«Κόλλησε» σε νομικά ζητήματα η φαρμακευτική κάνναβη

Νομικά ζητήματα έχουν προκύψει γύρω από το θέμα της ιατρικής κάνναβης και την παραχώρηση άδειας παραγωγού φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, με το θέμα να έχει παραπεμφθεί και να βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.  

Υπενθυμίζεται ότι οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί, είχαν ψηφιστεί το Φεβρουάριο του 2019 από τη Βουλή ρυθμίζοντας την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε απάντηση του προς τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη (ημερομηνίας 19 Απριλίου 2021), κατά τη διαδικασία ετοιμασίας της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση αίτησης για παραχώρηση άδειας παραγωγού φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο από την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή, προέκυψαν νομικά ζητήματα τα οποία υποβλήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για γνωμοδότηση.

«Με την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας διαφάνηκαν επιπρόσθετα ζητήματα, τα οποία εξετάστηκαν και υποβλήθηκαν εκ νέου για γνωμάτευση. Ως εκ τούτου δεν έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ούτως ώστε να υποβληθούν αιτήσεις για αδειοδότηση καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης», σημειώνει ο Υπουργός.

Δεν έχει οριστεί Συμβουλευτική Επιτροπή

Στο ερώτημα εάν έχουν ξεκινήσει οι εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών για την ορθή και ασφαλή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 105 των περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικών) Κανονισμών, διορίζεται Συμβουλευτική Επιτροπή από τον Υπουργό Υγείας για θέματα που αφορούν τη ρύθμιση της Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Διαβάστε ακόμη:

Τα περιουσιακά στοιχεία δέκα εταιρειών της Κύπρου

ΒΟΥΛΗση για «ναι» με πολλές τροπολογίες στις κρατικές εγγυήσεις

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό 106(1) των πιο πάνω Κανονισμών, η Συμβουλευτική Επιτροπή παρέχει συμβουλευτική γνωμοδότηση προς την αρμόδια αρχή αναφορικά, μεταξύ άλλων, με την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών για την ορθή και ασφαλή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και την ενημέρωση, αλλά και εκπαίδευση των φαρμακοποιών για την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.

Κατά τη διαδικασία της σύστασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής διαφάνηκε η ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού 105, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπό του να παρίσταται στις συνεδρίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής ως παρατηρητής και όχι υπό την ιδιότητα του μέλους. Σχετικοί τροποποιητικοί Κανονισμοί βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

«Ως εκ τούτου μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί η Συμβουλευτική Επιτροπή, καθιστώντας αδύνατη την εκπαίδευση ιατρών ή φαρμακοποιών ή την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την ορθή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης», τονίζει.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Τέλος, αναφορικά με το εάν έχει ξεκινήσει η χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης από τους ιατρούς και τα φαρμακεία, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε πως σύμφωνα με στοιχεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, από τον Οκτώβριο του 2016 έως και σήμερα έχουν δοθεί εγκρίσεις από τον Υπουργό Υγείας για χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης. Οι εγκρίσεις αφορούν καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρές επιληπτικές μορφές λόγω αυτισμού ή γενετικού συνδρόμου, άτομα με αυτισμό που αυτοτραυματίζονται, ασθενείς με σοβαρή μορφή Παρκινσονισμού, με Πολλαπλή Σκλήρυνση, με Νευραλγία Τριδύμου, με σοβαρή μορφή ημικρανίας και με σοβαρούς πόνους λόγω μυαλγίας από σπάνιο σύνδρομο.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι