Φρέναραν εκποιήσεις μέχρι τον Αύγουστο -Σε τι αφορά η αναστολή

Η Ολομέλεια της Βουλής με 48 ψήφους υπέρ και 6 αποχές ψήφισε νόμο για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων από ενυπόθηκο δάνειο μέχρι 31 Ιουλίου 2021.

Η αναστολή των εκποιήσεων αφορά κύρια κατοικία αξίας μέχρις €500.000, καθώς και επαγγελματική στέγη πολύ μικρής επιχείρησης που εργοδοτεί λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά και αγροτεμαχίων μέχρι €250.000.

Διαβάστε ακόμη: 

«Ναι» με σωρεία τροπολογιών στις κρατικές εγγυήσεις από Βουλή

Εκρίθηκαν τα έξτρα 250 εκ. για διαχείριση της πανδημίας

Πράσινο από Βουλή για πληρωμή φόρων με δόσεις

Πέρασε το ΟΙΚΙΑ-Οι πρόνοιες και οι δικαιούχοι του σχεδίου

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή από τους Γιώργο Λουκαΐδη, Στέφανο Στεφάνου, Άριστο Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια ο εκ των εισηγητών Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι λήφθηκαν υπόψη οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθεί ο κόσμος, παρόλο που όπως είπε η προσωρινή αυτή ρύθμιση δεν απαντά στα προβλήματα των δανειοληπτών τα τελευταία χρόνια.

Η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου τάχθηκε κατά της τρίμηνης αυτής αναστολής αναφέροντας ότι δεν τυχαίνει οποιασδήποτε προστασίας δανειολήπτης αφού πάλι οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν σε διαδικασίες όπως η αποστολή επιστολών για τα δάνεια.

Ο κ. Λουκαΐδης, απάντησε ότι πρόκειται για οριζόντια αναστολή όλων των διαδικασιών εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η αναστολή δεν είναι λύση και ότι για να προστατευθούν οι δανειολήπτες η λύση είναι η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας στο δικαστήριο ώστε να παρέχεται μια ισχυρή νομική αρωγή, μετά και την απόσυρση της σχετικής πρότασης νόμου από την Κυβέρνηση.

Εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» ο Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι έγινε μια σημαντική δουλειά στο νόμο περί δικαστηρίων από τη Βουλή αλλά «το απέσυρε προκλητικά» η Κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από την Ολομέλεια. Είπε ότι θα τηρήσουν αποχή στην πρόταση νόμου, αφού στόχος δεν είναι η τρίμηνη αναστολή αλλά να δημιουργηθεί αυτό το πλέγμα δυνατοτήτων και ευκαιριών για να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας των πολιτών που είναι απροστάτευτοι απέναντι στη λαίλαπα των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Άγγελος Βότσης είπε ότι παρόλο που οι ίδιοι έβαλαν πιο ολοκληρωμένες προτάσεις για τις εκποιήσεις, θα στηρίξουν την πρόταση νόμου που θα είναι ένα μαξιλαράκι ως τον Ιούλιο, με την ελπίδα ότι δεν θα αναπεμφθεί.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα έχει συγκεκριμένη πρόταση για τις εκποιήσεις από τον Ιανουάριο του 2019 αλλά θα υποστηρίξει και όλες τις προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση της στήριξης των δανειοληπτών, για να έχουν δικαιώματα απέναντι σε ένα αδηφάγο απάνθρωπο τραπεζικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η αναστολή των εκποιήσεων δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά πρέπει να κερδίσουμε χρόνο για να μπορέσει η νέα Βουλή να επεξεργαστεί τα ζητήματα και να βρει λύσεις. Πρόσθεσε ότι αν επιμένουν όλοι στις δικές τους προτάσεις στο τέλος δεν θα περάσει τίποτε και θα μείνουν εκτεθειμένοι οι δανειολήπτες στον χειρισμό των τραπεζών. Είπε ότι θα στηρίξουν την πρόταση νόμου για να δοθεί περισσότερος χρόνος. «Σταματούμε την αιμορραγία μέχρι να φτάσουμε στο χειρουργείο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι καθετί που δίνει ανάσα είναι καλύτερο από το τίποτε. Ο δανειολήπτης, πρόσθεσε, θα πάρει μια ανάσα αλλά το πρόβλημα θα μείνει εκεί. Εισηγήθηκε η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου να συζητηθεί αμέσως μετά, αφού αν υιοθετηθεί οι υπόλοιπες προτάσεις νόμου θα έχουν καλυφθεί.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επέκρινε την Κυβέρνηση για το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει τα πράγματα η οποία όπως είπε απέσυρε στο παρά ένα, ένα νομοσχέδιο που η ίδια κατέθεσε και διαβουλεύτηκε με τα κόμματα. Είπε ότι αν η Κυβέρνηση είναι ανίκανη ή απρόθυμη να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες «θα το κάνουμε εμείς». Ευχήθηκε να βρεθεί λύση με τη δικαστική πρόσβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλους τους δανειολήπτες, αλλά μέχρι τότε είπε θα πρέπει να ψηφιστεί η αναστολή των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο η Βουλή βοηθά τους δανειολήπτες με την επ’ αόριστον αναστολή των δανείων, αφού ο κάθε Κύπριος είναι εγγυητής και θα κληθεί στο τέλος πληρώνει ή να του πουλήσουν τα ακίνητα. Με όλα αυτά ανέφερε, οι τράπεζες δεν θα ξαναδώσουν δάνεια.

Είπε επίσης ότι σωστά αποσύρθηκε ο νόμος περί δικαστηρίων, μετά και την επιστολή του Κεντρικού Τραπεζίτη ότι με τις αλλαγές που έκανε η Βουλή τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Διαβάστε εδώ: Σήμα κινδύνου από Διοικητή-Επιστολή σε Αδάμου για τις εκποιήσεις

Αναφορικά με την υπό συζήτηση πρόταση νόμου είπε ότι είναι στοχευμένη και με τη διεύρυνση που έγινε καλύπτεται το 97% των σημερινών δανειοληπτών που έχουν ΜΕΔ. Χαιρέτισε την πρόταση νόμου που δείχνει και μια ευαισθησία προς το 70% των δανειοληπτών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και καλύπτει το 100% των κουρεμένων καταθετών κι εκείνων που έχασαν τις μετοχές. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στο τρισεκατομμύριο πιθανότητα η Κυβέρνηση να αναπέμψει το νόμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»