεις και ενοχλήσεις από γραφεία, πολιτικούς και Αρχιεπισκοπή

Οι παρεμβάσεις και οδηγίες για επίσπευση που εντοπίστηκαν από την Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ήταν αρκετές και διαφόρων ειδών, όπως για παράδειγμα η επίδειξη υπερβάλλοντος ενδιαφέροντος προκειμένου να προωθηθεί η αίτηση συγκεκριμένων επενδυτών γρήγορα, παραινέσεις, οδηγίες, μέχρι και πιέσεις.

Όπως σημειώνει στο ενδιάμεσο πόρισμά της η Ερευνητική Επιτροπή, ειδικά για περιπτώσεις αιτητών που ήταν πελάτες μεγάλων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, φάνηκε ότι ήταν πολύ δύσκολο για το Υπουργείο Εσωτερικών να απορρίψει μια αίτηση.

Οι αιτήσεις που καταχωρούνταν ήταν περίπου εργασία σε εξέλιξη (work in progress), μέχρι να «πεισθεί» το Υπουργείο ότι ικανοποιήθηκαν τα κριτήρια, ή μέχρι να αλλάξουν τα κριτήρια για να ταιριάζουν με τα στοιχεία που είχαν υποβληθεί.

Οι φορτικοί και οι ενοχλητικοί
Παρεμβάσεις φαίνεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, να γίνονταν προς όλες τις υπηρεσίες που εξέταζαν οτιδήποτε είχε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη μαρτυρία της η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, Εύα Παπακυριακού, που σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών ήξεραν πότε το Υπουργείο Εσωτερικών αποτεινόταν στη ΜΟΚΑΣ για επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τους επενδυτές.

Τονίζεται ακόμα ότι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνούσαν σε οποιαδήποτε υπηρεσία μάθαιναν ότι εξέταζε κάποια πτυχή της αίτησης τους και γενικά γίνονταν φορτικοί έως και ενοχλητικοί στις οχλήσεις τους.

Η πρακτική αυτή, να απορρίπτεται αρχικά μια αίτηση διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή τα κριτήρια και ακολούθως να παρεμβαίνουν πάροχοι, ή άλλοι παράγοντες για να «επεξηγηθούν» προς το Υπουργείο διάφορα σημεία, να τονιστεί η σημασία της επένδυσης του επενδυτή ή να υποβληθούν επιπλέον πληροφορίες για να «πειστεί» το Υπουργείο ότι οι προθέσεις του επενδυτή ήταν σοβαρές και η «ευκαιρία» της επένδυσης του δεν έπρεπε να χαθεί, παρατηρήθηκε σε αρκετούς φακέλους υψηλού κινδύνου που μελετήθηκαν.

Πολιορκούσαν μέχρι και το Προεδρικό
Πέρα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος κατονόμασε περίπτωση, που κάποιος πελάτης του μεγαλύτερου λογιστικού οίκου της Κύπρου απορρίφθηκε και στη συνέχεια αποδείχθηκε με στοιχεία ότι άφηνε στην Κύπρο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ σε περίπου 3 χρόνια, σχεδόν όλοι όσοι προσήλθαν να προσφέρουν μαρτυρία στην Ερευνητική Επιτροπή περιέγραψαν παρόμοια περιστατικά, όπου πάροχοι υπηρεσιών πολιορκούσαν κυριολεκτικά το Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, ακόμα και το Προεδρικό στην προσπάθεια τους να εγκριθεί η αίτηση των πελατών τους και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Εξάλλου, η διοικητική λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών περιέγραψε περίπτωση όπου πάροχος υπηρεσιών εντόπισε το τηλέφωνο προσώπου του στενού συγγενικού της κύκλου και προσπάθησε μέσω αυτού να την προσεγγίσει προκειμένου να προωθήσει την αίτηση του.

«Υπήρχε μια περίπτωση ας πούμε στην οποία δέχθηκα πολλές πιέσεις και ήρθε στο γραφείο μου να με δει ας πούμε ο Πρόεδρος της , ο κύριος μαζί με τον για πολιτογράφηση ενός ατόμου, το οποίο άτομο ήταν σε λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσάρτηση της Κριμαίας. Εντάξει; Ήταν ιδιαίτερα έντονα σε σημείο που έφτασε ο ένας εκ των δύο να με επικαλέσει σχεδόν ότι ήμουν προδότης και θα έβλαπτα τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας, επειδή δεν ήθελα να πολιτογραφήσω άτομο, ο εν λόγω κύριος είχε πάει στο προεδρικό να ενοχλήσει», αναφέρει σχετικά στην κατάθεσή του ο πρώην ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Διαβάστε ακόμα
Έξι στους δέκα επενδυτές υψηλού κινδύνου δεν έπρεπε να πάρουν διαβατήριο

Αυτό είναι το ενδιάμεσο πόρισμα για τις πολιτογραφήσεις

Διευκρινίσεις Νουρή για τους πύργους στο πρώην Hilton

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας


Παρεμβάσεις από παντού
Σημειώνεται ακόμα ότι όλοι σχεδόν οι μάρτυρες άκουσαν, είδαν, έζησαν, έτυχε να διαχειριστούν παρεμβάσεις από παρόχους υπηρεσιών, πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και ιερωμένους (πέρα από τη γνωστή επιστολή του Αρχιεπισκόπου) αλλά στην Ερευνητική Επιτροπή όλοι (πλην μερικών εξαιρέσεων) ήταν πολύ διστακτικοί να κατονομάσουν, ή να γίνουν πιο συγκεκριμένοι.

Οι παρεμβάσεις, όμως, τονίζει η Ερευνητική Επιτροπή, δεν φαίνεται να περιορίζονταν μόνο σε οχλήσεις από παρόχους υπηρεσιών αλλά τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου πρώην Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Εσωτερικών παρενέβαιναν στη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για να δώσουν οδηγίες που δεν ήταν συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο ή την πρακτική που ακολουθούσε το Υπουργείο Εσωτερικών κατά την εξέταση των φακέλων.

Η επιστολή Αρχιεπισκόπου
Όσον αφορά την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’, η Ερευνητική Επιτροπή τονίζει ότι προώθησε, μέσω επιστολής, την πολιτογράφηση μεταξύ άλλων επιχειρηματία για τον οποίο, μετά την πολιτογράφηση του, περιήλθαν εις γνώση των Αρχών πληροφορίες αναφορικά με ποινικά αδικήματα που διέπραξε ο εν λόγω επιχειρηματίας.

Προστίθεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε αρχικά μίαν επιταγή από εταιρεία ιδιοκτησίας, η οποία κατατέθηκε στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής, ενώ εύτερη επιταγή κατατέθηκε στον λογαριασμό ιδρύματος το οποίο ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τα εν λόγω ποσά, ενδεχομένως να αποτελούν προϊόν νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει σύμφωνα με την Επιτροπή, ενδεχομένως, να κινηθεί διαδικασία ανάκτησής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΜΟΚΑΣ), δυνάμει του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007.

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης