Δείχνει ευθύνες και εισηγείται αποστέρηση υπηκοοτήτων η Ερευνητική

Στον Γενικό Εισαγγελέα παραδόθηκε σήμερα από την Ερευνητική Επιτροπή η ενδιάμεση έκθεση που ετοίμασε αναφορικά με τις πολιτογραφήσεις.

Η έκθεση αποτελείται από 515 σελίδες και 3500 σελίδες παραρτήματα, που θα δημοσιοποιηθούν με την παράδοση του τελικού πορίσματος σε περίπου ενάμιση μήνα.

Όπως ανέφερε κατά την παράδοση της ενδιάμεσης έκθεσης ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρων Νικολάτος, στην ενδιάμεση έκθεση γίνεται εισήγηση για αποστέρηση υπηκοότητας σε δεκάδες περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Πήρε επιστολή από τις τράπεζες για τα ακίνητα η Γιολίτη

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η Επιτροπή εξέτασε σχεδόν το σύνολο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, στην ενδιάμεση έκθεση όμως καλύπτονται 2478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007-2016, και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020.

Στην ενδιάμεση έκθεση δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις, δηλαδή εκείνες που κατά τη γνώμη της Επιτροπής έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου και οι οποίες ανέρχονται στο 51,81% του συνόλου, καθώς και για εκείνες που βρίσκονται εντός του νομοθετικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που τέθηκαν κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Στην ενδιάμεση έκθεση σημειώνονται οι ενδεχόμενες ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες, οι οποίες θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή προβαίνει σε εισήγηση για εξέταση του ενδεχόμενου αποστέρησης υπηκοότητας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις.

Το περιεχόμενο της έκθεσης 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παράδοση του πορίσματος η Ερευνητική Επιτροπή, αναφέρεται ότι έχει εξετάσει αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες.  Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, προκύπτει ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, - δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς -  πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξετάσει τις αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες.

«Έχουν καταγραφεί τα ευρήματα για όλα τα πρόσωπα και συνεχίζεται η αξιολόγησή τους με σκοπό την ολοκλήρωση και συνολική παρουσίαση του όλου έργου στην Τελική Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα στις αρχές Ιουνίου 2021.

Από την εξέταση όλων των αιτήσεων προκύπτει ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, - δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς -  πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού έχει διαπιστωθεί από την Ερευνητική Επιτροπή ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ. Επίσης έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που έγιναν εντός του νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο», τονίζεται.

Σημειώνεται πως στην ενδιάμεση έκθεση αναλύονται τα ευρήματα της εξέτασης για σειρά αιτήσεων προσώπων, τα οποία κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες την περίοδο 2007 – 2016, καθώς επίσης και περιπτώσεις που αφορούν πολιτογραφήσεις ατόμων υψηλού κινδύνου για την περίοδο 2007 – 2020.

Αναλυτικότερα, η ενδιάμεση έκθεση καλύπτει την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση 2.478 φυσικών προσώπων. Από αυτά, οι 2.061 πολιτογραφήσεις αφορούν πρόσωπα χαμηλού κινδύνου και οι υπόλοιπες 417 πολιτογραφήσεις πρόσωπα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών και των μελών των οικογενειών τους.

Στην ενδιάμεση έκθεση καταγράφεται επίσης ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και άλλους κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και μελών των εκάστοτε Υπουργικών Συμβουλίων.

Εξετάστηκε και καταγράφεται επίσης ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες των παρόχων υπηρεσιών για τις κατ’ εξαίρεσης πολιτογραφήσεις. Η Ερευνητική Επιτροπή έχει προβεί σε εισηγήσεις για διερεύνηση αυτών των ευθυνών από τις αρμόδιες Αρχές, σημειώνεται στην ανακοίνωση.  

Προστίθεται πως η Ερευνητική Επιτροπή εισηγήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα στη βάση όλων των στοιχείων και των πληροφοριών που καταγράφονται στην Ενδιάμεση Έκθεση  να εξετάσει κατά πόσον δικαιολογείται η έναρξη ποινικής έρευνας από τις διωκτικές Αρχές της Δημοκρατίας.  

Επίσης, η Ερευνητική Επιτροπή είναι της άποψης ότι το βασικό μέρος της Ενδιάμεσης Έκθεσής της ενδείκνυται να δημοσιοποιηθεί.

Στη ανακοίνωση τονίζεται πως η Ερευνητική Επιτροπή λειτούργησε με ανεξαρτησία και χωρίς επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες. «Με επίγνωση της ευαισθησίας της Κυπριακής κοινωνίας για το διερευνώμενο θέμα, η Επιτροπή προσπάθησε να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και ακριβοδίκαιη.  Λειτούργησε με διαφάνεια και σεβασμό στις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και προπαντός του Κράτους Δικαίου. Η Ερευνητική Επιτροπή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της μέχρι την ολοκλήρωσή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας

«Η ενδιάμεση έκθεση, η οποία αριθμεί περί των 500 σελίδων με πρόσθετες 4.000 σελίδες ως επισυναπτόμενα, θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία. Όταν η μελέτη ολοκληρωθεί, η ενδιάμεση έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα, ως η δέσμευσή μου», δήλωσε έπειτα από την παραλαβή της έκθεσης ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι από την ενδιάμεση έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα απαλειφθούν τα στοιχεία εκείνα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πρώτον, για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον από τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης διαφανεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεύτερον, για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

«Οι πιο πάνω παράμετροι είναι πολύ σημαντικές να διασφαλιστούν. Αναγνωρίζω το δημόσιο ενδιαφέρον που προκαλεί η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής. Σκοπός μας όμως δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό Δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται. Για να επιτευχθεί τούτο και να καταλήξουμε σε τυχόν καταδίκες, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την προστασία της διαδικασίας των ερευνών και την προστασία των πληροφοριών», υπογράμμισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους