Στην Επ. Οικονομικών το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθεται τη Δευτέρα το πρωί το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις προς Πιστωτικά Ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, με τη συζήτηση να διεξάγεται στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, να αντλήσουν ρευστότητα ύψους 1,43 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω φθηνού δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα, έχοντας κρατικές εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα, εκτάκτως, στις 09.15 τη Δευτέρα, μετά τη σύσταση της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη όπως η Επιτροπή προχωρήσει στην κατά προτεραιότητα συζήτηση και εξέταση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος, στις 22 Απριλίου, πριν από τη τις βουλευτικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στην Ολομέλεια του Σώματος την περασμένη Πέμπτη, 8 Απριλίου, με κοινοβουλευτικά κόμματα να αναφέρουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις βουλευτικές εκλογές και ακολουθώντας την διαδικασία της κανονικής κατάθεσης και όχι με τη μορφή του κατ΄ επείγοντος.

Σε απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι παρά το γεγονός για τρεις σχεδόν μήνες, το 2020, το νομοσχέδιο έτυχε πολλαπλής διαβούλευσης σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε σωρεία εισηγήσεων από τα κόμματα, το νομοσχέδιο δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση απέστειλε τον περασμένο μήνα στα κόμματα, αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενσωματώνοντας, άλλες 13 εισηγήσεις των κομμάτων και ζητώντας εκ νέου απόψεις και ότι το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από ενσωμάτωση και άλλων εισηγήσεων των κομμάτων και από αυτό τον γύρο διαβούλευσης.

Στη συνεδρία κλήθηκαν επίσης να παραστούν η Γενική Λογίστρια, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

Στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται και η τροποποίηση των γενικών κανονισμών για το προσωπικό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, που θα συζητηθεί μετά τη συνεδρία για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση των περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικών Κανονισμών, ώστε να μην υπόκεινται σε απόλυση λόγω πλεονασμού το εκάστοτε προσωπικό της ΑΤΗΚ, ούτε και στην περίπτωση που ελαττώνονται θέσεις εργασίας λόγω μεταβολής της οργανωτικής δομής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους